Spørg eksperterne

Kan man plante en vin i krukke eller plantekasse?

Er hel ny i denne verden!

Har netop købt to vinplanter (himrod) i potter, som jeg gerne vil have over i store krukker eller plantekasser. Hvordan gør man det bedst? Tak

Med venlig hilsen
Allan, maj 2015

Svar

Vinsorten ‘Himrod’ giver dejlige, velsmagende druer, men den skal placeres lunt og klarer sig bedst i drivhus, hvor planten kan nå at modne druerne ordentligt. Sorten kan også plantes i en stor krukke eller i en plantekasse på en sydvendt altan, hvor den kan stå i læ i en krog helt inde ved muren.

Placeres den i drivhuset, er det nemmeste at plante direkte i jorden, så spares mange ture med vanding. Planten kan sættes udenfor soklen og føres ind gennem en af de nederste ruder – eller et hul i soklen. Eller hvis soklen blot er en rem, lagt ovenpå jorden, som i mit drivhus, kan planten bare plantes umiddelbart indenfor soklen, så vil den sætte rødder udenfor drivhuset og hente sit vand og næring der. På denne måde er den absolut nemmest at passe med vand og gødning.

Vin i drivhus

Vin i drivhus plantet lige indenfor soklen,så dens rødder selv søger udenfor drivhuset. Foto: Hanne Søgaard

Nu skriver du intet om, hvor dine vinplanter skal placeres, men det skal være så lunt som muligt. I drivhus eller, hvis det ikke er muligt, op ad en sydvendt væg i fuld sol og læ. Der findes andre sorter af vin, som sagtens kan modne helt frit placeret på en mark, eller ved en mur. Sorten ‘Himrod’ bliver bedst i hus.

En »stor« plantebeholder er ikke en særligt præcis størrelse, men hvis jeg skal give et bud på mål, er det mindst 70 cm i diameter og lige så dyb. Men meget gerne større. Beholderen skal have mindst et hul i bunden, gerne flere, og hver mindst 8 mm i diameter. Dette for at vandet kan løbe væk og så planten ikke drukner ved, at rødderne står i vand. Vin er meget afhængig af ilt til rødderne.

Jorden i plantebeholderen, til vinplanter, ville jeg selv lave af lige dele ler og kalkholdigt groft grus. Gruset kan fx være perlesten, som ofte bruges på kirkegårdenes stier. Leret kan købes i havecentre, men en lerholdig havejord er også ok. Det er et spørgsmål om, hvad der er nemmest at få fat i. Vinen er ikke spor næringskrævende, så brug en langtidsvirkende gødning i kvart, højst halv, dosering. Gødningen tilsættes jorden i april og er ikke nødvendig det første år. Spørg i havecentret, hvor du kan købe denne type gødning. Der er flere mærker på markedet, og de skal doseres forskelligt. Vil du ikke bruge kunstgødning, kan du lægge et 3–5 cm tykt lag kompost øverst i krukken.

Om planten skal føres op ad en væg eller blot have en stok i den beholder, den står i, er et spørgsmål om hvilke muligheder, du har. Vælger du, at lade dem gro op ad hver sin stok, i hver sin beholder, kan jeg anbefale et stykke vandrør sat midt i beholderen, og lad det endelig gå helt ned til bunden af beholderen. »Stokken« skal stå så stabilt som muligt. Højden over krukkekant, er et spørgsmål om plads. 150 cm vil være godt, dvs. stokken samlede længde bør være mindst 220 cm, hvis plantebeholderen er 70 cm dyb.

Husk, at placere beholderen hvor der er læ. Jo højere arrangementet er, des nemmere vælter beholderen med alt indhold. Det kan afhjælpes ved at beholderen har en stor grundflade. Dvs. meget hellere en bred og lav plantebeholder, end en høj og smal!

Plant dine planter i hver sin krukke, eller plantekasse. Sæt planten i en spand og dæk rodklumpen med vand. Lad den trække i et par minutter, inden du tager den op igen. Husk at fjerne det plastik eller den urtepotte, som planterne er købt med. Sæt planterne, så jorden i beholderen flugter med overkanten af potteklumpen. Vand med mindst 10 l vand, umiddelbart efter plantning. Også hvis det regner! Lad planterne beholde alt det grønne det første år, så ingen beskæring ved plantningen.

Planten skal bruge al den energi, den kan skaffe i det første år, for at få så god en etablering som muligt. Den eneste måde, planter kan skaffe sig energien på, er ved brug af fotosyntese og dertil skal planten bruge sine grønne blade. Jo mere grønt løv, des bedre fotosyntese og des bedre etablering. Dermed har du de bedste chancer for at få en god og kraftig plante til at bygge videre på i årene fremover.

Vand skal der til, hvis planten er sat i en lukket beholder. Jorden må ikke tørre ud i vækstsæsonen, dvs. marts–november. Den nemmeste måde at tjekke om planten mangler vand, er ved at stikke fingeren i jorden. Er den fugtig, skal der ikke vandes. Er den tør, skal den vandes med cirka 10 l vand pr gang. På den måde vil al jord i beholderen blive gennemfugtig, hvilket er vigtigt. Ingen »slatvanding«!

Det sværeste er beskæring, da der findes lige så mange metoder, som der er mennesker, der dyrker vinplanter. Jeg vælger at henvise til et andet svar på Havenyt: Hvordan beskærer jeg min vin. Du er velkommen til at spørge ind til det senere, hvis du fx. vælger at dyrke din vin op ad en enkelt stok i plantebeholderen.

Om vinteren kan beholderen – ikke planten – pakkes i boblefolie, for at undgå at plantebeholderen (og dermed rødderne) bundfryser. Andre isolerende materialer kan selvfølgelig også bruges. Beholderen holdes til den tørre side. Dvs. jorden gennemvandes til nytår og igen sidst i februar; det burde være nok, men afhænger igen af, hvor meget sol, der skinner på beholderen. Jorden må hellere være for tør end for våd.

Mit svar får det muligvis til at »lyde som en hel videnskab«. Hvilket det også er. Men kast dig ud i det, planter er ofte taknemmelige at arbejde med, også selv om forholdene ikke er helt ideele!

Med venlig hilsen
Hanne Søgård
Jordbrugsteknolog Landskab og Anlæg, anlægsgartner og konsulent

Kommentarer

Der er 1 kommentar til denne tekst. Læs kommentarer…

Relaterede sider

Forhandlerguide

Naturplanteskolen

Flerårige spiselige planter til haven

Søkjærgård Samsø

Søkjærgård Samsø økologiske Skovlandbrug

Spiroggro

Udlejning af mosteri

Gamlefrugtsorter.dk

Gamle sorter af frugttræer på vildstamme

Gartneri Toftegaard

Gamle danske sorter

Her er du: Forsiden > Spørg eksperterne > Frugt og bær > Vin > Kan man plante en vin i krukke eller plantekasse?

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider