Her er min opskrift på, hvordan Butternut og andre varmtkrævende græskar lykkes i det nordjydske.
Forkultivede Butternut skal sås sidst i marts/først i april, og når de plantes ud i haven, skal de overdækkes med fiberdug indtil midt i juni. Her i 2008 var mine Butternut og andre græskar blevet plantet ud med dobbelt fiberdug over en 14 dags tid, før vi 19- 22. maj havde ned til 7 minusgrader i 4 nætter. Alle omegnens nyudsprungne egetræer, selv gamle høje ege, havde sorte blade op i 2 meter højde, alle vores asketræer blev helt sorte, men mine græskar klarede det takket være den dobbelte fiberdug.
I 2007 havde vi natten mellem 15–16. juni minus 2 grader, og vores kartofler, som vi var begyndt at spise af den 10. juni, fik hele toppen frosset væk. Men græskarrene lige op ad kartoflerne havde på det tidspunkt 1 lag fiberdug over, og de havde det fint. Så fiberdugen skal altså blive på, indtil faren for sen nattefrost er ovre.
Lige en vigtig ting. Ved fuldmåne/nymåne først i september er det klogt at se efter, om der bliver let frost. Her får mine græskar og georginer så lige fiberdug »dyne« på de par nætter. Fiberdugen holdes nede med mursten.
Når fiberdugen så er taget af, er det helt sikkert, at der kommer en brandstorm. Her forebygges skader på planterne med hårnåle af hegstråd. Jeg klipper hegnstråd i 35 cm længde og bøjer dem over skaftet af en spade, og med disse hårnåle gøres de lange ranker fast, så de ikke kommer til at »køre« rundt med vinden.
Ved buskgræskar bliver hårnålene sat over kors for at forhindre blæsten i at dreje planten rundt. Foto taget i oktober. Foto: Dorthe Kyllingsbæk
Ved rankende græskar sættes hårnålene enkeltvis ned over rankerne. Foto taget i oktober. Foto: Dorthe Kyllingsbæk
Første år kræver det en investering i fiberdug og hegnstråd, men begge dele kan holde i mange år.
For en måned siden høstede jeg 6 grønlige frugter, de er nu, som billederne nedenfor viser, blevet modne. Her midt i oktober har jeg høstet yderligere 3, som er spiseklar om en måneds tid.
Butternut kan høstes, mens den endnu er grøn og lægges til eftermodning. Foto: Dorthe Kyllingsbæk
En måned senere er Butternut græskarrene gule og modne. Foto: Dorthe Kyllingsbæk
Det er jo ligeså med Muscadet de Provence, som er helt grønne, når de høstes og smager hæsligt, men når vi kommer til januar, er de flot læderbrune, modne og smager himmelsk. Kødet bliver helt melonagtig.
Mine græskar eftermodner altid i omkring små 30 grader en 14 dags tid og opbevares herefter ved stuetemperatur. De kan holde i omkring et år eller mere.
– Dorthe Kyllingsbæk
Søg i forhandlerguiden:
Søkjærgård Samsø økologiske Skovlandbrug
Grøntsags- & blomsterfrø til køkkenhaven
Se Danmarks største frø udvalg
Dyrkningskurser, smagninger m.m
Økologisk besøgshave
Billige solide stauder – Se webshoppen
Hvidløg tager kampen op med slidgigt.
Det usynlig hegn mod uønskede dyr.
Alt til den økologiske have
Brug eventyrlige Blomstersalater
Her er du: Forsiden > Tips og ideer > Køkkenhaven > Få succes ned Butternut græskar
Kommentarer
Der er 4 kommentarer til denne tekst. Læs kommentarer…