Har du nogensinde tænkt over at din altan faktisk kunne blive et lille paradis for vilde dyr? Eller går du og drømmer om at få lavet altanen lidt vildere?
Foråret er et godt tidspunkt at starte på. Du kan så frø og plante planter ud i dine krukker og kasser, og sørge for ly, læ og levesteder for en masse dyr, selv på en lille altan.
Lige meget om du starter helt fra ingenting, eller om du allerede har masser af planter på din altan, er her nogle gode råd til hvordan du kan pimpe den lidt vildere.
Altanen ligger højt i landskabet, så derfor skal man indrette sin altan til flyvende dyr. Der kommer ikke lige et pindsvin eller en skrubtudse på besøg, så det er fint at koncentrere sig om dem der kan indfinde sig. Vilde bier, dag- og natsommerfugle, biller, forskellige tovingede insekter, svirrefluer, fugle og måske endda en flagermus vil kigge forbi, hvis der bliver givet plads på altanen, og der er plads og mad til dem.
Det starter med planterne, de er den første del af fødekæden, der skal helst være blomster fra forår til efterår. De danske arter af insekter er udviklet til at gå på de danske planter, så det er en god ide at have masser af danske arter.
På altanen kan man helt selv vælge, hvilken jord man fylder i sine krukker og kasser, så allerede der er man hurtigt i gang, så plant kun planter der vil have den samme jord i de samme krukker.
Læ for vinden er en god ting at tænke på. Mange planter og dyr har svært ved at trives på meget vindomsuste steder, så sørg for at der bliver skabt læ på altanen, med fx et lille sivhegn eller lignende.
Lyset er den næste ting man skal tænke på, hvor mange timers sol får altanen? Hvis der kun er få timer om dagen skal man vælge planter der kan klare skygge eller semi-skygge, hvis der er fuldt skrald på solen hele dagen, skal man vælge planter der kan trives i varmt og tørt klima.
Derfor, hvis man har skyggefulde forhold, kan man have planter der vokser i skov og krat. Hvis man har solrige forhold, kan man prøve efterligne den sammensætning man finder i de meget mangfoldige græsland (der er dog ingen grund til at så græs – det skal nok komme af sig selv – også på 8.sal!).
Dog skal man heller ikke underkende at der er mange af de mere eksotiske haveplanter der altså også byder på en masse ressourcer – specielt de traditionelle ‘mormor’-planter kan give en masse pollen og nektar til sultne bestøvere.
En altan er også et virkelig godt sted for klatrende planter, da de kan jo kravle op ad de vertikale flader og det optager ikke så meget plads. Også der har vi nogle virkelig gode danske arter, men også nogle eksotiske arter der giver en masse pollen og nektar. Hvis en klatrende plante får gode forhold, kan den med årene også blive så stor at fugle kan begynde at bygge reder i grenene.
Vand er altid vigtigt. De dyr der flyver op til altanerne, skal også bruge vand at drikke, så det er rigtigt fint hvis man allerede nu stiller noget vand frem. En lille skål eller et fad er perfekt, man behøver ikke at have en hel dam for at gøre en forskel.
Sørg for at fugle og insekter kan sidde på kanten, eller i fadet, og drikke uden at skvatte i og drukne. Lad evt. et lille stykke træ flyde i vandet, så insekter kan komme op igen og tørre.
Man kan også sagtens have et par vandplanter til at vokse i det lave vand, men man skal nok sørge for at tage dem ind for vinteren.
Foråret er tiden hvor dyr yngler og får unger, så det er en god ide at sørge for at der er nogle redemuligheder på altanen. Fuglekasser er nemme at sætte op på altanen, de sidder højt så de tager ikke gulvplads.
Man skal satse på arter der gerne vil op i højden, som fx mursejlere, skovspurve og stære (de lever dog i kolonier, så der skal mange kasser op, og det bliver måske lidt meget for de fleste altaner), man kan også lave en lille sommerkasse til flagermus, som godt kan finde på at overnatte.
Det kan godt være en god ide at hænge kasserne op ved siden af altanen, så undgår man at den bliver fuld af fuglelort fra rederne, samt at der nok er lidt mere ro til kasserne.
Bihoteller til hulrugende bier er også en sjov ting at have på altanen – de vilde bier de stikker slet ikke som honningbierne.
Hvis du køber eller selv bygger et bihotel, skal du være opmærksom på nogle ting. Hotellets gange skal være min 15 cm lange, ellers dur de simpelthen ikke. Hvert rør – eller hele bagsiden – skal have en ‘bagvæg’ der slutter helt tæt. Der må meget gerne være forskellige størrelse gange, der er flest bier der bruger gange på ca. 6–8mm, men jo flere størrelser man har, des flere forskellige arter kan potentielt flytte ind.
Man skal helst hænge hotellet op så det er i læ for regn, og meget gerne så der kommer sol på forsiden af hotellet, altså så skal det helst vende mod syd-sydøst. Så går der ikke så nemt råd i gangene. Alle materialer kan i princippet bruges, så længe der ikke er giftstoffer i dem, og de opfylder de ovenstående krav. Du kan se at en bi er flyttet ind i en af gangene og lagt æg, hvis den er lukket til med voks på forsiden.
Der findes mange tips og tricks til kasser og reder rundt om på nettet, hvordan man bygger dem og hvordan de skal hænges op. Det er et hyggeligt og sjovt at bygge redekasser til forskellige dyr, og det er et overkommeligt projekt med familien. Du kan finde mål på de forskellige typer redekasser på Dansk Ornitologisk Forenings hjemmeside >
Dette er en artikel, som er udarbejdet i forbindelse med Praktisk Økologis deltagelse i projektet Vores Natur 2020.
Praktisk Økologi er foreningen bag Havenyt.dk og sammen med bl.a. DR, Friluftsrådet, Naturstyrelsen, naturhistoriske museer og andre foreninger sætter vi i 2020 fokus på naturen. Her på Havenyt.dk særlig den natur, der allerede er, eller som vi kan hjælpe med at skabe i haverne.
Foto: Molly Mullane
Foto: Molly Mullane
Foto: Molly Mullane
Vores Natur er et projekt, hvor Friluftsrådet, DR, Naturstyrelsen, museer og foreninger er gået sammen om at formidle og udvikle aktiviteter, der giver danskerne viden om og lyst til at gå på opdagelse i og passe på naturen.
Her er du: Forsiden > Om Praktisk Økologi > Vores Natur > Lav en vild altan
Kommentarer
Der er ingen kommentarer til denne tekst. Skriv ny kommentar…