Rødkålen her er smuk i sine mange farver, den er der ingen grund til at gemme væk langt nede i haven
Det første du skal tænke over, når du skal placere din køkkenhave, er størrelsen. Hvis det er din første køkkenhave, skal du passe på ikke at slå for stort et brød op. Du skal starte langsomt ud og gøre dig nogle erfaringer, for du kan kun læse dig til så og så meget. Virkeligheden er ikke altid som teorien, og din have er måske sandet, forblæst eller våd – alt sammen noget, der vil påvirke din køkkenhave. Du kan altid gøre køkkenhaven større, men du skal starte ud med noget, der er overkommeligt og nemt. 2–4 m² per næse i husstanden er en god begyndelse, der som regel ikke tager pusten fra nogen.
Ved at starte langsomt ud, kan du hvert år udvide køkkenhaven sammen med erfaringerne og ambitionsniveauet. Det er trist at stå med en masse dyre frø og planter og se dem gå til, fordi du måske ikke har nogen til at feriepasse haven, din familie ikke kan lide grøntsagerne, eller du ikke har tiden. Der er nemlig en del at lave fra frø til høst.
En smuk køkkenhave er en pryd, her er stauder og køkkenhave i en skøn forening og buerne er af pæretræer.
Uden sol og vand bliver det ikke til så meget
Når du overvejer, hvor du skal placere din køkkenhave, så husk på, at de fleste planter skal have meget sol. Køkkenhavens placering i forhold til solen er vigtig, og det samme gælder placeringen i forhold til skyggende hække, træer og huse. Træer og hække giver ikke kun skygge, de tager også vand fra din køkkenhave, hvilket du skal være opmærksom på. Du skal også gøre op med dig selv, hvor meget du vil vande, og hvor vandet skal komme fra. De planter, der er vandkrævende, skal være i nærheden af en vandkilde. Det kan være vand fra en vandhane, en brønd eller vand du samler fra taget. Du bliver hurtigt træt af at bære rundt på spande til meget tørstige planter, så vær opmærksom på dette.
En køkkenhave op ad huset
Bønner har meget smukke blomster, ligesom ærterne også har- derfor er køkkenhavne bestemt ikke noget du behøver at gemme væk.
Mange synes, at det er hyggeligt at have noget helt op ad deres hus, men ofte er der lagt dræn eller sten ved soklen. Der er udhæng på taget, der forhindrer huset i at blive vådt, hvilket er godt for huset, men ikke for planterne. Derfor skal du vælge noget, der kan tåle tørken, da det er uhensigtsmæssigt at vande huset sammen med planterne. Det kunne være Timian, Thymus sp., bronzefennikel, Foeniculum vulgare, purløg, Allium schoenoprasum, salvie, Salvia officinalis eller lavendel, Lavandula angustifolia.
Den integrerede køkkenhave
Skal køkkenhaven været en afgrænset del af din have, eller skal den integreres i resten af haven, så du har en have, der er fyldt med noget, du kan spise? Det sidste er en tilgang, jeg selv har valgt. Mine frugtbuske indgår i store busketter sammen med blomstrende buske og roser. Jeg har skovjordbær som bunddække, og mine rabarber står imellem buskene. For rabarber er en skovplante, der ikke trives i fuld sol.
Tallerkensmækker kan du få i mange farver og den er nem selv at tage frø af. I forgrunden er det beder, de fåes ligeledes i mange farver, og lader du dem stå bliver de som her imponerende store.
Find gode solpletter, hvor der er plads til frugtbuskene, gerne steder hvor du også opholder dig. Det er meget nemmere at få høstet løbende, hvis det er et sted i haven, du er ofte. Frugttræerne kan også spredes rundt i haven. De behøver ikke at stå tæt for at blive bestøvede. Når du vælger træer, så husk, at nogle af dem vokser sig store, eksempelvis kirsebærtræer. Find et sted til dem, hvor de kan stå ugenert og vokse sig store og frodige.
I min rosenhave har jeg et espalier, som pralbønnerne vokser opad. Det er en flot kombination, for blomsterne er meget smukke sammen med roserne. Bønnerne er også lette at høste under buen. Det er win-win. Stangbønnerne har fået en plads op ad mine skure; jeg har sat et trådhegn op ad væggen, og der vokser bønnerne lystigt. Jeg hjælper dem med af finde de horisontale tråde, og i løbet af kort tid har jeg en hel væg af smukke planter. Med denne metode kan bønnerne »rende« mange meter og give mange bælge. De bliver vandet med dryppet fra taget.
Også bede under glas kan blive en pryd, men det kræver at du bygger dem af gode materialer som her. Måske kan du starte en hel trend i dit nabolag.
Forhaven; haveejerens pryd og hovedpine
For mange haveejere har forhaven en helt speciel plads i hierarkiet. Det er her, at alle husets gæster kommer igennem, og her at naboerne vurderer husets ejere. Mange bruger uforholdsmæssig meget tid og mange penge på denne lille del af haven, hvor de meget sjældent opholder sig. Det er derfor, at jeg som regel opfordrer til at lægge køkkenhaven i forhaven, hvis den ikke ligger op til en stærkt befærdet vej med mange udstødningsgasser.
En veldrevet køkkenhave er et smukt syn, og den kan indeholde mange smukke blomster, farver og mønstre. Ved at placere din køkkenhave i forhaven kan du også let ændre på haven fra år for år, og når du hygger rundt i køkkenhaven, vil du hilse på mange flere naboer og forbipasserende, end du ville nede i baghaven.
Husk, at haven altid skal være en nydelse og fornøjelse. Den glæde, det er at hente sine egne grønsager i haven, kan ikke gøres op i penge. Så på med vanten og prøv at se hvor i din have, der kan være plads til et stykke med glæde og purløgsblomster på.
Der skal være sol
Der skal gerne være adgang til vand
Vær realistisk i forhold til, hvor meget du kan overkomme
Udvid arealet i etaper
Mange frugtbuske og -træer kan integreres i haven i stedet for at tage plads i køkkenhaven
Hold afstand til hække og store træer for at undgå skygge
Søg i forhandlerguiden:
Land Højbede og Plantekasser
Søkjærgård Samsø økologiske Skovlandbrug
Grøntsager/urter direkte fra drivhuset
Byg dit Højbed med eg eller robinietræ
Her er du: Forsiden > Køkkenhaven > Anlæg og inspiration > Hvor skal køkkehaven være?
Kommentarer
Der er ingen kommentarer til denne tekst. Skriv ny kommentar…