Sten- og grusmaterialer er billigere at bruge i haven end fliser, og udtrykket er også et andet. Men ukrudtsbekæmpelse på disse arealer er mere problematisk end på fliser.
Jo finere materiale, der bruges, jo mere ukrudt kommer der, men jo nemmere er det også at bekæmpe. Hvis man vælger at have stier og indkørsler med havens jord og uden belægning, kræver det, at jorden hakkes/skuffes på tidspunkter, hvor jorden er tilpas tør, men ikke hård.
Et skuffejern skal holdes i en bestemt, ret flad vinkel under skufningen. Man går baglæns under arbejdet og træder således ikke på det løsnede areal. Foto: Karna Maj
Mange ukrudtsproblemer kan undgås eller minimeres ved en ordentlig etablering af arealerne.
Populære materialer lige nu er perlegrus, knust granit, knust tegl eller lignende. De bliver brugt i små bede, gravsteder, rundt om vandsten og til stier, men også til større arealer såsom indkørsler og gårdspladser.
Etableringen er forskellig, alt efter hvor tung en trafik, der forventes. Til gårdspladsen med traktorkørsel eller, hvor skraldebilen vender, skal der være et solidt lag stabilgrus under pyntelaget. Her bør der ikke være mere end 2–3 cm af pyntelaget.
Til steder med let trafik som gående og evt. en trillebør, kan mindre gøre det. Disse steder kan man med fordel lægge en ukrudtsdug lige under pyntelaget. Hvis ukrudtdugen lægges i flere stykker, så sørg for at disse har et overlap på mindst 15 cm. Underlaget skal være plant, og der skal tænkes nøje over, hvordan kanterne laves. Er dette opfyldt kan man også her nøjes med et pyntelag på 2–3 cm. Bruger man ikke ukrudtsdug bør laget være mindst 10 cm, så laget er tykt nok til at skygge for ukrudtet og nemmere at arbejde i med skuffejern og rive. Er det ikke i et bed, skal der være et lag stabilgrus under.
Arealer med stabilgrus og lignende er meget brugt til markveje, gårdpladser og andre arbejdsområder. Her er det vigtigt at der bliver brugt stabilgrus af en ordentlig kvalitet og at der kommer nok på.
Stenmel fås i flere finheder, men det er finkornet og giver en god fast bund til let trafik. Etableres bedst med et lag på ca. 20 cm.
Slotsgrus® er en grusblanding til bla. stier, som er blevet til på baggrund af undersøgelser og afprøvninger udført af Slots- og Ejendomsstyrelsen og Forskningscentret Skov og Landskab, bla. ved omlægning af stierne i Frederiksberg Have. Her var det den bedste belægning blandt de afprøvede. De blev afprøvet både som toplag i 5 cm tykkelse og totallag i 10 cm tykkelse. Slotsgrus® består af 37,5% lergrus 0–8 mm, 37,5% stenmel 0–2 mm samt 25% skærver 2–8 mm. Læs Projektrapporten, hvor der bla. er billeder af de forskellige materialer i forskellige finheder og blandinger.
Oliegrus, som har været omtalt i pressen nogle gange, er et materiale, der bruges på de mindre norske, svenske og finske veje. Det fås ikke i Danmark pt.
Til større arealer er det en god ide med en gårdrive til montering på havetraktoren. Der skal køres med den mindst hver 14 dag for at man kan holde sten- og grusarealer fri for ukrudt. Model fra Flex Trading. Foto: Flex Trading
Ukrudtsstrigle 120 cm bred til havetraktor. Model fra Bakkebo Maskinsalg. Foto: Bakkebo Maskinsalg
Har man en stor gårdsplads, der skal renholdes, kan man købe skuffejerne til at montere på en havetraktor. Her en model fra Stiga monteret på en Park rider. Foto: Stiga
Først bør man gøre sig klart, i hvor høj grad ukrudtet skal bekæmpes på de forskellige typer arealer. En markvej er der vel ingen, der forventer er helt uden grønt? På gårdspladsen er der ikke ønskeligt med iøjnefaldende ukrudt. Planternes rodnet ødelægger også stabilgruset. I bedene i en japanske have vil ukrudt ødelægge designet.
Det kan fint lade sig gøre at holde en grusgang fri for ukrudt uden sprøjtemidler. Slottsträdgården i Malmø, som dyrkes økologisk. Foto: Karna Maj
Perlegrus på en romantisk sti. Foto: Karna Maj
Sneeboer skuffejern kan fås i mange bredder – helt op til 27,5 cm. Kan bestilles butikken i Det danske Haveselskab, tlf. 86 49 17 34. Foto: Lars Kiel
Her er du: Forsiden > Dyrkningsmetoder > Ukrudt > Ukrudtsbekæmpelse på arealer med sten, grus og jord
Kommentarer
Der er 18 kommentarer til denne tekst. Læs kommentarer…