Blå blomster er der ikke så mange af i det tidlige forår, og derfor lægger man mærke til russisk skilla med de stjerneformede meget blå blomster, som allerede midt i marts dukker op i haverne.
De står ofte under løvfældende træer og buske, og de trives godt i halvskygge. Men planterne er ret små, kun 10–20 cm høje i blomst, og derfor tåler de ikke at vokse mellem andre arter, som skygger for dem.
Russisk scilla i løgplæne under et frugttræ sammen med vintergækker. Foto: Karna Maj
Russisk skilla, Scilla sibirica vokser ikke som det botaniske navn ellers siger i Sibirien, men derimod i den sydvestlige del af Rusland, i Kaukasus og i Tyrkiet.
Løgene er op til 2 cm i diameter og ovale. Fra løget kommer der 2–4 blade, og de er 1–2 cm brede. De kan være op til 15 cm lange, og de er altid kortere end blomsterstænglen. På hver blomsterstængel sidder der 1–4 blomster, af og til dog lidt flere. De er ca. 1 cm, stjerneformede og klart blå. Hver blomst har 6 mørkeblå støvdragere.
Russisk skilla har ikke store krav til jorden, men foretrækker en ikke for tør, men veldrænet jord.
De foretrækker et voksested med let skygge, f.eks. under hække, træer og buske, men kan også vokse i fuld sol, hvis det ikke er et alt for varmt voksested.
Russisk skilla har fundet sig godt tilrette under en gammel hasselhæk, og den kan godt trives sammen med den lave vorterod, men her er der ikke gode muligheder for selvsåning. Foto: Karna Maj
Løgene sættes i efteråret i 10–12 cm dybde og med 5 cm mellem løgene. De bør plantes et sted, hvor de ikke forstyrres, men kan få lov til at brede sig. Efter blomstring og frøsætning, visner planten ned, normalt først i juni. Dyrkes den i løgplæne, bør denne ikke slås, før russisk skilla er visnet ned.
Etablerede bestande kan med års mellemrum deles i sensommeren, eller de kan formeres ved frø. Passer voksestedet dem, kan de selvså.
Scilla sibirica i marts måned i Økologiens Have, hvor den er i gang med at brede sig med selvsåning. Her har de små nye planter gode forhold, da der ikke er konkurrerende arter. Foto: Karna Maj
De fleste russisk skilla er blå, men der findes en hvid sort ‘Alba’, men den er ikke så livskraftig som den blå. Sorten ‘Spring Beaty’ har en intensiv blå farve.
Allerede midt marts dukker de små blå blomster op – de kaldes også for de små blå drenge. Foto: Karna Maj
Søg i forhandlerguiden:
HORNUM – Stort udvalg af blomsterfrø
Eksotiske og specielle er vores liv!
Stauder tilltrækker bier, som bestøver.
Store samlinger af dagliljer og hosta
Frø og blomster, også i haven
Flerårige spiselige planter til haven
Alt til den økologiske have
Mange forskellige stauder
Her er du: Forsiden > Prydhaven > Blomster > Løg og knolde > Russisk skilla
Kommentarer
Der er ingen kommentarer til denne tekst. Skriv ny kommentar…