Vi savede alle de øverste (bladbærende grene) af vores birketræ i starten af marts. Toppen på træet gav for meget skygge i hus og have, men vi ønskede at bevare selve stammen til at hænge børnenes gynge i. Nu står træet så og græder på 4. uge! Og der er begyndt at danne sig en hvid svampelignende masse, der hvor der løber mest vand ned af stammen. Hvad søren kan vi gøre ved det?
Med venlig hilsen
Marie Raskov, marts 2012
Sår, der er skabt i løbet af vinteren eller det tidlige forår, væsker kraftigt. Vandet skulle have forsynet knopperne med sukker til løvspring og vækst, men da disse knopper jo udtrykkeligt er fjernet, sker der ikke stort ved det. Her ser vi dog bort fra, at de knopper, som blev forhindret i at danne nye skud og blade, jo egentlig er udtryk for træets satsning på den kommende sæsons produktion.
Den hvide, svampelignende masse består af mugsvampe, som faktisk beskytter sårfladen mod det, der er værre: de aggressive hvid- og brunmuldsvampe, som fortærer træets ved. Der kan og bør ikke gøres noget ved problemet, som løser sig selv ved, at de vandførende kanaler (vedkarrene) langsomt tilstoppes, sådan at saftstrømmen standser. For en anden gangs skyld kan ubehaget undgås ved, at man vælger at topkappe i perioden mellem løvfald og nytår.
Med venlig hilsen
Sten Porse
Pensioneret faglærer, myrica.dk
Søg i forhandlerguiden:
Topkapning og beskæring af store træer
Specialplanteskole og park
Træer fra egne podekviste
Frø og stiklinger af træer og buske
Her er du: Forsiden > Spørg eksperterne > Buske og træer > Beskæring > Hvad gør vi ved et beskåret og grædende birketræ?
Kommentarer
Der er ingen kommentarer til denne tekst. Skriv ny kommentar…