Et spiseligt støjværn

Af Fanny Møller, tidligere redaktør på Havenyt, Landsforeningen Praktisk Økologi

Når kærligheden er faldet på et skønt hus, og du i tankerne allerede har flytte sofaen ind og er ved at lave pandekager i køkkenet -lægger du mærke til støjen. Mange mennesker i Danmark er plaget af støj, især trafikstøj. Hvis du har et hus og have der er plaget af støj, er der flere muligheder for at du selv kan lave støjhæmmende foranstaltninger, en af dem er et støjværn.

Det store hus var gemt væk fra vejen af en masse grønt. Da det først var væk kom det smukke hus til syne. Foto: Lisbet Foged

Et hus med tilhørende støj
For et par år siden var Lisbet og familien faldet for en perle midt i Odense. Huset stammer fra en stor gård fra 1861, midt i byens summen, bag et tæt krat ud mod ringvejen, lå historien og alle de kommende pandekager. Allerede i de første budgetter blev der sat et anseligt beløb af til et støjværn ud mod vejen, for selv om huset var både romantisk og fyldt med charme – var vejen og støjen det bestemt ikke.

Det tætte krat blev ryddet og åbenbarede at grundens 1800 m², faktisk var en hel del mere end først antaget. Efter krattet var væk, blev vejen endnu mere prominent og naboerne opdagede også den smukke gamle gård, der åbenbarede sig bag sin tornerosehæk. Foto: Lisbet Foged

En have i højden
Støjværnet blev valgt ud fra at det blev købt, monteret og beplantet af det sammen firma. Støjværnet er lavet af aluminium og stål og fyldt med mange tons jord. Jorden er god til at absorbere støjen og ikke bare at kaste den rundt. De 56 meter hegn står godt og solidt. Ydersiden er tilplantet med dværgmispel Cotoneaster , der i løbet af nogle år vil danne en tæt, grøn mur. Dværgmispel er en god lille busk at have og til stor glæde for fuglene, den er god at bygge rede i og bærrene fortæres også meget gerne. På indersiden af støjværnet er der valgt forskellige typer timian og guldjordbær.

Det er som et samlesæt at få muren op. Forsiden er et kompositmatriale der skal ligne træ, det er dog ikke helt lykkedes. Foto: Lisbet Foged

En mur af jordbær
Lisbet er en del af Odenses fødevareselskab og hendes familie går op i selvforsyning, så der gik ikke længe, før Lisbet så en mulighed for at udvide køkkenhaven, også til at blive lodret. Hun fandt spisejordbær og plantede dem i den 8 cm brede jordrende, der er i konstruktionen. De tog hurtigt fat og står nu flotte og fyldt med blomster. På støjværnet kan jordbærrene hænge ud over kanten og bliver derfor ikke fyldt med jord. Familien ser gerne, at hele den store mur med tiden bliver et stort jordbærbed. Støjværnet er underlagt de almindelige naturlove og derfor er der også udlagt en siveslange på toppen, så der kan blive vandet i meget tørre perioder.

Efter støjværnet er kommet op er der ikke længere udsigt til vejen fra haven. Foto: Lisbet Foged

Støjværnet tager meget af støjen, men ikke det hele. Derfor er køkkenhaven også lagt ud i forhaven, op af værnet. Arbejdshaven som Lisbet siger, for her er det ikke lige til at tale sammen, med mindre der bliver talt højt. Men det gør ikke så meget hvis der skal luges, tyndes eller pottes om. Den slags kan sagtens foregå i tavshed, eller den relative tavshed som støjværnet giver.

Køkkenhaven ligger fint ved støjværnet, så havens rolige liv kan foregå på den anden side af huset. Foto: Lisbet Foged

Familien har indrettet udendørs pladser på den side af huset der vender væk fra vejen, og her er der helt stille og helheden er blevet netop oase, som familien havde håbet.

Kommentarer

Der er 1 kommentar til denne tekst. Læs kommentarer…

Relaterede sider

Forhandlerguide

Søkjærgård Samsø

Søkjærgård Samsø økologiske Skovlandbrug

Hobbydrivhuse.dk

Grøntsager/urter direkte fra drivhuset

Robinie.dk – SkovTrup

Byg dit Højbed med eg eller robinietræ

Land Højbede

Land Højbede og Plantekasser

Her er du: Forsiden > Køkkenhaven > Anlæg og inspiration > Et spiseligt støjværn

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider