Sidste uges regnvejr sendte Østdanmark og Østjylland fra tørke til oversvømmelse. Sjælland fik en hel måneds nedbør på få døgn, så her er der ikke vandmangel mere. Men i Vest- og Midtjylland kan de stadig godt bruge en hel del vand – det tørreste sted er lige nu Vestkysten.
Regn i de mængder er for meget – ikke mindst når den ledsages af kuling og dagtemperaturer på kun ca. 10° C. Bønner, majs og agurker har taget skade af vinden, kulden og den alt for megen regn. Men også mere hårdføre arter som kartofler og kål har vindskader. Og det er ikke sjovt at grave nye kartofler op af det rene mudder.
Planter beskadiget af både nedbør og regn. Billedet er fra 2007, hvor vejrbilledet var det samme, men 14 dage senere. Foto: Karna Maj
Heldigvis kommer haven sig ret hurtigt, men der skal ryddes op, for mange planter væltede og fik ødelagt blomster og blade. De udsprungne roser var ødelagte af vind og vejr, men heldigvis springer der hurtigt nye og helt ubeskadigede knopper ud. Og den næste uges tid vil selv kølige sommerdage med vekslende sol, skyer og lidt regnbyger opleves som den rene sommeridyl.
Heldigvis springer der snart nye roser ud, som er helt upåvirkede af sidste uges uvejr. Foto: Karna Maj
Vi nærmer os midsommer, og traditionen siger, at man skal holde op med at stikke asparges til sankthans. Dette gælder et veletableret aspargesbed. Er det et nyere aspargesbed, eller er der begyndt at komme færre asparges eller kun tynde skud, så skal man stoppe tidligere og give aspargesplanterne »orlov« nu, så de kan få en god uge yderligere til at samle næring i rødderne til næste års høst.
Når høsten er slut – nu eller til sankthans, skal aspargesene forkæles, så de sætter en stor grøn top, som kan samle næring til rødderne, så der igen næste år kan komme mange asparges. Bedet skal gødes godt, og gerne med en god næringsrig kompost eller med posegødning som tørrede hønsepiller, lupingødning eller lignende.
Det er lige nu, hvor vi begynder at lade aspargesplanterne vokse op, at aspargesbillerne er på plads for at placere deres æg. Billen er meget smuk, men skønheden blegner, når det går op for haveejeren, at det er dens larvers gnaveri, der er årsag til den ene aspargesplante efter den anden står som en vissen pind tilbage, helt uden blade.
Er der – eller kommer der – visne planter i aspargesbedet, så er med at være hurtig og få aflivet både biller og larver. Æggene er små og sorte, men desværre så små, at de er svære at få øje på. Kig på blomsterknopper og –stængler, det er ofte her, de er anbragt. Se fotos af skaden på planten, og af aspargesbille, æg og larver i artiklen Aspargesbiller på spil.
Salviens smukke blomster er det rene eldorado for havens bier. Foto: Karna Maj
Uanset om man bedst kan lide de store farvestrålende stauder eller stauder med små blomster, så er der masser af dem lige nu, bla. iris, blodrød storkenæb, knopurt og af de mere vilde er der oksetunge med de smukke blå blomster, som bier og sommerfugle er så glade for. Forsommerstauderne i al deres farvepragt er på sit højeste lige nu. Hvis man har mange arter, er der næsten hver dag nye arter eller sorter, der springer ud.
Så det er nu, man skal kigge over hækken eller i planteskoler og udse sig nye arter og ikke mindst sorter. Den bedste plantetid er eftersommeren til de forsommerblomstrende, men købt som veldrevne planter i potter, kan de plantes nu, hvis man hører til dem, der er øjeblikkelig er der med vandkanden resten af sommeren, hvis der kommer tørre perioder. Lige nu er der de fleste steder dejlig fugtig jord at plante i.
En del af de flotte stauder kan man også selv så og på den måde få mange planter for næsten ingen penge. Det er en god ide, hvis man er ved at anlægge en have, hvor der er store arealer, der skal tilplantes, eller der er en stor vennekreds, som man holder af at forære nye planter. Hvis man kun har plads til en enkelt plante i et lille staudebed, er der stort set ikke sparet noget ved at så selv, og på nettet kan man finde mange spændende stauder i de mange staudeplanteskoler – se i forhandlerguiden.
Fjerbusk er en af de gammeldags stauder fra bondehaven, som også er en god insektplante. Her er en hvepsebuk på besøg. Foto: Karna Maj
Det er altid bedre at forhindre ukrudt end at skulle hakke og luge. Bar jord mellem planterne øger ikke kun fordampning, det giver også perfekte forhold for ukrudtsfrø til at spire. Og bar jord er der stadig meget af i junihaven.
Når grønsager og krydderurter er 10–15 cm høje, men ikke dækker jorden, er det en god ide at jorddække. Ukrudtsfrøene kan ikke spire, hvis dækket er så tykt, at der ikke er lys nok. Og samtidig holder det på vandet.
Under kål og majs kan man i stedet underså med jordkløver eller sneglebælg som jorddække.
Her omkring sankthans kan man begynde at så overvintrende grøngødning. Jordkløver og sneglebælg, der sås fra nu af, vil ikke blomstre i år, men overvintre grønne og først blomstre næste år. De er begge to kvælstoffikserende planter. Sår man dem på et stykke jord, vil de både tilføre jorden organisk materiale og kvælstof til gavn for næste års dyrkning. Begge arter er lette at hakke om i foråret, inden man skal plante en ny afgrøde.
De kan sås under majs og vinterkål, hvor de vil fungere som et grønt jorddække frem til næste forår, samtidig med de samler kvælstof, som de deler lidt ud af til naboplanterne. Kløver og sneglebælg skal dog ved 1–2 klipninger holdes ned sidst på sommeren under kål. I kålbede kan det afklippede lægges ind under kålplanterne som jorddække. På majsarealet kan de vokse frit, når majshøsten er ovre.
Læs om etablering af grøngødningsbede i artiklen Såning af grøngødning.
Hver gang, man graver et par toppe kartofler op, bliver der et nyt stykke ledig jord. Man kan vælge at så det til med grøngødning og på den måde få en ekstra god jord til næste års dyrkning. Eller man kan vælge at så eller plante en ny afgrøde. Det kan f.eks. være salat, dild, koriander, bønner, knoldfennikel, gulerødder, rødbeder eller udplantning af grønkål eller spidskål.
Hvis jorden ikke er særlig god, er det en god ide at give den en jordforbedringskur. En jordforbedringskur virker dels ved den direkte jordbearbejdning, dels ved at rødderne gennemvæver jorden og endelig ved, at jorden tilføres en mængde organisk stof, når den store grønmasse indmuldes sent efterår eller formulder efter nedfrysning.
Jordbær smager allerbedst, når de spises direkte fra rækkerne, helt modne, solvarme og søde. Foto: Karna Maj
Bønner, squash, asier og drueagurker skal ikke sås på friland, førend vi går med solhat og bare tæer fra morgenstunden. Lige nu er jordtemperaturen kun lige på kanten til de 14° C. Frøene er for længe om at spire, og det giver større risiko for svampeangreb. Så vent med at så, eller forkultiver planterne inde i drivhuset i potter.
Lige nu haster det lidt med at få sået stangbønnerne, der helst skal i gang nu, hvis man skal nå at få en stor høst.
Når bønner sås i en varm jord, kommer de op på en uge, og man får flotte hurtigvoksende planter. Mange har sikkert allerede sået en række bønner, og nogle er kommet op fint op, mens andre ikke spirer. Mange har sikkert også oplevet, at de grønne tykke »kimblade«, som i virkeligheden er bønnen delt i to, er brune og helt eller delvis ødelagte, når de dukker op af jorden. Hvis man trykker på det brune, vælder snasket brunt indhold ud, og undersøger man det nærmere, finder man små larver. Det er bønnefluens larver, som går efter ærter og bønner, hvis man sår dem i en jord, hvor bønnefluen har lagt æg.
Bønnernes »kimblade« er helt brune og rådnende, når de kommer op. Det skyldes bønnefluens larve. Foto: Karna Maj
Inde i de rådne bønnekimblade kan man finde synderne, små hvidlige larver. Foto: Karna Maj
Bønner er andet end grønne buskbønner. De lave bønner kan også fås lilla og gule – de gule hedder voksbønner.
Snitbønner har brede, flade bælge og har en meget bedre konstistens og smag end de almindelige grønne bønner. En særlig delikatesse er borlottobønner, hvor det er de umodne kogte bønnefrø, man spiser. Både snitbønne og borlottobønner har en længere udviklingstid og bør derfor sås så snart som muligt. Flageoletbønne er en speciel type, hvor det også er de umodne, kogte bønnefrø, man spiser.
Stangbønner bliver 2–3 m høje og kræver et solidt bønnestativ. Stangbønner fås både som grønne og blå snitbønner og som gule voksbønner. Borlottobønner er oftest til salg i form af stangbønner, men fås også som buskbønne.
På bladene på havens træer og buske kan der pludselig forekomme massevis af små udvækster. De kan være grønne og store som på valnøddebladene, eller små og måske endog rødlige. På blommer kan man også se galler på frugterne. Det er filtgalmider, som får bladene til reagere med disse galler. Selv om det ser voldsomt ud, er skaden som regel minimal.
Galler på ahornblade forårsaget af filtgalmider. Der findes mange forskellige arter af filtgalmider, og galler kan ses på mange slags træer og buske. Foto: Karna Maj
Hækkene er i år vokset en halv meter ud til hver side og i toppen. Så de tager både meget plads og lys fra havens andre planter. Derfor er det god ide at få dem klippet snarest. De tåler bedre mange overkippede grene og blade i en fugtig periode end i en tørkesituation, så forholdene er fine til det, hvis ellers jorden ikke er alt for våd til at færdes på. Man kan dog sagtens vente med at klippe hækkene til hen først i juli.
Det er ikke kun de løvfældende hække, som skal klippes her i sidste halvdel af juni. Det er også bedste klippetidspunkt for buksbomhække og de formklippede buksbom nu, hvor nytilvæksten er ved at ophøre. Taks klippes bedst sidst i august. Har man en fritvoksende hæk af laurbærkirsebær, så er det også nu, at man kan skære den ind ved at fjerne grene og skud. Hvis man har små børn er det også en god ide at fjerne de grønne frugter, som er giftige.
Rødbedeblade til salat kan man købe i små plastbakker i supermarkedets grønsagsafdelinger for ca. 15 kr for 150 g. Gjort op efter den målestok står der for mange penge rødbedeblade ude i køkkenhavens rækker, og en del af dem fjerner vi ved udtyndingen. Så det er oplagt at spise de udtyndede. Man kan også så et par rækker bare til salatskålen.
Ikke alle sorter er dog smagsmæssigt lige gode. Rødbedeblade til salat er så nyt, at der er få oplysninger om sorter til salatdyrkning. Det ser ud til at der bladmæssigt er to typer rødbeder. Nogle glatte ret tynde blade, som er velegnede, og nogle lidt tykkere blade, som er knap så velsmagende. Sorten ‘Bull’s Blood’ med blade, som er mere røde end »normale rødbeder«, er berømmet for bladkvaliteten til salat. Og den er måske en tand mere velsmagende end en almindelig sort som ‘Forona’ – den er i hvert fald flottere farvemæssigt.
Det første hold rødbeder er klar til at blive udtyndet, og det giver spæde rødbedeblade til salatskålen. Der er forskel på egnetheden af de forskellige sorter. En god sort er Bull’s Blood, som også har nogle meget dekorative røde blade. Foto: Karna Maj
Digitalis selvsår i haven, hvis den får lov. Foto: Karna Maj
Kristtorn er faktisk også meget dekorativ i juni med de lysgrønne bær. Foto: Karna Maj
Den småbladede sommerfuglebusk blomstrer i juni på sidste års skud. De lange, hængende afblomstrede skud klippes af efter blomstring. Foto: Karna Maj
I kålbedet er der stadig megen bar jord, hvor man kan så bræmmer imellem kålrækkerne med sneglebælg eller jordkløver. Foto: Karna Maj
Har man radiser i blomst, kan man lade dem stå til frøhøst – eller spise de grønne frøskulper. Foto: Karna Maj
Ribsene er allerede begyndt at få en anelse rød farve. Foto: Karna Maj
Campanula persciflora står allerede i blomst. Den findes både i blå og hvid. Foto: Karna Maj
De valske bønner blomstrer nu og blomsterne kan være hvide, tofarvede som på billedet eller røde, alt efter sorten. Foto: Karna Maj
Snebær har nogle små uanseelige lyserøde blomster, som bierne er rigtig glade for. Foto: Karna Maj
Bladbede med knopper og blomster. Foto: Karna Maj
Smukke hvide blomster, som både bier og tidselsommerfuglene er vilde med. Men netop som de blomstrer, klipper vi dem alle af. I øvrigt lugter ligusters blomster ikke særligt godt. Foto: Karna Maj
Stikkelsbærsorten Rød Hinnomaki er begyndt at få farve. Foto: Karna Maj
Hvis laurbærbusken er frosset ned, skal man være tålmodig – for den skyder måske helt nedefra igen. Foto: Karna Maj