Hvis man skal have det optimale udbytte af store og flotte grønsager i sin have, er det vigtigt at så, udtynde og plante med en optimal plante- og rækkeafstand.
Efterhånden som man bliver en erfaren haveejer, har man planteafstande for de enkelte arter så at sige i fingrene. Men ofte får selv erfarne haveejere lavet lige lidt nok afstand – vi vil jo så gerne have flest mulige grønsager. For mange arters vedkommende får man da også et større udbytte målt i vægt og antal stk ved en lidt mindre afstand end den anbefalede. Men grønsagerne bliver mindre, og det er de færreste, som har lyst til at stå og skrælle mange små gulerødder eller tynde skorzonerrødder.
Når det drejer sig om kål, kan det dog være en god ide i stedet for 60 cm afstand, som giver kæmpe hovedkål, at vælge at plante eller tynde til f.eks. 40 cm og så få flere små kål, hvis familien ikke er så stor.
Nedenfor er der angivet en ca. afstand mellem planterne i rækken og desuden rækkeafstand. Nogle sorter af samme art giver imidlertid større planter end andre. Her må man selv regulere afstanden for den enkelte sort, efter at man har iagttaget dens vækstkraft første sæson. Kender man ikke sortens vækstkraft, vælger man en middelafstand første gang, man dyrker den.
Planteafstanden er selvfølgelig også afhængig af, hvor langt henne i udviklingen, man ønsker at høste. Der skal være stor forskel på plante- og rækkeafstand, hvis man regner med at høste spinaten fuldt udviklet eller som babyspinat. Til høst som ikke fuldt udviklede planter bruges mindste planteafstand eller mindre.
I små haver vælger man ofte blokplantning, hvor man ikke planter i rækker, men planter helt tæt, så planterne fylder bedet helt ud. Hvis man har brug for en vejledende afstand til blokplantning med lige stor afstand, lægger man afstanden i rækken og rækkeafstanden sammen og dividerer med to. Ved blokplantning skal afstanden således f.eks. for jordskok være ca. 45 cm, for bladselleri ca. 28 cm.
Dyrker man i bede, evt. højbede, hvor man ikke træder i jorden og derfor ikke beskadiger rodsystemet, kan man bruge den mindste afstand, da planterne her har bedre vækstbetingelser.
Nogle afgrøder som høje ærter og stangbønner dyrkes ofte i dobbeltrækker med lille rækkeafstand og med større afstand rækkeafstand på hver side af dobbeltrækken.
Grønsag | Afstand i rækken | Rækkeafstand/ dobbeltrække | |
---|---|---|---|
Artiskok | 100 cm | 120–150 cm | |
Asier og salatagurker | 60–75 cm | 130–160 cm | |
Asparges, hvide | 30–40 cm | 150 cmI | |
Asparges, grønne | 30–40 cm | 50–60 cm | |
Aspargesært | 10–15cm | 30 cm | |
Bladbede | 20–25cm | 35–40 cm | |
Bønner, lave | 6–8 cm | 35–50 cm | |
Bønner, stang | 6–7cm | 60 cm/120cm | |
Bønner, lave pral | 8–10 cm | 50cm | |
Bønner, stang pral | 8–10 cm | 60 cm/120cm | |
Bønner, valske | 12–15 cm | 50–60 cm | |
Cikoriesalat | 30 cm | 35–45 cm | |
Endiviesalat | 30 cm | 35 cm | |
Fennikel, knold | 30 cm | 30cm | |
Græskar, busk | 60–90cm | 90–100cm | |
Græskar, rankende | 120–170cm | 170cm | |
Gulerødder, tidlige | 7cm | 20cm | |
Gulerødder, vinter | 4–7 cm | 20 cm | |
Havemelde | 15cm | 25 cm | |
Havrerod | 12 cm | 25 cm | |
Japansk løgporre | 5–7 cm | 25 cm | |
Jordskok | 30–35 cm | 60 cm | |
Kartofler, tidlige | 30 cm | 35–45 cm | |
Kartofler, sene | 35–40 cm | 60–70 cm | |
Kål, blom | 45–60 cm | 50–65cm | |
Kål, broccoli | 15–20cm | 30–40 cm | |
Kål, broccoli vinter | 60cm | 60cm | |
Kål, hoved tidlige | 35 cm | 35–40 cm | |
Kål, hoved sene | 35–40 cm | 45–50 cm | |
Kål, grøn lave | 30–45 | 45–50 cm | |
Kål, grøn høje | 45–60 | 50–60 cm | |
Kål, rosen | 40–50 cm | 50–70 cm | |
Kål, rød | 45–50 cm | 50 cm | |
Kålroe | 25 cm | 35 cm | |
Knudekål | 20–30 cm | 25–30 cm | |
Løg, forårs | 5–6 cm | 20cm | |
Løg, kepa | 5–10 cm | 30 cm | |
Løg, skalotte | 15 cm | 20 cm | |
Majroer | 10 | 25 cm | |
Majs | 30 cm | 35 cm | |
Pak choi | 18–25 cm | 25–30 cm | |
Pastinak | 10–15 cm | 3o cm | |
Peberfrugt | 30–45 cm | 30–45 cm | |
Persillerod | 10 cm | 25 cm | |
Porre | 8–15 cm | 30 cm | |
Radiser | 2–3 cm | 10–15 cm | |
Rucola, almindelig | 15–20 cm | 30 cm | |
Rucola, vild | 10–15 cm | 20 cm | |
Ræddike | 15–20 cm | 30 cm | |
Rødbede | 8–10 cm | 25–30 cm | |
Salat | 15–40 cm | 20–30 cm | |
Selleri, blad | 20 cm | 35 cm | |
Selleri, knold | 30 cm | 35 cm | |
Skorzoner | 10–12 cm | 30 cm | |
Spinat | 10–15 cm | 30 cm | |
Spinat, new zealandsk | 45 cm | 45 cm | |
Squash, busk | 60–80 cm | 90–110 cm | |
Squash, rankende | 120–160 cm | 120–160 cm | |
Sølvbede | 20–25 | 40–45 cm | |
Tomat, snore | 35–50 cm | 45–50 cm | |
Tomat, busk | 45–50 cm | 50–60 cm | |
Vinterportulak | 10 cm | 15 cm | |
Vårsalat | 10 cm | 15 cm | |
Ærter, lave | 3–5 cm | 40–50 cm | |
Ærter, høje | 3–5 cm | 60–80 cm/90–100 cm |
Her er pladsen udnyttet til det yderste. Der kunne godt have været lidt mere afstand i rækken, men til gengæld er der ikke lys, så ukrudtet kan spire. Foto: Karna Maj
Rødkålene er plantet alt for tæt – allerede i juni er er pladsmangel. Foto: Karna Maj
Ikke alle salatsorter fylder lige meget i et bed. Foto: Karna Maj
Majs vindbestøves og bør egentlig plantes med lige stor afstand, men det er lidt nemmere at kultivere jorden, når de er plantet i rækker. Foto: Karna Maj
Når man blander afgrøderne, kan man ofte lave lidt tættere plantning, hvis planterne udnytter pladsen godt sammen. Det gælder bl.a. som på billedet, porrer og rødbeder, og desuden løg og gulerødder. Gulerods- og rødbedetop udnytter den plads, som porre- og løgtop ikke bruger. Foto: Karna Maj
Her er du: Forsiden > Dyrkningsmetoder > Plantning > Planteafstand og rækkeafstand for grønsager
Kommentarer
Der er ingen kommentarer til denne tekst. Skriv ny kommentar…