Mød foråret med løgblomster

Af Jens Thejsen, konsulent, underviser og forfatter, www.jensthejsen.dk

Når sommeren er ved at være forbi, og efteråret lurer om hjørnet, er det tid for en masse flotte stauder og de begyndende høstfarver. Midt i forfaldets skønhed, er det også tid til at tænke på foråret. Skal foråret gøres flot med blomstrende knold- og løgplanter, så er det nu, der skal gøres en indsats.

Løgplanter til glæde og nytte

Man kan begynde i det små, og efterhånden vil man opleve, at forårets blomsterflor er med til at give ekstra skønhed i haven, og samtidig betyder det en ekstra dimension, hvis målet også er at skabe en mangfoldig og levende have.

Løgplanter er ikke kun med til at forsyne insekter med pollen og nektar, de er faktisk også med til at skabe en levende jord. Rødderne arbejder sig ind i jorden og skaber gange, som kan udnyttes af andre planter, og en stor del af det sukker, som planten producerer i de grønne dele, løber direkte igennem rødderne og bliver til gavn for jordens mikroliv. De fine urteagtige rødder fra løg og knolde er meget sarte, og de bliver let kastet af planten, men så er de til nytte som mad til jordens mikroliv og senere til regnorme.

Planter fra mange områder

De fleste løg og knolde stammer fra områder med en let jord, en tør, varm sommer og nedbør hovedsagelig om vinteren. Det kan være steder som: Den Centraleuropæiske steppe i Ungarn og Østrig, Öland ved Sveriges Østersøkyst, flere områder i Tyrkiet, Californien, Chile, det centrale Asien og sydspidsen af Sydafrika.

At sætte løg og knolde

Krokusplæne

Løgplæne med krokus i Kongens Have. Foto: Mads Haugaard Jordansen

De fleste løg skal sættes, når de er i hviletilstand. Løg af de forårsblomstrende skal sættes i det tidlige efterår (september–oktober). Det gælder dog ikke vintergækker og dorothealiljer, som man faktisk bedst flytter i blomst eller lige efter blomstringen. De sommerblomstrende sættes i foråret.

De fleste løg- og knoldplanter trives bedst i en veldrænet jord; hvis der er blivende vand, vil de rådne. Generelt kan man sige, at løgene skal have vækstbetingelser som ligner den natur, de stammer fra. Men langt de fleste trives bedst i en jord, som er porøs, ofte en kalkjord med sand og lidt humus.

Det er vigtigt, at løgene sættes i den rette dybde og med den rigtige ende opad. Hvis jorden er en smule tung, skal løgene sættes i en dybde, som svarer til deres egen størrelse. Hvis jorden er let, kan man sætte dem ca. 3 gange så dybt som løgenes størrelse. Men for alle løg, uanset størrelse, gælder det, at de altid skal dækkes med mindst ca. 4 cm jord, ellers vil de ofte arbejde sig op af jorden.

Hvis man vil sætte løg i sin græsplæne, er det en god ide at købe en løglægger (et lille jern, som kan skære en prop af græsplænen) sætte løget og derefter sætte proppen på plads igen. En let, effektiv og skånsom måde at skabe en smuk løgplæne på.

Pleje

De fleste løg kræver ikke særlig meget pasning, især ikke hvis de er sat i en porøs jord. Hvis man vil have løgene til at trives godt, er det en god ide at fjerne blomsterne efter afblomstring, så de ikke skal bruge energi til at sætte frø.

Men endnu mere vigtigt er det, at man ikke fjerner bladene efter afblomstringen. Lad planterne beholde bladene, så længe de er grønne, så de på den måde kan samle så meget energi som muligt.

Ellers skal de fleste løg nok klare sig selv og giver som regel ikke problemer

At vælge løg og knolde

Man kan selvfølgelig bare kaste sig ud i at sætte så mange løg som muligt, men hvis man vil have fornøjelse af løgene på flere planer, kan det være en fordel at starte med et begrænset antal arter.

Kommentarer

Der er 6 kommentarer til denne tekst. Læs kommentarer…

Relaterede sider

Forhandlerguide

Naturplanteskolen

Flerårige spiselige planter til haven

Staudestedet

Mange forskellige stauder

Solsikken

Alt til den økologiske have

FAUSOL A/S

HORNUM – Stort udvalg af blomsterfrø

Staudemarken

Stauder tilltrækker bier, som bestøver.

Økologiens Have

Frø og blomster, også i haven

Bjarne’s frø og planter

Eksotiske og specielle er vores liv!

Blomstergården

Store samlinger af dagliljer og hosta

Her er du: Forsiden > Prydhaven > Blomster > Løg og knolde > Mød foråret med løgblomster

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider