Palmekål ligner med sin roset af lange, smalle blade, som er mørkt blågrønne, en lille palme, hvis den plantes fritvoksende. Deraf navnet palmekål. Palmekål er en meget populær grønsag i Toscana.
Palmekål ‘Nero di Toscana’ i køkkenhaven i Den Økologiske Have. Foto: Karna Maj
Der findes to varianter af palmekål:
Palmekål er en grønkål og dyrkes som denne. ‘Nero di Toscana’ har en udviklingstid på kun 70 dage og kan sås til udplantning i juni f.eks. efter tidlige kartofler og kan ved den sene udplantning godt nå at give et godt udbytte. Palmekål giver dog generelt et mindre udbytte end almindelig grønkål. Den skal som grønkål have frost, førend smagen er god.
Bladene på sorten ‘Nero di Toscana’ er stærkt buklede og har en hvid midterribbe. Foto: Karna Maj
Palmekål er en meget velsmagende kål og bruges som almindelig grønkål, men har en højere spisekvalitet end grønkål. Også til den gode danske grønlangkål. Den kan desuden anvendes dampet eller braiseret med olivenolie.
I opskrifter kaldes palmekålen også for »cavolo nero« og sortkål.
Palmekål bruges i potageren, den dekorative urtehave, som en solitærplante med lavtvoksende grønsager og urter, så den palmelignende plante for alvor kommer til sin ret.
Den kan også bruges i blomsterbede som et dekorativt indslag sommeren igennem og kan så høstes først på vinteren.
Palmekål brugt i Herregårdshaven ved Rønnebæksholm, som er indrettet som en potager. Foto: Karna Maj
Søg i forhandlerguiden:
Kæmpe udvalg af græskar- og bønnefrø.
Flerårige spiselige planter til haven
Alt til den økologiske have
Øko sættehvidløg, 5 efterårssorter
Øko planter til den spiselige have
Frø og udplantningsplanter, samt have
Frø til de mest smagfulde grøntsager
Alt fra hele verden
Her er du: Forsiden > Køkkenhaven > Grønsager > Kål > Palmekål – en anderledes grønkål
Kommentarer
Der er 10 kommentarer til denne tekst. Læs kommentarer…