Den nemme morgenfrue

Af Karna Maj, tidligere redaktør for Havenyt.dk, Karnas Køkkenhave

Morgenfruer i orange og gule farver lyser op i langt de fleste danske haver. I nogle haver bliver de sået og dyrket, i andre haver sniger de sig til at få en lille niche, når de selvsår, og vi ikke nænner at fjerne de muntre orangegule kurvblomster.

Hvis man skal dyrke have for første gang, er det en god ide at så et brev frø af morgenfruer. Her er man sikker på succes.

Morgenfruer

Morgenfruer bliver man i godt humør af at se på. Foto: Karna Maj

Morgenfrue

Morgenfrue, Calendula, er en slægt bestående af en lille snes arter af både enårige og flerårige arter, som vokser i Europa og Mellemøsten. I Danmark vokser kun havemorgenfrue, Calendula officinalis. Morgenfrue tilhører kurvblomstfamilien, som er en meget stor familie med bl.a. solsikke, asters, okseøje, gemserod, kokarde, kosmos.

Morgenfrue kan blive en meget frodig plante og 50–70 cm høj i blomst. Den foretrækker fuld sol, men trives også i mere skyggefulde omgivelser, men blomstringen er her mindre frodig.

Sådan bruger vi morgenfrue

Morgenfrue er en enårig plante og en af vores mest almindelige sommerblomster, som giver farve og glæde til haven med sine stærkt farvede orange eller gule blomster.

Den bruges også i køkkenhaven som insektplante, der skal tiltrække nyttige insekter, f.eks. svirrefluer. Desuden bruges dens orange-gule blomsterblade som pynt på maden og i te. Læs mere i artiklen Morgenfruer i mad.

Chili med morgenfruer

Her har selvsåede morgenfruer fået lov til at pynte i bedet med chili. Foto: Karna Maj

Morgenfrue, både blomster og blade, har været brugt medicinsk og anses bl.a. for at være betændelseshæmmende, vanddrivende, blodrensende og meget mere. Blomsterbladene bruges til kosmetik, bl.a. i cremer.

Dyrkning

Morgenfure og kål

En række morgenfruer i bedet med spidskål både pynter og tiltrækker nyttige insekter. Foto: Karna Maj

Morgenfruer kan forkultiveres, men frøene spirer villigt ved direkte såning på voksestedet, og planterne vokser sig hurtigt store uden speciel pasning. Morgenfruer sås fra april til maj direkte på friland. Sås de i rækker til snit, skal de stå med en rækkeafstand på 30–40 cm og udtyndes til en afstand på 25–30 cm i rækken for at få store planter. Frøene sås i 1 cm dybde.

Jorden skal ikke gødes ret meget, da for megen gødning give mange blade og færre blomster.

Blomstringen begynder i juni og fortsætter langt hen på efteråret, især hvis man fjerner de visne blomster, så planten ikke bruger kræfter på at sætte frø. Planten angribes i sensommeren ofte af meldug. Hvis den skæres ned sidst på sommeren, kommer den med nye skud og en ny blomstring. Den ødelægges ikke af let nattefrost, og kan derfor i milde vintre ofte stå med nogle få, ofte lidt små blomster, men de orange blomster lyser op i den mørke november- og decemberhave.

En god insektplante

Morgenfruer tiltrækker bier og mange forskellige insekter. Ikke mindst sommerfuglene er glade for de flade blomster. Men som altid har insekterne svært ved at komme til føden i fyldte blomster, hvor kronbladene dækker for midten af blomsten, hvor nektaren sidder. Derfor skal man gå efter de mere enkle morgenfruer, hvis man først og fremmest vil bruge den som insektplante.

Sorter

En flot lys sort ‘Touch of Red Buff’ Foto: Udlånt af Frøtorvet.dk

Den oprindelige Calendula officinalis har en åben blomst, men der kan nu fås mange forskellige typer og sorter med mere eller mindre fyldte blomster, som er fine til buketter, men ikke som insektblomster. En række sorter har store pomponblomster med en blomsterdiameter til helt op til 7–8 cm. De er flotte i store overdådige buketter.

Der er også sorter, hvor blomsterne er lysgule eller mere ferskenfarvede end de almindelige solskinsglade orange og gule farver, som mange synes er svære at passe ind i havens blomsterbede. De lyse, nærmest ferskenfarvede sorter er f.eks. ‘Touch of Red Buff’, ‘Zeolights’ og ‘Pink Surprise’.

Har man flere sorter og tager egne frø, får man året efter planter i alle mulige farver og grad af fyldthed.

Calendula officinalis Greenheart Orange – Blomsterne har grøn midte og en diameter på 6–7 cm. Foto: Frøtorvet.dk

Formering

Det er let at tage frø af morgenfruer, da de kan plukkes tørre direkte fra planten. Husk at udvælge de planter, der tages frø fra. Frøene skal eftertørres udbredt på f.eks. en tallerken i en uges tid, inden de pakkes i papirsposer og gemmes til at så næste forår.

Det er næsten umuligt at undgå, at morgenfruer smider frø i løbet af sommeren og dermed selvsår. De spirer frem i det tidlige forår, men de kan let omhakkes, hvis de ikke er ønskede, eller de kan graves op og flyttes til et mere passende sted i haven.

Kimplante af morgenfrue

Her har morgenfruerne året før fået lov til at kaste frø. Heldigvis er både kimplanter og småplanter lette at hakke omkuld. Foto: Karna Maj

Kommentarer

Der er ingen kommentarer til denne tekst. Skriv ny kommentar…

Relaterede sider

Forhandlerguide

FAUSOL A/S

HORNUM – Stort udvalg af blomsterfrø

Bjarne’s frø og planter

Eksotiske og specielle er vores liv!

Solsikken

Alt til den økologiske have

Økologiens Have

Frø og blomster, også i haven

Staudemarken

Stauder tilltrækker bier, som bestøver.

Staudestedet

Mange forskellige stauder

Naturplanteskolen

Flerårige spiselige planter til haven

Blomstergården

Store samlinger af dagliljer og hosta

Her er du: Forsiden > Prydhaven > Blomster > Sommerblomster > Den nemme morgenfrue

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider