Det snedækkede landskab har været utroligt flot. Vi har nydt synet af sneen, men den er også pokkers besværlig, og den får os til at længes efter forårstegnene, som ikke er til at få øje på derude lige nu.
Og så alligevel – midt i al sneen får man pludselig stillet skarpt på hasselraklerne – det er kun nogle få uger, der skiller os fra de første forårstegn. Vi ved også, at erantiser og vintergækker står på spring dernede – de dukker op af jorden, så snart der kommer en mild periode. De seneste meldinger fra meterologerne lyder på at tøvejret er på vej, og temperaturerne fra midt på ugen stort set holder sig på plussiden.
Midt i sneen titter et stort grønt blad op – det er et af de store blade på den lyserøde tidlige julerose, Helleborus orientalis, som stadig er helt grønt.
Nede under sneen står der store knopper af den samme julerose – de kunne ses allerede i december. Hvis man er så heldig at have denne tidlige lyserøde julerose, som i milde år blomstrer ude i haven sidst i januar, og man har så mange af dem, at man nænner at grave en blok op, kan man drive julerosen i blomst indenfor i løbet af 14 dage. Måske når jorden at tø så meget op, at man kan lirke en plante op.
Planten placeres i en stor potte og tages først ind i et køligt rum. Når man vil tage planter ind til drivning, gælder det altid om at vænne dem langsomt til varmen. Julerosen stilles efter et par dage i et køligt rum i et lyst vindue ved 15–17° C. Efter 14 dage er de nye stængler med blade og blomster 12–15 cm høje, og de første blomster springer ud.
Når man graver planten op, er de store grønne blade måske friskgrønne endnu. De kan bindes sammen under drivningen og skæres af, inden planten med de nye stængler med blomster tages ind i stuen. Bladene kan sættes i en vase – de er utroligt dekorative i sig selv.
Når man er i gang med spaden, kan man måske også finde lidt erantis og vintergækker til drivning i vindueskarmen. Her gælder det samme som ved drivning af juleroser, nemlig langsom tilvænning til varmen. Det kan være en god ide at sætte en række pottefulde ind i drivhuset til senere drivning.
Med en stivfrossen have trænger man virkelig til lidt forår midt på bordet. I en skål kan man plante et par indkøbte hyacinter. Skålen bliver allersmukkest dækket med mos fra haven. Mos skal sprayes med vand hver dag for at holde sig smuk, men så kan den også bruges til flere hold hyacinther.
Lige nu er det selvfølgelig umuligt at få fat i mos ude i haven, og man må så i stedet for bruge, hvad man kan finde – f.eks. smukke brune bøgeblade, buksbom, vedbend eller lignende.
Når hyacinterne bliver lange og ranglede, kan man skære dem af og sætte dem i en vase sammen med f.eks. buksbom. Ofte sætter hyacinthløgene to blomster, så det kan blive til en hel buket.
Her midt i snestorme og tindrende frost er der god tid til at overveje, om køkkenhaven skal være større eller mindre næste år. Hvis man indtil nu ikke har haft køkkenhave, kan man overveje at anlægge en, så man kan hente friske grønsager og krydderurter i egen have til sommer. Og ikke mindst kan man begynde at overveje, hvilke afgrøder, man vil dyrke næste år. Skal der afprøves nye grønsager, plantes frugtræer og bærbuske i foråret, anlægges gange og bede?
Her midt på vinteren har man også en ide om, hvad der var for meget af, og hvad der blev for lidt af. Ofte er vi ikke gode nok til at så og plante lidt, men tit. Så måske skal man også overveje, hvordan man får fordelt høsten mere ud over hele sæsonen. Det er en god ide at tegne en haveplan og begynde at skrive en slagplan ned allerede nu.
Der skal i en haveplan også tages hensyn til, at man skal overholde et vist sædskifte i køkkenhaven, så den samme planteart kun dyrkes på samme sted med nogle års mellemrum. Med et fornuftigt sædskifte er man sikker på at få et godt udbytte og færre problemer med skadedyr og sygdomme i de kommende sæsoner.
Ofte dyrker vi det samme år efter år i køkkenhaven, men måske er det meget bedre at dyrke nogle helt andre grønsager, f.eks. nogle af dem, som er vanskelige at få fat på – om overhovedet, eller de dyreste, i stedet for at dyrke mange kartofler, løg og gulerødder, som kan købes forholdsvis billigt, selv i økologisk kvalitet, og hvor omsætningen er så stor i selv små forrretninger, at grønsagerne er friske.
Hvis du vil have inspiration til at udskifte de gammelkendte basisgrønsager med nye typer af grønsager, så er der en firesiders artikel herom i Praktisk Økologi’s ny januar–februarnummer.
Det er ikke hvert år, at der kommer et nyt frøfirma på det danske marked. Frøbutikken er et nyt lille frøfirma med historiske sorter og en række økologiske sorter, som ellers ikke har været på det danske marked. Der sælges en lang række blomster-, grønsags- og krydderurtefrø, hvoraf mange er gamle sorter med en historie. Der reklameres med, at der ikke er fedtet med indholdet i poserne, så det lyder jo godt.
Mette Rying Thomsen, som for to år siden overtog frøfirmaet Frøposen, har lukket det midlertidigt og sat firmaet til salg. Der har været rigtig mange haveejere, som har været glade for at handle frø hos det lille frøfirma Frøposen, som har haft en meget stort sortiment af arter og sorter, som man for en dels vedkommende nu skal til udlandet for at finde. På grønsagssiden kan man finde en del af sorterne hos det svenske lille frøfirma Runåbergs fröer.
Hvis man i år vil satse på nye sorter af blomster, grønsager og krydderurter, så er det nu, man skal til at overveje, hvilke man vil prøve. I butikker og havecentre er frøposerne endnu ikke på hylderne, men man kan jo starte på frøfirmaernes hjemmesider. I forhandlerguiden her på Havenyt.dk kan du finde de fleste danske frøfirmaer, og de fleste steder er 2006 sortimentet allerede på plads.
I det ny nummer af Praktisk Økologi, er der en artikel om de forhold, man skal overveje indenkøb af frø, ikke mindst fra udlandet, hvor de fleste firmaer ikke sender til private i udlandet eller har en dårlig service. Til artiklen er der blevet udarbejdet en liste med frøfirmaer, dels økologiske danske, dels udenlandske firmaer med spændende frø, og hvor der er gode erfaringer med bestilling og levering til. Du kan se listen med klikbare links til netstederne i nyhedsartiklen Bestil frø på nettet.
Rosenkål i sneen. Foto: Karna Maj
Et juleroseblad, som holder stand mod snetrykket. Foto: Karna Maj
Juleroser kan drives frem. Foto: Karna Maj
Hyacinther kan se næsten majestætiske ud, lige indende springer ud. Foto: Karna Maj
Æbler, der hænger på træerne, er meget attraktive for fuglene, når sneen dækker jorden Foto: Karna Maj