På jeres side har i et afsnit om æblecider, hvor i skriver, at cideren kan have en alkoholprocent op til 6%. Det syntes jeg er højt, så derfor vil jeg spørge; Er der nogle regler for hvor høj alkoholprocent cider må have? Jeg vil gerne selv fremstille cider og vil derfor også gerne vide om alkoholprocenten i cider kan måles med et vinometer? På forhånd tak.
Med venlig hilsen
Maiken Jensen, marts 2003
Cider er gæret æblemost. Æblemost indeholder så meget sukker, at alkoholindholdet naturligt bliver 4–6% afhængigt af hvor modne æblerne er. Den svenske sodavandscider indeholder mindre alkohol, men også mindre æblesaft og mest vand – derfor lavere alkoholprocent.
Et vinometer duer ikke til at måle alkoholprocent. Køb en Oechslevægt og mål sukkerindholdet i æblemosten. En omregningstabel fra Oechsle til alkoholprocent kan så fortælle dig, hvor meget alkohol din cider vil komme til at indeholde, hvis den gærer helt ud.
Du kan læse mere om emnet sukker –> gæring –> alkohol i bogen Vinavl i Danmark af Benny Génsbøl og Jens Michael Gundersen.
Med venlig hilsen
Jens Michael Gundersen
Vinbonde og forfatter, Hideaway
Søg i forhandlerguiden:
Gamle danske sorter
Flerårige spiselige planter til haven
Søkjærgård Samsø økologiske Skovlandbrug
Gamle sorter af frugttræer på vildstamme
Udlejning af mosteri
Her er du: Forsiden > Spørg eksperterne > Frugt og bær > Er der nogle regler for hvor høj alkoholprocent hjemmelavet cider må have?
Kommentarer
Der er ingen kommentarer til denne tekst. Skriv ny kommentar…