Når man skal vælge jordbærsorter til haven, er der flere forhold, man skal overveje:
Sorten skal være velsmagende. Sorter som ‘Pandora’, ‘Korona’, ‘Polka’ og ‘Dania’ har en udmærket smag og er desuden højtydende. Den meget solgte sort ‘Elsanta’ smager ikke af ret meget, og der er ingen grund til at vælge den til haven – dens fortrin er god holdbarhed til salg.
‘Senga Sengana’ har en god smag, men har et lavere udbytte end ovennævnte. Velsmagende og højtydende sorter er ‘Polka’ og ‘Korona’, og de ligner ‘Senga Sengana’ lidt.
‘Zefyr’ giver heller ikke så højt et udbytte, men den er sødere end den anden meget tidlige sort ‘Honoeye’, der har en syrlig smag, som ikke alle kan lide.
Den gamle højt berømmede sort ‘Dybdahl’ er en tidlig sort, men mere lysrødt end de nyere sorter. Det er et meget mildt bær med en dejlig aroma, men sammenlignet med moderne sorter er jordbærsmagen svag. Det er et blødt bær, som skal spises umiddelbart efter plukningen. Giver ikke et højt udbytte i forhold til nye sorter, men giver bær over en længere periode.
De fleste ønsker at dyrke jordbærsorter, som også giver et højt udbytte. I et forskningsprojekt på Danmarks JordbrugsForskning, Årslev har man gennemført et 5 årigt forskningsprojekt med økologisk produktion af jordbær. Nedenfor i figur 1 kan man se udbyttet for nogle af de sorter, som kan anbefales til havebrug. Udbyttet vises for 3 år.
Det er desuden en fordel at vælge sorter, som er sunde. Gråskimmel er den mest udbredte svampesygdom i jordbær. Infektionen sker først og fremmest under blomstringen og etableres under fugtige forhold. I ovennævnte forsøg med økologiske jordbær, undersøgte man sorternes modtagelighed for gråskimmel, meldug og bladplet. Det gennemsnitlige resultat for 3 år kan ses i figur 2 nedenfor.
Der findes jordbærsorter, som modner fra midt i juni og til ca. 1. august. Derudover findes der remonterende sorter, hvor hovedafgrøden høstes fra sidst i juli og til oktober.
Hvis man først og fremmest ønsker tidlige bær, skal man vælge sorter som ‘Honeoye’ og ‘Zefyr’. Derpå følger sorter som ‘Korona’ og ‘Polka’. Senere sorter er ‘Dania’ og ‘Pandora’, hvoraf sidstnævnte er den seneste af de almindelige sorter.
Billederne til højre af de forskellige sorter er taget samme dag og viser tydeligt, at man kan vælge sorter, som afløser hinanden.
‘Pandora’ har det minus, at den ikke har pollen, så den skal bestøves af anden sort. ‘Dania’ blomstrer kun i første halvdel af ‘Pandoras’ blomstringstid, så de sidste blomster kræver bestøvning fra en remonterende sort. Der er lige nu kun en remonterende sort til salg – det er ‘Ostara’.
Grøn Viden, DJF Havebrug nr. 177 • marts 2009. Heri kan du læse mere om de sorter, som anbefales til økologisk produktion, og om dyrkning af jordbær.
Jordbærsorten ‘Honeoye’. Foto: Karna Maj
Jordbærsorten ‘Zefyr’. Foto: Karna Maj
Jordbærsorten ‘Korona’. Foto: Karna Maj
Jordbærsorten ‘Polka’. Foto: Karna Maj
Jordbærsorten ‘Dania’. Foto: Karna Maj
Jordbærsorten ‘Pandora’. Foto: Karna Maj
Dybdahl Foto: Karna Maj
Søg i forhandlerguiden:
Frø til de mest smagfulde grøntsager
Kæmpe udvalg af græskar- og bønnefrø.
Alt fra hele verden
Frø og udplantningsplanter, samt have
Øko planter til den spiselige have
Alt til den økologiske have
Flerårige spiselige planter til haven
Øko sættehvidløg, 5 efterårssorter
Her er du: Forsiden > Køkkenhaven > Grønsager > Jordbær og rabarber > Valg af jordbærsorter
Kommentarer
Der er 26 kommentarer til denne tekst. Læs kommentarer…