I mange gamle haver er der helt hvidt af store blokke af vintergækker, og det ser utroligt flot ud, når de blomstrer sidst på vinteren og i det tidlige forår.
Vintergækker er smukke plantet ud i græs, hvor de efterhånden danner blokke. Foto: Karna Maj
Hvis man har en helt ny have med nogle få små blokke vintergækker af dyrt indkøbte løg, kan man godt blive lidt misundelig. Men man vil i løbet af en årrække ved en målrettet indsats kunne få fyldt haven med vintergækker.
Vintergækker sætter frø, men selvsåning er ikke nær så almindelig som ved f.eks. erantis og krokus. I haven oplever man dog med jævne mellemrum, at der dukker en vintergæk op et uventet sted. Det er myrer, som har transporteret frøene.
En gammel blok, hvor løgene sidder i lag oven på hinanden. Foto: Karna Maj
Vintergækkerne formerer sig til gengæld flittigt ved at danne sideløg, men de bliver stående på samme sted og danner de store kompakte blokke. De har brug for en hjælpende hånd for at blive spredt til et større areal.
Har en blok stået der i mange år, kan løgene sidde i flere etager ovenpå hinanden. En enkelt blok kan let indeholde 50–100 løg. Hvis man deler nogle blokke, får man således rigtig mange løg, som man kan plante ud, enten enkeltvis eller i klumper med 2–3 løg. De udplantede løg laver nye sideløg, og i løbet af en årrække har de hver dannnet en helt ny blok med vintergækker.
Men for at kunne dele, skal man jo have nogle store gamle blokke. Hvis man ikke har det, må man enten købe løg og sætte i efteråret, eller man må i sin familie eller vennekreds se sig om efter haver med masser af vintergækker. Haveejere med masser af vintergækker vil ofte ikke have noget imod at grave en stor blok op og forærer det meste af den væk. Vintergækker har faktisk godt af at blive delt og plantet ud med års mellemrum.
Det er ikke svært at skille løgene, og de har alle fine rødder. Foto: Karna Maj
Det bedste tidspunkt at dele og udplante løg med top er, når blomsterne begynder at visne. Det sker normalt i løbet af marts.
En god plantedybde er 8 cm, og der kan plantes med en indbyrdes afstand på 4–5 cm mellem løgene, hvis de plantes enkeltvis. Planter man 2–3 løg i samme plantehul kan man øge afstanden, og det gør arbejdet mere overkommeligt.
Her er løgene plantet enkeltvis ud på et areal i 2002. Foto: Karna Maj
Samme areal, som blev tilplantet i 2002 – nu er året 2009. Foto: Karna Maj
Der kan være mange enkeltløg i en stor blok vintergækker. Foto: Karna Maj
Søg i forhandlerguiden:
HORNUM – Stort udvalg af blomsterfrø
Frø og blomster, også i haven
Mange forskellige stauder
Eksotiske og specielle er vores liv!
Flerårige spiselige planter til haven
Stauder tilltrækker bier, som bestøver.
Alt til den økologiske have
Store samlinger af dagliljer og hosta
Her er du: Forsiden > Prydhaven > Blomster > Løg og knolde > Deling af vintergækker efter blomstring
Kommentarer
Der er 3 kommentarer til denne tekst. Læs kommentarer…