Vi har 3 æbletræer, som er købt som espaliertrær. De er sat i foråret. Vi vil gerne vide, hvordan vi beskærer dem, så de forbliver tætte. Stammen er ca. 50 cm, men skuddene er blever så lange, at træet nu er ca 150 cm. Vi ønsker, at træerne max bliver 1,80cm.
Med venlig hilsen
Majken og Rene Hilding Albrechtsen, september 2007
Espaliering er en praktisk måde at få træerne til at fylde ganske lidt og alligevel give velfarvet og velsmagende frugt. Bruges ofte op ad mure eller fritstående mellem forskellige afdelinger i haven.
Regn med at der er tre faktorer, der afgør, hvor meget et bestemt træ vokser – og det har stor betydning, også ved espalliering. De tre faktorer er: grundstammen, sortens vækstkraft og jordtypen. Ofte vælger mange at plante på meget svage grundstammer for at undgå kraftig vækst, men samtidig får man også virkningen af den svage vækst ind som øgede sygdomme i et træ, der ikke er i
den bedste kondition, og dermed er det ikke sikkert, at det bliver så gammelt, som hvis der valgtes en kraftigere rod.
Det bedste udgangspunkt er at starte med et 1-års træ eller et træ, der er specielt formet, så det passer til den espallierform, du ønsker. D.v.s. de nederste grene skal være afsat, hvor de ønskes, måske også næste grensæt, f.eks. med 40 cm interval i højden. Du kan ikke få træet til at sætte grene nede på stammen, uden at klippe træet ned til omkring 10 cm over det ønskede
sted.
Formningen af træet bør startes således, at sidegrenene skal være mindst 10 cm lange, før det får lov at gro i toppen. Det gøres ved at knibe topskuddet/topskuddene indtil sidegrenene er mindst 10 cm – herefter må træet sætte ét topskud – til ca. 10 cm over næste sideskudsæt – så knibes topskuddet igen – og det fortsætter indtil næste sæt sidegrene er 10 cm lange. Undervejs må sidegrenene, som vi ønsker – også vokse med samme længde som afstanden mellem snore eller pinde, som sidegrene kan bindes til. D.v.s. vi sandsynligvis får en tilvækst på træet på 40 cm om året – det er i hvert fald en passende afstand mellem de vandrette grene, hvis vi laver det, der kaldes en vandret palmette. Hvis du i vækstsæsonen ikke når at knibe skuddene, kan der klippes med beskæresaks. Husk beskæring om sommeren er det bedste for træet – beskæring om vinteren vil det give et forøget antal vanskud.
Der findes utallige espalieringsformer – og ingen siger det, skal være nogen bestemt form, så det er op til din egen fantasi. Fidusen er bare, at der skal være så stor afstand mellem grenene at lys til enhver tid kommer ind i træet og farver den frugt, der med tiden kommer.
I vækstperioden beskæres – gerne ved knibning af urteagtige skud, således at nye skud i »uønskede retninger« bliver fjernet, når der er sat 3 blade på et nyt skud. Gøres det meget konsekvent vil træets grene gro i tykkelsen i stedet og der vil på vandrette grene dannes blomsterknopper. Det er er lige det, vi ønsker: Det giver træet masser af frugt, og den kraftige vækst aftager, og træet bruger primært energi på frugter, dernæst på vækst. På den måde giver det os så mulighed for at smage på det, det drejer sig om, Dernæst finder man ud af, at frugtens kvalitet er størst, når frugterne hænger enkeltvis og med en håndsbredde mellem hver frugt.
Danmarks Jordbrugsforskning har udgivet heftet Espaliering af frugttræer i serien »Grøn Viden«. Her kan læses meget mere, bl.a. om valg af træer, dyrkning, espalieringsformer, opbygning af en vandret palmette. Grøn Viden Havebrug nr. 154 Oktober 2003
God held med espallieringen!
Med venlig hilsen
Boi Jensen
Podemester, De gamle sorter
Søg i forhandlerguiden:
Søkjærgård Samsø økologiske Skovlandbrug
Udlejning af mosteri
Gamle danske sorter
Gamle sorter af frugttræer på vildstamme
Flerårige spiselige planter til haven
Her er du: Forsiden > Spørg eksperterne > Frugt og bær > Æbler > Hvordan beskærer vi vores tre espalieræbletræer?
Kommentarer
Der er ingen kommentarer til denne tekst. Skriv ny kommentar…