Jeg håber, at Sten Porse kan svare på mit spørgsmål.
Der må være noget galt med min spiremuld. Alt spirede, men gik så totalt i stå. Selv chili og peberfrugt (helt nye + lidt ældre frø), forspiret 1. marts, står stadig med kun kimblade og en mikroskopisk ansat til 2. hold blade, selv efter at være priklet ud i pottemuld i godt en uge nu.
Det samme gælder andet forspiret på samme dag: jernurt, narcistobak, bladselleri. Kun jernurt (friske frø fra Kenya) af disse er priklet ud (samtidig med chili), og har kun milimetersmå 2. + 3. blade (priklet med vævenål og injektionssprøjte!). Bladselleri og narcistobak kan ikke prikles ud, de er for små. Jeg tror ikke, at noget af det kan bruges.
Og nu ser jeg, at det samme gælder de blå valmuer, jeg vinterspirede i bakke med fiberdug over ude i haven (metoden har jeg lært af dig). De gror heller ikke, skønt god pleje, efter at bakken kom ud af fiberdugen.
Jeg aner ikke, hvad der er galt, jeg har forspiret i mange år. Det virker som om der er noget væksthæmmende i spiremulden…
Det er Så- og Priklemuld fra Isabella Smith, købt i Silvan sidste sommer. (Måske allerede for gammelt da? siden det er solgt til Silvan). Det indeholder sphagnum, have-park kompost, komposteret granbark, sand. Kan granbark gøre mulden for sur? Indholdet derudover er:
Nitratværdi 1–30
Fosforværdi 20–35
Kaliumværdi 25–40
Magnesiumværdi 15–25
Calciumværdi min. 150
Borværdi 1,1
Jern 7,5 mg/100 ml
Zink 25 mg/1000 ml
Kobber 2,6 mg/1000 ml
Svovl 8,9 mg/100 ml
Mangan 52 mg/1000 ml
Ammonium 50 mg/100g tørstof
Total kvælstof ½% af tørstof
Tilsat 3,5 kg/m3 jordbrugskalk
Har du mon et bud på, hvad det kan skyldes? Alt er forspiret i de samme vindueskarme som sædvanlig og har måttet udholde mine udluftninger af rummet morgen og aften som sædvanlig. Håber på et bud.
Med venlig hilsen
Clara Andersen, april 2009
Sikke en situation! Gode og kostbare frø går tabt, og den forventede glæde er mistet på forhånd.
Desværre er der – så vidt jeg kan se – to problemer ved jorden. I sidste ende hænger de sammen, men for klarhedens skyld tager vi dem ét ad gangen:
Konklusionen er, at man næppe kan mistænke granbarken for at være årsagen til misèren. Derimod skyldes problemet de høje gødningsværdier i mulden på grund af produktets oprindelige sammensætning, men især som resultat af, at mulden har været under omsætning i et år.
Med venlig hilsen
Sten Porse
Pensioneret faglærer, myrica.dk
Søg i forhandlerguiden:
Øko planter til den spiselige have
Se Danmarks største frø udvalg
Flerårige spiselige planter til haven
Grundige såvejledninger til alle frø
Frø til gavn for insekter
Her er du: Forsiden > Spørg eksperterne > Frø og formering > Er er væksthæmmer i min så- og priklemuld?
Kommentarer
Der er 7 kommentarer til denne tekst. Læs kommentarer…