Her finder du en række bøger, som kun handler om stauder. Nogle er generelle bøger med omtale af mange forskellige stauder, andre omhandler bare en enkelt slægt eller familie. Bøgerne er ordnet efter udgivelsestidspunkt – den nyeste kommer først.
Birgit Reimer og Maria Juhl Jakobsen
Bogen er tænkt som en hjælp til kunder i staudeplanteskolen og andre haveejere, når de skal sammensætte et bed med stauder. Opskrifterne er for bede på 1 × 1 m, men kan let udvides til større bede eller sættes sammen med andre fra bogen. Nogle bede har blomster kun i en nuance, andre er til bestemte vækstforhold, til skyggebede, solrige pletter. Der er bede med en bestemt ide, f.eks. bed med blomster efter ferien, det maskuline bed, oldemors bed. Til hvert bedopskrift er der et stort billede af bedet, når det er flottest, en planteliste og bedtegning, fotos af alle planter, angivlese af plantehøjde, vækstbetingelser, blomstringstidspunkt og særlige forhold for bedet. I bogen er der også mere almene afsnit med vejledning i dyrkning af stauder.
Birgit Reimer har i mange år drevet Caroline Mathildestiens Staudeplanteskole. Maria Juhl Jakobsen er uddannet landskabsarkitekt og har arbejdet på staudeplanteskolen i flere år.
Se et eksempel på en bedopskrift: Skyggebed fra Kaukasus
Birgit Reimer og Maria Juhl Jakobsen: Stauder. 32 opskrifter på de smukkeste bede. Forlaget Lindhardt og Ringhof 2009. 168 sider. 269.95kr.
Birgitte Husted Bendtsen
Hvis man synes, at floks er gammeldags og ikke er noget særligt, så får man den opfattelse revideret, når man læser Birgitte Husted Bendtsens bog »Phlox. Bogen om floks i haven«. Her får man virkelig øjnene op for de mange flotte nuancer, og ikke mindst de lave floks til stenbedet. Og man finder ud af, at der er floks både til sol og skygge, at floks faktisk dufter, og at man kan have floks i blomst fra forår til efterår, hvis man vælger de rigtige arter. Bogen er skrevet ud fra praktisk dyrkning i forfatterens have af de mange floksarter og -sorter, som er skaffet hjem fra udlandet, og ud fra besøg, rejser og kontakter til planteskoler i udlandet. Bogen er gennemillustreret med flotte fotos af arter og sorter, der er lister over sorterne med oplysninger om bl.a. farve, højde, duft og sortens historie. Der er forhandlerlister, litteraturlister og et godt stikordregister.
Birgitte Husted Bendtsen har tidligere udgivet »Storkenæb – bogen om Geranium«, som længe har været udsolgt og nu kun kan fås i en engelsk oversættelse.
Birgitte Husted Bendtsen: Phlox. Bogen om floks til haven. Forlaget Geranium. 2007. 256 sider. 398 kr
Af Susanne Widlundh
Bogen er både om staudepæonr og træpæoner, og den fortæller også pæonernes historie. Her er både om vilde pæoner og de forædlede sorter, og lidt om dyrkning og pasning. Sidste halvdel af bogen er omtale af de enkelte arter, hybrider og sorter. For hver er der korte oplysninger om oprindelse, højde, hårdførhed, plantebeskrivelse, duft og arter og sorter.
Susanne Widlundh: Aschehougs bog om pæoner. Aschehoug. 2007. Oversat fra svensk. 96 sider. 169 kr.
Piet Oudolf og Henk Gerritsen
En spændende bog med lidt utraditionelle planter, hvoraf der er en del, som man måske ikke kan finde i ret mange danske planteskoler. Men man kan jo drømme og nyde – og lede. En stor del af »Drømmeplanter til den naturlige have« er som titlen siger plantebeskrivelser og dertil nogle meget smukke og inspirerende fotos af staudebede på forskellige årstider. Men der er også temaer som luftige planter, sølvagtigt, efterår, og til disse temaer er der plantelister og kombinationsforslag.
Piet Oudolf er kendt for sine naturinspirerede haver og parker, bl.a. Drömpark i Sverige og Battery Park på Manhattan. Henk Gerritsen og Piet Oudolf har planteskoler i Holland med de omtalte sorter.
Piet Oudolf og Henk Gerritsen: Drømmeplanter til den naturlige have. Aschehoug. 2005. 144 sider. 249 kr.
Af Lena Månsson og Bertil K. Johnson.
»Stauder – til glæde og gavn« er en indholdsrig inspirationesbog med ideer til staudebedet og en illustreret leksikondel. Der er flere end 300 arter med i leksikonafdelingen, hvor planternes vækstkrav, form, farve, ariketektonisk virkning og anvendelse i haven er beskrevet. Der er mange temaer om brug af stauder, f.eks. solitære staude, stauder i kummer, krybende stauder, dufthaven.
Lena Månsson er haveskribent, og Bertil K. Johanson er plantefotograf og har taget bogen billeder.
Lena Månsson og Bertil K. Johnson: Stauder – til glæde og gavn. Gyldendal. 2004. Oversat fra svensk – bogen er tidligere udgivet under samme titel af C.E. C Gads Forlag i 1994. 228 sider.
Af Birgitte Husted Bendtsen
Størstedelen af bogen er om de enkelte arter og hybrider – der omtales 70 arter, desuden hybrider og sorter, ialt godt 400 geraier. Det er masser af flotte farvebilleder af blomster og blade. For hver af de mange omtalte arter og hybrider kan man se højde, hvor de skal placeres i haven, blomsterfarve og -størrelse, blade, blomstringstidspunkt og formering. Desuden en beskrivelse af, hvor arten kommer fra, og for hybridernes vedkommende slægtsskabet.
Birgitte Husted Bendtsen har gennem de seneste år jævnligt skrevet artikler til Haveselskabets blad »Haven«, bl.a. om geranier. Birgitte Husted Bendtsen har en have i Vestjylland, og her når planterne aldrig den frodighed og højde som østpå på den gode jord. Forfatteren har selv taget de fleste fotos.
Birgitte Husted Bendtsen: Storkenæb – bogen om geranium. Forlaget Geranium. 2003. 144 sider. Bogen er udsolgt fra forlaget, som måske vil genoptrykke senere. Kan lånes på biblioteket.
Af Jane Schul
En god bog om staudebedet, hvor der er gjort meget ud af staudernes krav til jordbund og voksested, formering og beplantningsplaner. I staudeleksikonet er der omtalt over 500 arter og desuden sorter og beslægtede arter.
Jane Schul er landskabsarkitekt, kunsthåndværker og formand for Det Kgl. Danske Haveselskab. Hun underviser på Landbohøjskolen og har skrevet en række havebøger og er en kendt foredragsholder.
Jane Schul: Politikens staudebog. Politikens Håndbøger. 2002. 311 sider indb. 299,00 kr. ISBN: 87–567–6475–8
Af Nöel Kingsbury
En af de første bøger om den naturlige staudehave med fokus på plantesamfund. Bogen er delt op i afsnit med beplantninger i fuld sol, skygge, langs søbredder og i sumpede områder, tørre steder. Desuden er der fyldige afsnit med formering af stauder, jordtilberedning, plantning og pleje. Sidst i bogen er der 22 sider med plantetabeller til de forskellige typer af plantesamfund.
Indhold: I pagt med naturen. En ny stil i haven. Skyggede beplantninger. Beplantninger i fuld sol. Beplantninger langs søbredder og i sumpede områder. Beplantninger på tørre steder. Formering. jordtilberedning, plantning og pleje. Plantetabeller.
Nöel Kingsbury: Den naturlige staudehave. Nyt Nordisk Forlag. 1997. 160 sider. Kan lånes på ]biblioteket.
Jens Thejsen og Sten Porse
I heftet »Stauder i natur og have« kan man se, hvilke af naturens vilde stauder er velegnede til det naturlige staudebed, og som ikke på sigt bliver til et ukrudtsproblem. Der er plantelister fra de forskellige biotoper: skov, skovbryn, sumpbed, grøftekant og blomstereng og lidt om formering af vilde stauder.
Jens Thejsen og Sten Porse er faglærere på Beder Gartnerskole. Desuden forfattere og medforfattere til flere bøger på havebrugsområdet. De er eksperter og forfattere til mange artikler på Havenyt.dk.
///Jens Thejsen og Sten Porse: Stauder i natur og have. Landsforeningen Praktisk Økologi. 1999. 36 sider. 59 kr. Er desværre udsolgt.
Vårfladbælg. Foto: Karna Maj
Kobjælde fås ikke kun i den lilla udgave, men også i hvid. Foto: Karna Maj
En af de mest almindelig iris i danske haver er denne blå iris, men ser man i staudebøger, kan man finde mange andre. Foto: Karna Maj
Søg i forhandlerguiden:
Køb bogen Fantasilater
»KRYDDERURTER« bogen for urteelskere
Bøger om hønsehold.
Læs boganmeldelser i Praktisk Økologi
Se alle bøgerne i webshoppen
Bøger om ingefær.
Her er du: Forsiden > Inspiration > Bøger > Bøger om stauder
Kommentarer
Der er ingen kommentarer til denne tekst. Skriv ny kommentar…