Palmekål – en anderledes grønkål

Af Karna Maj, tidligere redaktør for Havenyt.dk, Karnas Køkkenhave

Palmekål ligner med sin roset af lange, smalle blade, som er mørkt blågrønne, en lille palme, hvis den plantes fritvoksende. Deraf navnet palmekål. Palmekål er en meget populær grønsag i Toscana.

Palmekål

Palmekål ‘Nero di Toscana’ i køkkenhaven i Den Økologiske Have. Foto: Karna Maj

Toscansk og italiensk palmekål

Der findes to varianter af palmekål:

  • Brassica oleracea convar. acephala var. sabellica, kaldes også toscansk palmekål. Her kan man hos nordiske frøhandlere købe sorten ‘Nero di Toscana’, som er en gammel sort kendt helt tilbage fra 1800-tallet. Den bliver ca. 1 meter høj og tåler næsten frost på linje med grønkål. Udviklingstid ca. 70 dage.
  • Brassica oleracea convar. acephala var. palmifolia, kaldes på tysk italiensk palmekål. Her findes sorten ‘Negro Romano’, også en gammel sort – opført hos Benary i 1876. Denne sort bliver 1 meter høj og kan tåle nogen frost.

Dyrkning

Palmekål er en grønkål og dyrkes som denne. ‘Nero di Toscana’ har en udviklingstid på kun 70 dage og kan sås til udplantning i juni f.eks. efter tidlige kartofler og kan ved den sene udplantning godt nå at give et godt udbytte. Palmekål giver dog generelt et mindre udbytte end almindelig grønkål. Den skal som grønkål have frost, førend smagen er god.

Palmekål

Bladene på sorten ‘Nero di Toscana’ er stærkt buklede og har en hvid midterribbe. Foto: Karna Maj

Meget velsmagende

Palmekål er en meget velsmagende kål og bruges som almindelig grønkål, men har en højere spisekvalitet end grønkål. Også til den gode danske grønlangkål. Den kan desuden anvendes dampet eller braiseret med olivenolie.

I opskrifter kaldes palmekålen også for »cavolo nero« og sortkål.

Dekorativ plante

Palmekål bruges i potageren, den dekorative urtehave, som en solitærplante med lavtvoksende grønsager og urter, så den palmelignende plante for alvor kommer til sin ret.

Den kan også bruges i blomsterbede som et dekorativt indslag sommeren igennem og kan så høstes først på vinteren.

Palmekål

Palmekål brugt i Herregårdshaven ved Rønnebæksholm, som er indrettet som en potager. Foto: Karna Maj

Kommentarer

Der er 10 kommentarer til denne tekst. Læs kommentarer…

Relaterede sider

Forhandlerguide

Gartneri Toftegaard

Øko planter til den spiselige have

Økologiens Have

Frø og udplantningsplanter, samt have

The Plant Explorer

Kæmpe udvalg af græskar- og bønnefrø.

Frøsnapperen

Frø til de mest smagfulde grøntsager

Hvidløg og Vin

Øko sættehvidløg, 5 efterårssorter

Bjarne’s frø og planter

Alt fra hele verden

Solsikken

Alt til den økologiske have

Naturplanteskolen

Flerårige spiselige planter til haven

Her er du: Forsiden > Køkkenhaven > Grønsager > Kål > Palmekål – en anderledes grønkål

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider