Enårig eller toårig plante. Foderræddike, Raphanus sativus danner en næringsrig, opsvulmet hovedrod. Olieræddike,
Raphanus sativus var. oleiformis, har denne tendens i varieret grad alt efter sort. Planterne bliver ved blomstring 60–120 cm høje.
Olieræddike dækker jorden godt, og den bukker ikke under for den første lette nattefrost, men den fryser ned i en normal dansk vinter. Foto: Karna Maj
Ræddike stiller ikke særlige krav til jordbund, men er afhængig af god vandtilgang.
Planten holder af kølige, fugtige somre, og er ømfindtlig for tørke.
Udviklingen er hurtig, og den danner et bladrigt dække, som før blomstring konkurrerer godt mod ukrudt. Planten overvintrer normalt ikke i Danmark.
Roden er en mere eller mindre opsvulmet hovedrod. Særlig sorter af olieræddike har en middeldyb pælerod med mange side- og finrødder. Rodsystemet er særligt aktivt i vegetativ fase.
Ræddikens udviklingshastighed kan stort set måle sig med sennep. Den syner imidlertid ikke af så meget på jordoverfladen. Ræddiken danner derimod mere rodmasse, og i juli–august langt mere end sennep. Desuden holder ræddiken sig længere i den vegetative fase med stor aktivitet i rodsystemet. Olieræddikesorter med god rodformåen bør i de fleste tilfælde foretrækkes frem for gul sennep.
Anvendes som efterafgrøde, der tåler udsåning til omkring 1. september. En god rodudvikling kræver dog 8–10 ugers vækst, hvorfor tidligere udsåning er en fordel.
Visse sorter af olieræddike bruges til biologisk bekæmpelse af roenematoder.
Planten skal indmuldes før blomstring eller have lov til at nedfryse.
Her er du: Forsiden > Dyrkningsmetoder > Grøngødning > Olieræddike og foderræddike
Kommentarer
Der er ingen kommentarer til denne tekst. Skriv ny kommentar…