Spørg eksperterne

Kan vi flytte gammel vinplante?

Min kæreste og jeg købte hus sidste forår. Til huset hører et stort værksted, som i tidernes morgen har fungeret som autoværksted. Da vi overtager huset står der et gammelt faldefærdigt drivhus lige bag værkstedet, hvori der gemmer sig en smuk gammel vindrueplante. Vi væltede drivhuset, men valgte at lade vinen stå, med henblik på at få den flyttet ind i vores »udestue« (der nok nærmere er en overdækket terrasse).

Men denne skønne idé giver grund til spørgsmål og bekymring… Vi ved nemlig, at der er fundet spor på forurening i det område, hvor drivhuset og dermed vinen er placeret. Ifølge den meget søde medarbejder, vi fik kontakt med hos Regionen, er forureningen ikke alvorlig – vi blev dog frarådet at dyrke grøntsager mv. på det stykke jord.

Vores bekymring går nu på, om den gamle vin har optaget forureningen, og det dermed ikke er forsvarligt at beholde den…? Har I et bud på, hvor stor en risiko der er for, at vinen er forurenet, og vil den kunne redes ved at komme i sund jord?

Med venlig hilsen
Freja Ruby, februar 2016

Svar

Jeg vil starte et andet sted end med forurening.

En gammel vinplante kan ikke flyttes, og så gro videre. Det I skal gøre er, at tage stiklinger af den og så få dem til at gro. De planter, der kommer ud af det, er magen til moderplanten og har de samme egenskaber.

Det kan I sagtens gøre nu, i februar–marts. Så kaldes de for vinterstiklinger. I kan også vente og tage sommerstiklinger i august–september.

Er det vinterstiklinger gør i sådan her:

  1. Klip stykker á 20–25 cm længde. De skal have tykkelse som en finger, og helst være fra nye skud fra sidste sommer. Hold styr på hvilken ende der vender mod roden. Et godt tricks er, at sætte stiklingerne med rodenden nedad i et sylteglas, lille spand eller lignende, efterhånden som de klippes til. Klip endelig rigeligt, så kan der måske blive planter til gavebrug.
  2. Stiklingerne sættes straks i høje potter, der er fyldt helt op med pottemuld. Sæt 1–2 i hver potte. Stiklingerne skal kun lige akkurat have den øverste ende en ½ cm over jordoverfladen. Tryk jorden let til omkring dem og vand godt; vandet skal pible ud i bunden af potten. Nu kan de stilles ude et beskyttet sted, i et koldt drivhus, i en carport, eller et lignende sted. Står de et sted, hvor mus og solsorte har adgang, bør de dækkes med fiberdug. Eller, rettere, pakkes ind i fiberdug. Ellers kan I være uheldige og finde raserede potter. Tjek dem jævnligt, de må ikke tørre helt ud, men skal heller ikke være pladdervåde. I løbet af foråret skyder nye planter frem, som passes med vand og stilles lyst.
  3. Sidst i juni bør de være klar til udplantning. Planterne er klar, til udplantning, når de har dannet så mange rødder, at de kan holde sammen på potteklumpen. Første tegn, er at der stikker hvide rodspidser ud gennem hullerne i bunden af potterne. Vent en uge eller to, og vend så forsigtigt potteklumpen ud i hånden. Hvis jordklumpen er gennemvævet af rødder, og det hele hænger nogenlunde sammen, så er planten klar til at blive plantet ud. Hvis I ikke er klar, til udplantning, må I plante den om i en større potte og så igen vente til jordklumpen er gennemvævet af rødder.

Vælger I at vente og vil lave sommerstiklinger, er fremgangsmåden som ved vinterstiklinger, blot fjernes alle blade undtaget det øverste. Det øverste blad kan, med fordel, halveres. Klip det simpelt hen tværs over, så kun den nederste halvdel er tilbage. Dette nedsætter fordampningen. Forbavsende hurtigt pibler der nye skud frem.

Jeg ville vælge at lave vinterstiklinger nu, i februar–marts, men vente med at rydde planten til jeg ser, om det lykkes. Skulle projekt vinterstiklinger mislykkes, kan der stadig tages sommerstiklinger til august.

Disse nye vinplanter, vil være »giftfrie« og I kan dyrke dem økologisk herfra.

Med venlig hilsen
Hanne Søgård
Jordbrugsteknolog Landskab og Anlæg, anlægsgartner og konsulent

Kommentarer

Der er 4 kommentarer til denne tekst. Læs kommentarer…

Relaterede sider

Forhandlerguide

Naturplanteskolen

Flerårige spiselige planter til haven

Gamlefrugtsorter.dk

Gamle sorter af frugttræer på vildstamme

Søkjærgård Samsø

Søkjærgård Samsø økologiske Skovlandbrug

Gartneri Toftegaard

Gamle danske sorter

Spiroggro

Udlejning af mosteri

Her er du: Forsiden > Spørg eksperterne > Frugt og bær > Vin > Kan vi flytte gammel vinplante?

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider