Fra juli af kan vi kun så grønsager, som har en meget hurtig udvikling. Det begrænser stort set mulighederne til medlemmer i kålfamilien, hvoraf det danske udbud er grønkål, radiser og ræddiker.
For at få et større og mere spændende udvalg til salathaven er vi nødt til at se nærmere på, hvad der findes af arter fra Orienten. Disse kan imidlertid først sås fra midten af juli, da de går i blomst, hvis de sås tidligere.
Et udvalg af forskellige orientalske bladgrønsager, som dyrkes under fiberdug. Bla. salatsennep, tat soi, pak choi og ræddiker. Foto: Karna Maj
De bedst kendte er kålarterne kinakål og pak choi. Pak choi har opretvoksende tykke hvide eller grønlige stængler; en nær slægtning, tat soi, danner en roset af mindre stængler og mørkegrønne blade.
Derudover findes der arten komatsuna, som i voksemåde ligner pak choi, men smagen er lidt mere hen ad sennep. Komatsuna skulle være en meget produktiv og hårdfør art, som der kan ikke købes frø af herhjemme, men sorten ‘Green Boy’ er en krydsning mellem komatsuna og pak choi.
Der er også arten mizuna, som er det japanske navn, det kinesiske er shui cai. Det er en lidt speciel plante, som udsender et helt bundt af saftige hvidlige stængler med lange fligede blade. Mizuna kan blive op til 25 cm høj og have en diameter på 45 cm. En nær slægtning er mibuna.
Chrysanthemum lyder ikke som noget, der skal spises, men i Kina og Japan spiser man dels de unge blade, dels blomsten af Chrysanthemum coronarium, også kaldet chop suey green. Den har en stærk aromatisk smag og kun de helt unge blade bruges i salatskålen. Den er i øvrigt meget smuk i blomst og er en af de sidst blomstrende i haven i efteråret. Hvis man sår den allerede i maj, kan man efter første afblomstring skær den ned og så kommer den igen i efteråret.
Hvis man bare vil prøve at dyrke disse grønsager, kan man købe en blanding af orientalske bladgrønsager. Den forhandles under navnet »Oriental Saladini« og indeholder bl.a. kinakål, pak choi, mizuna og rød sennep.
Alle disse orientalske bladgrønsager kan såsfra midten af juli og i august, da de alle kan spises i så at sige alle udviklingstrin. Der er altså ingen grund til at fortvivle, hvis de sender en blomsterstilk op i utide. De kan i øvrigt alle dyrkes som skær-og-kom-igen afgrøder.
De kan også sås i foråret, men vil gå i blomst. Man kan dog godt nå at få en god høst af blade inden.
De orientalske grønsager har alle ligesom kinakål et minimalt rodnet og kræver derfor god adgang til vand og næring. Det er derfor perfekt at dyrke dem i salathaven med et godt lag jorddække og om nødvendigt vanding.
Det er dejligt at have et bed med orientalske bladgrønsager i efterårsmånederne. Her er masser af grønt til både salatskål og wokken. Foto: Karna Maj
Tat soi danner en fin roset af små mørkegrønne blade – det gule blad er et birkeblad. Tat soi tåler mange graders frost og nogle år overvintrer den. Foto: Karna Maj
Mizuna med sprøde hvide stængler Foto: Karna Maj
Sennep ‘Red Giant’ Foto: Winnie Poulsen
Søg i forhandlerguiden:
Frø og udplantningsplanter, samt have
Øko planter til den spiselige have
Alt til den økologiske have
Kæmpe udvalg af græskar- og bønnefrø.
Frø til de mest smagfulde grøntsager
Flerårige spiselige planter til haven
Øko sættehvidløg, 5 efterårssorter
Alt fra hele verden
Her er du: Forsiden > Køkkenhaven > Grønsager > Orientalske urter > Orientalske bladgrønsager
Kommentarer
Der er 2 kommentarer til denne tekst. Læs kommentarer…