Matrem er en flerårig plante med lysgrønt til gulgrønt løv og et væld af små hvide marguritllgnende blomster. Den begynder blomstringen omkring sankthans, hvor den den er meget yndig i blomsterbuketter sammen med de første roser.
Men matrem har også en anden anvendelse, det er en gammel lægeplante, som idag bruges som naturlægemiddel mod migræne.
Matrem på det allerflotteste tidspunkt, når blomstringen netop er begyndt. Her oven i købet med morgendug. Foto: Karna Maj
Matrem er en forvildet lægeplante, som stammer fra Balkan og Lilleasien. Den tilhører kurvblomstfamilien og er i rejnfanslægten sammen med bl.a. Balsam, Tanacetum balsamita, rejnfan, Tanacetum vulgare, rosenkrave, Tanacetum coccineum og skærmokseøje, Tanacetum corymbosum.
Matrem har tidligere været opført i andre slægter, og derfor kan man se den omtalt med disse botaniske navne: Chrysanthemum parthenium, Matricaria parthenium og Matricaria eximia. På engelsk hedder planten Feverfew. På tysk Wiesen-Löwenzahn og Mutterkraut. På svensk Mattram.
Matrem er flerårig og en 30–45 cm høj buskagtig plante, men den bliver sjældent særlig gammel. De unge planter er pænere end gamle planter, som får forveddede stængler, så derfor rykker man ofte de gamle planter op, når blomsterne begynder at visne, eller man skærer dem ned. Desuden selvsår den sig villigt, og har man den først i haven, vil der altid dukke nye planter op.
Matrem er en gammel lægeplante, som stammer fra Sydeuropa. Den er blevet forvildet fra klostre til det meste af Europa. Den er førhen blevet anvendt til behandling af hovedpine, menstruationsforstyrrelser, mavesmerter og feber.
Bladene af matrem bruges i dag som et moderne naturlægemiddel, da det har en virkning mod migræne. Bladene indeholder bl. a. stoffet parthenolid, som man tilskriver i hvert fald noget af virkningen.
Bladene har ved berøring en kraftig duft, nærmest kamferaftigt, og de smager bittert. Der er kun konstateret få bivirkninger med mavetarmgener og hududslet. Putter man bladene direkte i munden, kan det give sår i munden hos nogle mennesker.
Matrem er en flerårig fuldt hårdfør plante, men vi bruger den oftest på linje med en- og toårige planter, da gamle planter ikke er særligt attraktive. Når planten har blomstret og stænglerne forvedder, er matrem ikke særlig pæn, og man skærer den oftest helt ned, så den kan skyde fra bunden. Den kan nå at give flere hold blomster hen over sommeren og efteråret, men det er først på sommeren, at matrem er mest pyntelig, først med det meget lysgrønne til gulgrønne løv, senere med et væld af små fine marguritlignende blomster.
Matrem foretrækker sol til halvskygge og en god jord, men kan vokse de fleste steder, også i let jord. Den klarer sig godt, selv helt inde langs en bagende varm sydmur.
Matrem kan plantes i staudebede, men her er det vigtigt hurtigt at fjerne de visne blomster, hvis man vil undgå selvsåning. Matrem klarer sig godt i konkurrence med andre planter, og derfor kan den også bruges på ekstensive arealer, hvor der måske ikke altid hakkes for ukrudt.
Matrem er så fin i buketter, at den kan dyrkes bare til det ene formål, f.eks. i en række i køkkenhaven sammen med morgenfruer.
Matrem dukker ofte op ved selvsåning i køkkenhavens jord sidst på sommeren, og hvis bedene lades urørte hen over vinteren, står der om foråret mange små fine grønne planter på bedene. Den kan således bruges som grønt vinterdække, og den er let at hakke om i det tidlige forår.
Matrem kan man købe som frø, og den sås sidst i april direkte på voksestedet. Den spirer hurtigt og vil blomstre hen på sommeren. Den kan også forkultiveres.
Matrem selvsår villigt, og her dukker planterne oftest op i sensommeren og når at blive til store planter i løbet af vinter og forår. De selvsåede blomstrer til sankthans. Det vil ofte være muligt hos venner og bekendte at få fat i planter i forår eller efterår.
Matrem kan også formeres med stiklinger eller deling.
Matrem er nem og uproblematisk at dyrke. Dog kan den i sensommeren, især under tørre forhold, blive angrebet af meldug. Den kan også angribes af bladlus, men det er kun et problem, hvis den skal bruges i buketter.
Matrem med lus i september. Foto: Karna Maj
Den almindeligste matrem i haverne er den med lysgrønt løv og hvide enkle blomster med gul midte – som en margurit. Men der findes også matrem, som har helt fyldte hvide blomster: ‘Snowball’ har helt fyldte blomster, og den 55 cm høje ‘Tetra White Wonder’ har næsten en pomponagtig meget fyldt midte.
En smuk fyldt matrem med grøn midte. Foto: Vibeke Binderup Dyrst
I haverne finder man af og til havekryds mellem den enkle og de fyldte, og det giver mere eller mindre fyldte blomster.
Bladfarven kan også variere fra lysgrønt til gulgrønt. Sorten ‘Aureum’ har gult løv. Se fotos heraf på Google
Et havekryds af matrem med delvis fyldte blomster. Foto: Karna Maj
Matrem findes også med helt eller delvis fyldte blomster. Foto: Karna Maj
Matrem er meget fin sammen med morgenfruer. Foto: Karna Maj
Det er oftest i den her størrelse, at man får øje på de selvsåede matrem. Bladenes form og farve gør den let at genkende. Foto: Karna Maj
Har man matrem i haven, vil man ofte se den dukke op i køkkenhaven bede i september. Her side om side med vårsalat, der også selvsår villigt. Foto: Karna Maj
Matrem efter afblomstring og med frøsætning. Planten vil man normalt klippe ned inden frøsætning, da den ikke er særlig pæn efter endt blomstring. Husk dog at lade enkelte stå til frøspredning for at bevare den i haven. Foto: Karna Maj
I en tør sensommer kan matrem få lidt meldug. Dog normalt ikke mere, end man stadig nyder det sidste blomsterflor, som kan vare helt hen til december. Foto: Karna Maj
Søg i forhandlerguiden:
HORNUM – Stort udvalg af blomsterfrø
Flerårige spiselige planter til haven
Mange forskellige stauder
Stauder tilltrækker bier, som bestøver.
Alt til den økologiske have
Store samlinger af dagliljer og hosta
Eksotiske og specielle er vores liv!
Frø og blomster, også i haven
Kommentarer
Der er 5 kommentarer til denne tekst. Læs kommentarer…