Sommerblomster til snit

Af Anemette Olesen, forfatter og foredragsholder, Skarresøhus

Sommerblomster er den populære betegnelse for planter, der oftest blomstrer hos os i Norden om sommeren, og derefter går i frø. Men sommerblomster er vidt forskellige planter.

Etårige, toårige og løgblomster

Cosmos er en af dem mest taknemmelige sommerblomster at dyrke

Cosmos er en af dem mest taknemmelige sommerblomster at dyrke, og den er meget velegnet til buketter. Foto: Karna Maj

Nogle er såkaldt etårige planter, der gennemløber hele deres udvikling på mindre end et år. Man sår dem om foråret og kan høste frø af dem i løbet af efteråret.

Andre sommerblomster er toårige, og disse sås året før fra maj og til juli, og de kommer så først i blomst det efterfølgende år.

Mange af de såkaldte sommerblomster, som kan købes fra frø, stammer fra landene omkring Middelhavet, og her vokser de på marker og i grøftekanter som almindeligt ukrudt; f.eks. løvemund, levkøj, kornridderspore, hjulkrone og morgenfrue.

Foruden de en- og toårige sommerblomster er der blandt sommerblomster til snit også medregnet løgplanter, der kommer fra varmere himmelstrøg. F.eks. er dahlia og gladiolus to gode knoldplanter, som der findes stor variation af.

Sommerblomster giver haven farve og liv. Flere frøsåede sommerblomster trives villigt i næsten al slags jord, men selvfølgelig vil de fleste frøsåede planter blive flottest på en fugtig og næringsholdig jord.

Velegnede til snit

En fantasifuld buket sommerblomster

Kun fantasien sætter grænser for, hvad man kan sætte i buketten. Foto: Anemette Olesen

Det er ikke alle sommerblomster, der vil egne sig til snit – nogle mister randblomsterne, så snart de er sat i vase, f.eks flere valmuer, og andre bliver bløde i stilken og bøjer sammen, f.eks springbalsamin.

Hvad der er smukt at sætte sammen i vaser afhænger af den enkeltes vurdering, og i dag er der ingen grænser for, hvad der kan sættes sammen i sommerens blomsterbuket – det er som regel fantasien, der sætter grænser.

Forkultivering eller direkte såning

De fleste sommerblomster kan man så direkte på friland fra sidst i april til et stykke ind i maj. Se på frøposerne. Så frøene i let fugtig jord og helst på et tidspunkt med udsigt til overskyet vejr eller regnbyger, da jorden helst ikke må tørre ud inden fremspiring.

De sommerblomster, som kræver forkultivering, skal sås i det tidlige forår. Se såtidspunkt på frøposerne. De fleste af disse kan købes som udplantningsplanter i maj måned.

Så gerne snitblomsterne blandt køkkenhavens rækker, så man kan plukke blomster samtidig med, at der plukkes urter til dagens menu. Mange af disse sommerblomster kan desuden pynte i salatskålen.

Sommerblomster i køkkenhaven mellem porrer.

Sommerblomster mellem porrerækker i køkkenhaven i Den Økologiske Have: Solsikker og sommerasters. Foto: Karna Maj

Mine egne favoritter

Her vil jeg præsentere nogle af mine egne sommerblomstfavoritter til at bruge i sommerens vaser og salatskåle.

Blomsterkarse

Tropaeolum majus

Blomsterkarsen er en villigt voksende sommerblomst, der ikke tåler frost. Den kaldes også landløber og tallerkensmækker. Blomster og blade kan nydes i salater, og blomster kan plukkes og sættes i små vaser på bordet. De runde blade har en skarp duft af karse, men blomsterne dufter fint parfumeret. Blomsterfarverne varierer fra pastelgule og laksefarvede til skarpt gule og røde farver. Der fås både fyldte og enkeltblomstrende sorter. Blomsterne pynter i enhver salatskål og giver en sprød og fin skarp smag af karse. Forkultiveres eller sås direkte på friland.

Blomstertobak

Nicotiana hybrida

Til tobaksslægten hører flere smukke sommerblomster, der især om aftenen spreder dejlige dufte i haven og stuens vaser. Hvid blomstertobak også kaldet jasmintobak, Nicotiana alata ‘Grandiflora’, får store petuniaagtige duftende blomster, der også kan være rosenrøde, lilla og gullige. Narcistobak Nicotiana silvestris får duftende hvide blomster. Højden kan variere fra 15 til 120 cm. Den skal forkultiveres. Flere sorter kan købes til udplantning.

Dusksalvie

Salvia viridis (tidl. Salvia horminum)

Der findes flere sorter af dusksalvie, og blandinger af disse kan købes i handelen. Dusksalvie bliver ca. 60 cm høj, og de øverste højblade kan blive hvide, rosa eller lilla. Selve blomsten sidder som en lille ubetydelig læbeblomst tæt ved stængelen. Højbladene kan kommes i dagens salater. Denne plante er glad for at så sig selv og meget villig til at blomstre. Vi bruger den gerne som fyld i buketter, f.eks sammen med morgenfrue, kornblomster og jomfruen i det grønne. Sås direkte april–maj.

Enårig ridderspore

Consolida orientalis

Denne sommerblomst kaldes også for hyacintridderspore og har blå, hvide, rosa eller lysviolette blomster. Planten kan blive op til 1 meter høj og trives bedst i en varm, solrig jord på et beskyttet sted. De smukke blomster beholder farven efter tørring. Sås direkte marts–maj.

Frøkenhat

Zinnia violacea, tidl. Zinnia elegans

Der findes i dag et hav af sorter af frøkenhat, som kan blive 15–75 cm høje med fyldte eller enkelte blomster, stor- eller småblomstrede, fra hvid, rosa, gul, orange til brun og mørkerød. Zinnia har en smuk, rund blomst, der også egner sig til at tørre. Smalbladet zinnia, Zinnia angustifolia er også en mulighed. Frøkenhat forkultiveres fra marts eller sås direkte i haven april/maj.

Gladiolus

Gladiolus

Løgene lægges om foråret med 20–25 cm afstand i en dybde på 10 cm. Gladiolus blomstrer sent på sommeren, og farverne varierer afhængig af sort fra hvid, gullig, rosa til orange, mørkerød og blålilla. Løgene kan tages op for overvintring.

Havemælde

Atriplex hortensis

Havemælde er den ældste dyrkede spinatplante i Danmark, og de røde spydformede blade er gode i salater og som spinat. De røde frøstande er yndede til evighedsbuketter, og de lange, røde stængler med brunrøde blade er også flot fyld mellem sommerblomster. Selvsår flittigt. Sås direkte fra marts–april.

Jomfruen i det grønne

Nigella damascena

Frøstanden bruges gerne i evighedsbuketter. I dag fås flere sorter, så blomsterfarven kan variere fra lyseblå til lilla, hvid, rosa og vinrød. Planten bliver ca. 60 cm høj. Frøene af denne sommerblomst smager af karse og kan bruges som krydderi i maden ligesom frøene af sortkommen, Nigella sativa. Sås direkte marts – maj.

Kinesernellike

Dianthus chinensis

De fleste nelliker dyrkes pga. deres lange blomstring, skønne duft og smukke vækst. Kinesisk nellike er toårig, men dyrkes gerne som etårig sommerblomst med laksrosa blomster fra juni og til oktober. Det er særdeles velegnede blomster i buketter ligesom studenternellike, Dianthus barbatus. Da nelliker kan trives på den tørreste jordbund, bør man altid vælge et sted med fuld sol. Forkultiveres marts–april eller sås direkte april–maj.

Kornblomst

Centaurea cyanus

Den blå kornblomst var tidligere et almindeligt ukrudt blandt kornet. I dag fås haveformer af denne smukke sommerblomst, så farven kan variere fra hvid til pink, mørkerød og lilla. Det er en yndet blomst i te i Sydeuropa, og randblomsterne kan drysses over salater. Også knopurter, der er i slægt med kornblomsten, egner sig til snit. Sås direkte i marts–maj.

Løvemund

Antirrhinum majus

Hvis man forsigtigt klemmer en blomstrende løvemunds fløjls­bløde blomst, vil man forstå, hvorfor blomsten hedder løve­mund. Planter varierer i højde fra 15 til 90 cm, og blomsterfarven varierer fra hvid, gul, pink til mørkerød. Løvemund skal forkultiveres for at komme til at blomstre tidligt på sommeren. Udplantningsplanter kan ofte købes. Kan evt. sås direkte april–maj.

Mamelukærme

Lavatera trimestris

Mamelukærmer er rigtblomstrende, gammeldags sommerblomster, der også er gode i salater. Blomsterne er store og fintnervede og fås i hvide eller rosa nuancer. De blomstrer til langt hen på efteråret – højden varierer fra 60 til 100 cm afhængig af sort. Foruden blomsterne, der pynter smukt i salatskålen, kan den grønne umodne frøstand også spises og smager som friske hasselnødder. Sås direkte april–maj.

Morgenfrue

Calendula officinalis

Morgenfruen regnes for en krydderurt, og de orange eller gule randblomster kan bruges som farve og krydderi i maden. Det er en af vore meget villigt blomstrende og selvsående sommersnit­blomster. De tørrede blomster beholder farven, og derfor er den flot at komme i blomsterpotpourrier. Sås direkte april–juni.

Enkeblomst

Scabiosa atropurpurea

Denne skabiose kaldes også for enkeblomst grundet de mørke blomsterfarver, der veksler i mørklilla og mørkerøde nuancer. Væksten er opret, og den blomstrer fra juli til oktober. Det er en af de bedste blomster til snit, da stilkene er lange og stive. Frø sås direkte i april–maj, evt. forkultur i marts–april.

Solsikke

Helianthus annuus

Der findes så mange smukke sorter af solsikke, lige fra 20 cm og op til 2 meter. De smukke store blomster kan sættes i store vaser, eller hoveder kan flyde i zinkbaljer sammen med flydelys til sommerhavefesten. Kan sås direkte fra april.

Sommerasters

Callistephus chinensis

Der findes hundredvis af kulturtyper af denne gamle sommerblomst, der blomstrer fra juli og til oktober. Blomsterne varierer i farverne hvid, rosa, lilla, blå og rød, og højden kan variere fra 20 til 70 cm. Det er især de høje sorter, der egner sig til snit. Afskårne blomster er ret holdbare, og blomster kan pilles af selve hovedet og give farve og smag i dagens salat. Forkultiveres i marts–april, kan sås direkte på varme, lette jorde i april–maj. Kan også købes som udplantningsplanter.

Stolt kavaler

Cosmos bipinnatus

Der findes flere sorter af denne dejlige snitblomst. Nogle sorter bliver kun 30 cm høje, mens andre bliver over 120 cm høje. Stolt kavaler springer først ud efter Sct. Hans, men blomstrer til gengæld, til frosten kommer. Blomsterne varierer fra hvid til lyserød og mørk pink. En slægtning til stolt kavaler er Cosmos sulphureus, der får fyldte eller halvfyldte blomster, der enten er orange eller gule. Kan sås direkte i april–maj.

Texassalvie

Salvia farinacea

Denne skønne sommerblomst er i sit eget hjemland en staude, men klarer ikke den danske vinter. Planten er høj med opret vækst og filtede skud og stængler. Blomsterne er klart mørk­violette og sidder i langstrakte aks. Den er smuk i salater. Den bør forkultiveres, men udplantningsplanter kan fås i handelen.

Ærteblomst

Lathyrus odoratus

Der findes mange sorter af ærteblomster, hvoraf nogle sorter glimrer med en stærkere duft. De er gode til snit og fylder stuen med en behagelige duft. Hvis blomster afskæres regelmæssigt, vil de fortsætte blomstringen i ugevis. Kan sås direkte fra april-først i maj, eller i potter fra marts. Læg frøene i blød et lille døgns tid inden såning.

Kommentarer

Der er 7 kommentarer til denne tekst. Læs kommentarer…

Relaterede sider

Forhandlerguide

Naturplanteskolen

Flerårige spiselige planter til haven

Bjarne’s frø og planter

Eksotiske og specielle er vores liv!

FAUSOL A/S

HORNUM – Stort udvalg af blomsterfrø

Blomstergården

Store samlinger af dagliljer og hosta

Økologiens Have

Frø og blomster, også i haven

Solsikken

Alt til den økologiske have

Staudestedet

Mange forskellige stauder

Staudemarken

Stauder tilltrækker bier, som bestøver.

Her er du: Forsiden > Prydhaven > Blomster > Sommerblomster > Sommerblomster til snit

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider