Vi er en boligforening med et problem: På naboejendommens mur er det lykkedes os at få en klatrevildvin, Parthenocissus quinquefolia, til at vokse. Den er nået op i en halv snes meters højde. Nu har vi bare fået iskolde fødder med hensyn til, hvad den vil kunne udrette af skader på murværket.
For en sikkerheds skyld vil vi fjerne den, inden den får overtaget – og når taget. Spørgsmålet er, hvordan vi lettest får den til at slippe sit greb.
Et forslag er at vente til den om kort tid har tabt bladene og så simpelthen klippe stænglen af ved roden. Vil den så tørre ud af sig selv og gi’ slip – eller er der en anden metode?
Med venlig hilsen
Lars H. Christiansen, september 2013
Der er lavet mange undersøgelser over de problemer, man kan forvente af at have planter klatrende op at sit murværk, og det korte svar viste sig at være følgende: Hvis ellers mørtelen mellem murstenene har været lavet efter god, håndværksmæssig standard, så kan planterne ikke ødelægge murværket.
Det viste sig også, at planternes virkning på klimaet i bygningen er positivt: Det er mindre varmt om sommeren og mindre koldt om vinteren i et hus, der er beklædt med klatreplanter. En sidste frygt kunne dreje sig om fugt, men heller ikke her kunne man finde nogle problemer, for planterne beskytter mod slagregn og holder murværket tørt.
Derimod er det bestemt problematisk at få fjernet planterne igen. Deres klatrerødder (eller i tilfældet klatrevildvin: deres sugeskiver) er limet til murværket, og når man forsøger at fjerne dem, rives planten ned, mens de klatrende dele bliver siddende. Så vidt jeg er orienteret, skal væggen sandblæses for at få alt fjernet!
Med venlig hilsen
Sten Porse
Pensioneret faglærer, myrica.dk
Søg i forhandlerguiden:
Frø og stiklinger af træer og buske
Topkapning og beskæring af store træer
Træer fra egne podekviste
Specialplanteskole og park
Her er du: Forsiden > Spørg eksperterne > Buske og træer > Skal vi fjerne vores vildvin fra naboejendommens mur?
Kommentarer
Der er ingen kommentarer til denne tekst. Skriv ny kommentar…