Nematus ribesii
Stikkelsbærbladhvepsen er en lille, ca. 7 mm. gulorange hveps, der er mørkbrun på hoved og bryst. Larverne er lysegrønne til gullige med talrige sorte vorter. Larver af lille stikkelsbærbladhveps, Pristiphora fufipes, er grønlige med gullige sidelinjer.
Den lægger sine æg på stikkelsbær, ribs og solbær. Larverne lever af bladene.
I april kommer den lille hveps frem fra puppen, der har overvintret i jorden. Hunnerne lægger deres æg på undersiden af bladene, hvor de laver et lille snit langs hovednerven. Larverne kommer frem efter kun en uge. Når de efter 1 måned er ca. 40 mm lange, forpupper de sig. Der er op til 3 generationer hvert år.
Larver af stikkelbærbladhveps. Foto: Karna Maj
Larverne æder bladene, men efterlader ribberne. Buskene kan ved kraftige angreb blive næsten bladløse. Massivt angreb gennem en hel sæson kan svække buskene.
Der er næsten ingen blade tilbage, og man må overveje at fjerne bærrene, så búskene ikke skades yderligere. Foto: Karna Maj
Solbær, haveribs/ribs og stikkelsbær.
Denne artikel er del af et projekt mellem Miljøstyrelsen og Havenyt.dk og har til formål at nedsætte forbruget af sprøjtemidler i danske haver. Projektet er finansieret af midler fra Pesticidhandlingsplanen.
Søg i forhandlerguiden:
Utøj hos høns,Biologisk bekæmpelse.
Nyttedyr til drivhuset og haven.
Beskyt afgrøder med insektnet – bionet
Alt til den økologiske have
Her er du: Forsiden > Skadedyr og plantesygdomme > Larver > Stor stikkelsbærbladhveps