Nu synger vinteren på sidste vers, for en vintergæk har stukket snuden frem og gjort det klart, at nu skal der sendes gækkebreve, der skal skrives navne med prikker, og inden vi ved af det, skal der afleveres påskeæg.
Vintergækker giver et godt signal om, at foråret kan komme hvert øjeblik det skal være, så vintergæk er en glædens blomst.
Det botaniske navn for almindelig vintergæk er Galanthus nivalis, og den vokser vildt i sydeuropæiske bjergskove og bjergkrat, f.eks. i bevoksninger med buksbom Buxus sempervirens. Her trives den fint i en porøs skovbundsjord. Men vintergæk er gennem mange år blevet en så almindelig haveplante, at den også er forvildet mange steder uden for dens naturlige vokseområde. I mange danske skove, hegn og krat dukker der grupper af vintergækker op.
Vintergæk er i amaryllisfamilien Amaryllidaceae, samme familie som bl.a. påske- og pinseliljer, dorthealilje, og naturligvis amaryllis.
Vintergækker i februar. Foto: Karna Maj
Almindelig vintergæk Galanthus nivalis er en lav løgplante som bliver omkring 10 –20 cm høj. Den blomstrer fra februar til april alt afhængig af vinterens forløb. En hvid blomst nikker for enden af en grøn stilk. Dens inderste kronblade har en grøn aftegning mod spidsen. Bladene er linjeformede og selve løget er ovalt og næsten hvidt.
Tyrkisk vintergæk Galanthus elwesii ligner almindelig vintergæk, men har mere dråbeformede blomster og bliver en anelse højere.
Tyrkisk vintergæk på vej op først i februar. Botanisk Have. Foto: Karna Maj
Galanthus ikariae er en vintergæk som er vildtvoksende bl.a. i Kaukasus, den minder også meget om almindelig vintergæk, men de indvendige kronblade er ofte næsten helt grønne.
Der findes også sorter af de forskellige vintergækker, en almindelig er en fyldt form Galanthus nivalis ‘Flore Pleno’
Alle vintergækker er lette at have med at gøre. Når løgene skal sættes, er september et godt tidspunkt. De skal ned i 7–10 cm’s dybde og gerne i en porøs jord. Man kan sagtens flytte vintergækker i blomst, bare man flytter en hel klump af gangen. Selve formeringen kan ske ved at dele en klump, efter blomstring. De kan naturligvis også sås, og meget ofte vil de frøformere sig selv, og når der dukker vintergækker op de mest mærkelige steder i haven, skyldes det, at myrerne flytter frøene.
Dobbelt vintergæk. Foto: Mogens Kusk
Vintergæk på vej op – foråret er på vej. Foto: Karna Maj
Vintergæk, fyldt form – populært kaldes den for en dobbelt vintergæk. Foto: Karna Maj
Søg i forhandlerguiden:
Eksotiske og specielle er vores liv!
Frø og blomster, også i haven
Store samlinger af dagliljer og hosta
Mange forskellige stauder
HORNUM – Stort udvalg af blomsterfrø
Flerårige spiselige planter til haven
Alt til den økologiske have
Stauder tilltrækker bier, som bestøver.
Her er du: Forsiden > Prydhaven > Blomster > Løg og knolde > Vintergæk – en forårsbebuder
Kommentarer
Der er 2 kommentarer til denne tekst. Læs kommentarer…