De fleste vælger at købe grundstammerne, men har du tid og lyst, kan du også lave dine egne grundstammer til ingen penge.
Find modne frugter af de arter, som du har planer om at bruge som grundstammer (se oversigt nedenfor). Spis frugtkødet eller sortér det fra og læg frøene i dybfryseren.
I december eller begyndelsen af januar sår du frøene i løs jord, der skal være fri for flerårigt ukrudt. Læg sand/grus over i samme tykkelse, som frøet er på det længste mål. Sand/grus dækningen gør, at det er nemmere at overskue ukrudt og små planter, og det er med til at nedsætte fordampningen fra jorden. Nu er det bare at vente på foråret og på, at frøene spirer.
Hvis du tørrer frøet, skal du lære at stratificere, og det er et omfattende ugekursus. Undlades stratificeringen, vil der oftest ske det, at frøet ikke spirer året efter såning, men ofte året efter.
Rækken med planter skal holdes fugtig og måske gødes ganske lidt ad flere omgange. I november graves alle planterne op, og rødderne skæres, så de maksimalt er 20 cm lange. De plantes ud med mindst 5 cm afstand og får et år mere i »planteskolen«. Skulle nogle være over 5 mm tykke, kan de bruges til at pode på efter første vækstsæson.
Du kan formere nogle af de svagtvoksende grundstammer ved at plante en eller flere med kendte egenskaber ud, skære toppen af grundstammen 10–15 cm over jordniveau. Stammen vil så skyde med »hvilende knopper«, fordi toppen er skåret af. Når de nye skud er ca. 10 cm lange, hyppes jord op over – forsigtigt, så de ny skud ikke brækker af. Hypningen forøges en gang imellem, og jorden holdes vandet i tørre perioder.
I november fjernes den hyppede jord, og skuddene klippes af inde på stammen. Der er nu rødder på de fleste skud. De tykkeste kan der podes på samme forår, andre skal i planteskole et år, før de er store nok til podning.
Grundstammer klar til at pode på. Foto: Karna Maj
Her er du: Forsiden > Dyrkningsmetoder > Formering > Opformering af egne grundstammer
Kommentarer
Der er 1 kommentar til denne tekst. Læs kommentarer…