Hvis man vil lave sine egne grundstammer til at pode på, findes der så æblesorter, som giver de egenskaber, man kan få ved M9, M26, M106 og M111? Eller giver alle grundstammer lavet fra frø store træer med sen bæring?
Hvilke æblesorter anbefales til at lave grundstammer?
Med venlig hilsen
Jens Andersen, januar 2014
Det er et uhyre kompliceret spørgsmål om hvilke æblesorter til specielle grundstammer, for det afhænger ikke kun af sorterne og deres vækstkraft, men også af jordbunden, og hvordan træerne fremover kan forsynes med næring og vanding.
Derfor synes jeg, det fører alt for vidt, hvis der skal gives fyldestgørende svar på det. Enten vil løsningen tage alt for lang tid, eller også får du bare et overfladisk svar, som du alligevel ikke kan bruge til noget somhelst.
Et er dog sikkert: Svagtvoksende grundstammer får ikke væsentlige rødder til at gro i dybden. Derfor egner svagtvoksende grundstammer sig kun for jorder med et væsentligt indhold af ler, som holder på næring og fugt. I hvert fald, når det gælder private haver. Professionelle frugtavlere kan tilføre næring og fugtighed på en måde, så træerne vil opfatte det som værende tilstrækkeligt til at vækst og frugtsætning er optimal. Det vil i praksis ikke være umuligt for »ikke fagfolk« at tilføre dette.
Grundstammer lavet af frø vil give veludviklede rødder, der vil gå i dybden (pælerødder) og dér med tiden finde ressourcer, der gør at specielt fugtforsyningen vil være i orden. Der vil også være adgang til en vis mængde næring, men ikke nok til frugtsættende træer.
At træer på frøformerede grundstammer giver frugt et par år senere end på svagtvoksende grundstammer, er et faktum, men det er også meget sortsbestemt, hvornår træerne kan sætte frugt, og jeg synes ikke man kan kalde det sen bæring.
Træer på frøstamme gror mere og sætter dermed ikke så effektivt vandrette sidegrene i begyndelsen, men en stor undersøgelse i vist nok 1970erne viste, at træer på frøstamme efter 10 år havde givet flest kilo frugt i forhold til træer på svagtvoksende grundstammer og efter 10 år, var der markant forskel til fordel for frøstammetræerne i antal bårne kilo frugt.
Grundstammer kan man selv lave ved at købe den rette grundstamme, plante den i jorden og klippe den ned til cirka 10 cm over jorden. De skud, der kommer i løbet af vækstsæsonen, lader man gro, men undervejs lægges jord på, så toppen af skudene stadig er over jorden. I november fjernes jorden forsigtig og skudene klippes af. De kan sættes i planteskole et år mere, hvis de ikke er tykke nok til at pode på, og de har 100% samme egenskaber som moderplanten. Den oprindelige moderplante lader man stå lige så længe der er brug for nye grundstammer, og den vil efterhånden gro lidt i tykkelsen og producere flere og flere nye skud og dermed grundstammer.
Håber det giver flere svar end nye spørgsmål, og så er det for mig vigtigt at konstatere, at vi kommer længst med de sundeste frugtsorter, som både giver længe levende træer, men også frugter i bedre kvalitet end sorter, der er mere sygdomsbefængte.
Med venlig hilsen
Boi Jensen
Podemester, De gamle sorter
Søg i forhandlerguiden:
Søkjærgård Samsø økologiske Skovlandbrug
Gamle danske sorter
Udlejning af mosteri
Flerårige spiselige planter til haven
Gamle sorter af frugttræer på vildstamme
Her er du: Forsiden > Spørg eksperterne > Frugt og bær > Æbler > Hvilken æblesort kan bruges til grundstamme?
Kommentarer
Der er ingen kommentarer til denne tekst. Skriv ny kommentar…