Bladene er det helt dominerende i haver og natur lige nu – endelig er der for alvor kommet efterårsfarver for alvor. Og de daler hastigt ned – det er trods alt november. Der er allerede mange træer, som står helt nøgne, og bladene begynder at dække bede og plæne. Bøgebladene gløder i stærke røde og gule farver, når solen er fremme. Men snart er det forbi, og al pynten bliver til visne blade, som blæser lidt rundt og lægger sig i et beskyttende lag under træer og buske og mellem havens mange planter. Nøgne trætoppe varsler vinter, men det er også lidt flot at se træernes flotte stammer og grenstruktur komme frem igen.
Træer er også flotte i vinterhalvåret, når de står med nøgne grene, og man kan nyde grenstrukturen. Her er det i parken ved Rønnebæksholm ved Næstved. Foto: Karna Maj
Det er ikke kun bladene på træerne, der bliver mindre af, dagene bliver også hastigt kortere, og for mange betyder det, at man næsten kun lige kan nå hjem og at hente grønsager ind til aftensmaden, inden det bliver helt mørkt.
Mange haveejere har nu kun mulighed for at komme i haven i weekenden eller på andre fridage. Til gengæld er efterårets havearbejde ikke så vejrafhængigt som ved såning og plantning i foråret. Man kan plante barrodede træer, buske og roser næsten uanset vejet – hvis man er indstillet på det.
Krukker på terrassen eller ved indgangen ser lidt triste ud, efter regn og blæst, og sidst på ugen er der igen risiko for nattefrost natten til fredag, især i Jylland. Man kan overveje at plante nyt, men der skal julepyntes om kun få uger. Måske lidt stedsegrønt, som også kan bruges i julepyntningen. Eller en af de småblomstrende chrysantemum, som efter brug kan sættes i drivhuset og plantes ud i haven til forår. Der er mange andre muligheder, f.eks. bjergte, karryplante, lyng og prydkål.
Bladbederne gør virkelig opmærksomme på sig selv har i efteråret med deres farverige bladstængler. Her er det sorten Pink Lipstick. Herregårdshaven ved Rønnesbæksholm, som drives af Næstved Ressource Center, NRC. Foto: Karna Maj
Ude i en velassorteret køkkenhave med masser af rodfrugter, porre og kål kan der her i november hentes råvarer til hele middage – og det er rigtig miljømad, når grønsagerne er dyrket på stedet, ingen transport, indpakning eller kølediske.
Grønsagssupper kan varieres næsten i det uendelige med mange forskellige slags kål og rodfrugter og suppleret med løg, vintergræskar og kartofler. Rodfrugter skåret i store firkanter og vendt i citron, olie og måske lidt honning får en helt utrolig god smag og konsistens, når de bages i ovnen i et fad til de bliver gyldne. Hertil kan man bruge et udvalg af gulerødder, pastinakker, persillerod, skorzonerrod, knudekål, kålroer og majroer, og der kan suppleres med kartofler og kvarte løg.
Hvis man har sået orientalske vintergrønsager, så er der lige nu masser af råvarer til wokretter.
Hvis man mangler inspiration til at bruge de mange gode, danske rodfrugter i køkkenet, så er der efterhånden kommet mange nye kogebøger med gode retter med rodfrugter. Hvis man mangler inspiration her og nu, så er det bare at gå på nettet og søge efter nogle gode opskrifter.
Selleri af en pæn størrelse lige til at høste. Har man mange bør man dække dem med blade, halm eller lignende som beskyttelse mod frost. Skal de opbevares hele vinteren, skal de i kule eller lægges i sand et frostfrit sted. Foto: Karna Maj
Det er en uskik at køre bladene væk fra en have. Blade beskytter jord og planter mod vinterens kulde. Men man kan selvfølgelig omfordele bladene i haven.
De skal helst væk fra græsplænen, men oftest klarer vinden det. Bladene blæser ind mellem buske og træer, eller de lægger sig mellem havens stauder og vintergrønsagerne. Lykkes det ikke helt, så tag en løvrive på en blæsende tør dag og hjælp lidt til. Løvblæser er det helt unødvendigt at investere i – brug vinden. I indkørsler, på terrasser og ved indgange er det også praktisk at fjerne et tykt lag våde blade. De kan med fordel placeres som vinterbeskyttelse mellem rodfrugter og porrer, eller under de stedsegrønne.
Har man bøgeblade eller fyrrenåle, bør de lægges under evt. surbundsplanter, da de er med til at bevare surhedsgraden i jorden.
Porrerne er slået ind og dækket med blade i en række i et bed med honningurt som efterafgrøde. Herregårdshaven ved Rønnebæksholm. Foto: Karna Maj
Når man rydder op i haven, kan man med fordel lægge haveaffaldet på et af de tomme bede i køkkenhaven i stedet for på kompostbunken. Det beskytter jordstrukturen, og hvis dækket er næringsrigt nok, er bedet gødet til de kommende afgrøder på jorden. Har man bede med rosenkål eller grønkål, kan man placere nedfaldsæblerne her, så ved solsortene, hvor de skal finde føde.
Har du noget halvt omsat kompost eller dyregødning, kan du lægge et lag nederst og haveaffald ovenpå. Lægger man dyregødning ud om efteråret, er det vigtigt, at det dækkes med planteaffald, da det dæmper slagregnen, og næringsstofferne ikke så let udvaskes. Dyregødning er det bedst kun at bruge på bede, hvor der næste år skal være afgrøder, som har dybtgående rødder og skal bruge megen næring, f.eks. kål, der kan hente næringsstoffer op fra 2 m dybde.
Det er vigtigt at undgå at næringsstofferne udvaskes. Derfor bør man aldrig sprede helt eller næsten helt omsat kompost ud om efteråret. Det skal blive i en kompostbunke, som overdækkes mod regn, og først køres ud på havens bede til forår.
I alle haver er der en hel del ting, som skal gøres inden vinter, men ind imellem alle de mere eller mindre sure efterårspligter i haven, får man også en masse små dejlige oplevelser. Solen står stadigt lavere på himlen, og det giver nogle fantastiske oplevelser af lys og farver, og det er med at nyde solskinnet og disse farveglimt. Det ser ud til, at ugen bliver ret grå, våd og blæsende.
Nogle steder har nattefrosten taget pynten af sommerblomsterne, mens de i mere milde egne og på beskyttede steder kan man stadig finde tallerkensmækker, hjulkrone og morgenfrue i blomst.
Der er også alle de små oplevelser, hvor sommeren siger farvel: Når de sidste roser blomstrer, man plukker de sidste modne chili og tomater i drivhuset, finder det allersidste efterårshindbær, der lyser rødt i solen, plukker små fine broccolibuketter til salaten. Eller man opdager, at der står små fine selvsåede korianderplanter nu, hvor man troede det var slut med den luksus fra haven. Har man reddet dildrækken fra frosten, kan man stadig plukke små nye dildblade.
Roser i novembersollys – det syn bliver man i godt humør af. Selv om roserne er på det allersidste. Foto: Karna Maj
Hvis man gerne vil dyrke noget spiseligt i sin have og være mere selvforsynende, men ikke har så megen tid, som det kræver at dyrke køkkenhave, så er det frugt og bær fra egen have, man skal satse på. Det kræver få timers arbejdsindsats på årsbasis og giver efter nogle år et meget stort udbytte uden ret stor arbejdsindsats. Måske bliver udbyttet endda så stort, at der også bliver til at lave frisk presset frugtsaft og sundt slik i form af tørrede æbleringe.
Det er en ikke kun en god investering at plante frugttræer for at få egne naturlig dyrkede frugter, men også en god investering økonomisk set. Et træ til et nogle få hundrede kroner vil over en periode på 20 år give tusinder af stykker frugt, f.eks. æbler som typisk koster 3 kr. pr. stk i økologisk kvalitet og 2,50 kr. ellers. Og ud over sund frisk frugt får man smukke blomstrende frugttræer i maj. Prøv også at tænke på, hvad en bakke med 250 g ikke specielt friske hindbær, solbær eller ribs koster i butikkerne.
Og samtidig kan en frugt- og bærhave indrettes rigtig hyggelig – se artiklen Frugttræer i havens indretning.
Det er nu, man kan plante frugttræer og bærbuske. Inden man tager i planteskolen for at købe nye frugttræer og -buske, er det en god ide at gøre sig klart, hvad det er, man vil have. Skal det f.eks. være æbler, pærer, blommer eller kirsebær? Hvilke sorter kan man lide, og hvordan passer de ind til de sorter, man allerede har i haven, så man får fordelt modningstidspunktet for frugterne ud over sæsonen. Også når det gælder bærbuske, kan man strække sæsonen ved at vælge flere sorter.
Desuden skal man være sikker på, at der er bestøversort til de frugtsorter, man vælger. Så det er en god ide at snakke med ejerne af tilstødende nabohaver om, hvad de har af sorter. Er der ikke andre frugttræer i nærheden, kan man vælge at købe et såkaldt familietræ, hvor der er podet 2–3 sorter på, som kan bestøve hinanden. Man kan købes familietræer af både blomme, pære og æble.
Endelig skal man gøre sig klart, hvor stort et æbletræ, man vil have på det pågældende sted. Ved at vælge æbletræet på den rigtige grundstamme, kan man få et træ i den rigtige størrelse. Det er en meget bedre løsning end at skulle beskære, da man ved beskæring sårer træet og åbner indfaldsveje for sygdomme. Der skal vælges svagere grundstamme på gode jorder, og kraftigere grundstamme på sandjord for at få et træ af samme størrelse på de to jordtyper.
Det er nu næsten definitivt slut med alle sommerplanterne i drivhuset – måske er der stadig lidt tomater, som dog ikke længere kan modne helt. Det er derfor ved at være tid for at rydde drivhuset for disse planter og blade, så evt. sygdomskim og skadedyr ikke overvintrer i drivhuset. Ikke modne tomater, som er bare lidt orange, kan eftermodnes inde i vindueskarmen.
Hvis man skal overvintre grønne planter i drivhuset, er det også vigtigt, at de får alt det lys, som de overhovedet kan få. Det er derfor en god ide at vaske drivhuset af for alger, inden vinteren sætter ind. Bor man ude på landet nær store produktionsanlæg med svin, kan drivhuset være helt grønt af alger efter kun et halvt år. Det er ammoniakken i luften fra gyllen, der er grundlaget for den enorme algevækst. Der er ikke andet at gøre end at gå i krig med vand og børste både ind- og udvendig.
Hvis man har planter i drivhuset, skal de tages udenfor, inden man kan gå i gang med sæbevand og børste, eller de skal dækkes af. Skal de udenfor, er man nødt til at vælge en stille og mild efterårsdag.
Det rengjorte drivhus er godt til at vinteropbevare de lidt sarte planter og krukkeplanter i. Husk at nedgrave potteklumpen, inden der kommer rigtig frost. Og dæk med 1–2 lag fiberdug i frostperioder. I en bare nogenlunde mild vinter kan selv rosmarin, citronverbena og laurbær overvintres på den måde.
Har man chrysantemum i haven, som først er ved at springe ud, eller stadig står i knop, kan man grave dem op og flytte dem ind i drivhuset. Her kan de udvikle deres blomster, uden at de bliver ødelagt af regn og frost, og det giver flotte buketter til stuen. Planterne skal passes med vand, men kan blive stående og plantes ud igen til forår. Mange sorter er frostfølsomme og vil ikke overleve på friland. Der findes dog en række gamle sorter, som klarer vinteren på friland.
Har man småplanter stående af f.eks. salat, mizuna, tat soi, som er sået i september, kan man plante dem ud i bedene og med vinterdække med to lag fiberdug i frostperioder, kan de måske overvintre og give tidlig salatgrønt allerede i marts. Står der selvsåede små planter af den flerårige Vild rucola, Diplotaxis tenuifolia, så prøv også at plante dem ind. De sætter nye blade tidligt og kan i øvrigt dyrkes året rundt i drivhuset og give fine blade.
Har man flere georgineknolde, end man kan opbevare indendøre, kan man tage chancen og grave dem ned i jorden i drivhuset – jorden skal være til den tørre side, ellers bland godt med grus i. Der skal være 20 cm jord over. Isoler jorden med et lag blade eller lignende.
Det er en god ide at sætte en eller flere timianplanter ind i drivhuset, så det er let at hente frisk timian om vinteren. Så er man også sikker på, at der er timian planter til at tage stiklinger af i foråret, hvis man har gode sorter, man gerne vil bevare. Foto: Karna Maj
De voksne individer af lille frostmåler og stor frostmåler lægger vi ikke så meget mærke til, men derimod deres gul- og brunstribede larver, som i juni kan afløve hele træer og områder. De voksne insekter er aktive lige nu og efter parring lægger hunnen æg på grenene, hvorfra larverne klækkes i foråret.
Hannen ligner meget de andre natsværmere, som også flyver her i det sene efterår. Hunnen er derimod vingeløs og kravler rundt på træer og buske og udskiller feromoner, hvis duft tiltrækker hannerne.
Se mere og se fotos heraf på Michael Stoltzes Dansknatur’s Blog under frostmålere
I modsætning til alle de hårdføre løgplanter, som fint overvintrer derude, så vil knoldplanterne normalt ikke overleve vinteren ude i jorden.
Georginerne blomstrer stadig, men sparsomt nu. Hvis de stadig blomstrer, kan man godt vente et par uger med optagningen. Knoldene skal tørres, inden de kan sættes væk til opbevaring et frostfrit sted, så det er en god ide at vælge at tage dem op, når der er udsigt til et par dage med sol og blæst. Det samme gælder de andre knolde og løg, som skal tages op og ind for vinteren.
Georginer skal have skåret toppen af et stykke over knoldene. Knoldene skal opbevares tørt og frostfrit. Knoldene tørres først nogle dage, inden de lægges i meget lidt fugtigt sand eller spagnum i et enkelt lag. Selv om de skal opbevars tørt, må knoldene ikke tørre ud. De opbevares køligt under 10° C, bedst ved ca. 6–8° C. Er det meget store knolde, kan de opbevares uden at blive lagt i sand og spagnum, men kan sættes hele ned i en plastsæk, som står åben. Det kan være svært at skaffe opbevaringforhold i et moderne parcelhus eller i en lejlighed, hvis man har kolonihave.
Georgineknoldene behøver man ikke at tage op, før frosten har ødelagt planterne. Men knoldene skal op og tørres, inden det blive vinter. Foto: Karna Maj
Senest når bladene på georginer, knoldbegonier, kanna, haveranunkel, tigerblomst, gladiolus og Acidanthera bicolor er ødelagt af frost, bør man tage knoldene op, så de ikke går i glemmebogen, og man først kommer i tanke om dem, når jorden er frosset. Står de i krukker, kan man for nogle arter sætte hele krukken væk. Chokoladecosmos er oprindelig en knoldplante, men idag er de købte oftest stiklingeformeret, og roden kan ikke deles. Men chokoladekosmos kan overvintres frostfrit i potten.
Rundt om i haverne arbejdes der febrilsk for at nå alt det, som man ikke nåede i løbet af den våde sommer. Blandt andet klippes der fortsat hæk og beskæres træer og buske. Det er alt for sent at udføre dette arbejde. Hække, træer og buske er ikke i stand til at lukke beskæringssårene effektivt så sent på året, og det betyder, at man med sårene slår døren på vid gab for mange plantesygdomme.
Træer og buske klarer bedst beskæring i juli og august måned. Kan det ikke vente til sommeren, hvor man også bedre kan vurdere resultatet, så er januar og februar et bedre alternativ end nu. Hække kan man evt. beskære i det helt tidlige forår, inden knopperne begynder at bryde.
Når man bliver lidt kold om fingrene ude i haven, er det dejligt med en kop varm pebermyntete. Den varmer dejligt – især at holde fingrene rundt om et krus varm te. Og hvis man er heldig, er der stadig en hel del mynteskud at finde ude i haven, så man kan vente lidt endnu med at bruge af de tørrede mynteblade.
Frodig newzealandsk spinat i november. Rønnebæksholm. Foto: Karna Maj
Når solen skinner lyser de næsten visne bøgeblade, og haven er som forvandlet. Foto: Karna Maj
Flotte grønkål i november. Rønnebæksholm. Foto: Karna Maj
Frodig bladbede med orange bladstilke. Rønnebækholm. Foto: Karna Maj
Træerne smider hastigt bladene nu og dækker jorden.Rønnebæksholm Foto: Karna Maj
Når solen skinner i næsten stille vejr i november, kan det give helt fantastiske oplevelser. Rønnebæksholm. Foto: Karna Maj
Magelige rødbeder – nogle af rødbederne har lagt sig ned. Det er sorten Corillon, som har meget lange rødbeder, som vokser meget over jorden. Rønnesbæksholm. Foto: Karna Maj
En flot række med store gulerodsblomster først i november. Planten er tandstikkeurt, Ammi visnagra, som ikke ses dyrket så tit. Rønnebæksholm Foto: Karna Maj
En meterhøj salvie med pink blomster – det er noget, der falder i øjnene i novemberhaven. Det er rosenblad salvie. Herregårdshaven ved Rønnebæksholm. Foto: Karna Maj
Stangbønner, der ikke blev plukket i tide som grønne bønner, har nu udviklet bønnefrø – det ses tydeligt her i modlys. De kan nu høstes til friske bønner, der ikke behøver at blive sat i blød inden kogning. Foto: Karna Maj
Denne fine blå blomst står i Herregårdshaven ved Rønnebæksholm. Det er jomfruskørt, Convolvus tricolor. Foto: Karna Maj
Figenbuskens store gule blade lyser i solen – om få dage er de sidste faldet af. Foto: Karna Maj
Klokkeranke, Cobea, er en slyngplanter, som altid har store flotte klokkeformede blomster sent i efteråret. Den kan overvintres frostfrit. Ellers kan den sås fra frø i det tidlige forår. Den bliver mange meter høj. Her er blomsten ca. 3 meter oppe på et stativ. Foto: Karna Maj
Solanum sisymbriifolium er en tornet plante fra natskyggefamilien. Den har spiselige bær, som mest bruges til marmelade. Frugterne har masser af små frø i frugtkødet, men de kan spises med. På engelsk kaldes den fire-and-ice plant. Set i Herregårdshaven på Rønnesbæksholm. Planten står her benævnt Lechti tomat. Den er i den gode somme blevet 1 m høj og ca. lige så bred. espalieret. Der kommer i ugens løb en lille artikel om planten og med flere fotos. Foto: Karna Maj