Laurbærkirsebær

Af Fanny Møller, tidligere redaktør på Havenyt, Landsforeningen Praktisk Økologi

Laurbærkirsebær Prunus laurocerasus , er blevet meget moderne på kort tid. Det er ikke som sådan en ny plante, men i disse år er de blevet meget populære som både klippede og uklippede hække.

Planterne har flotte blade, der er meget blanke.

Planten har en kraftig vækst når den først har fået fat, den kan blive næsten ustyrlig. Den vokser gerne 15–30 cm om året og kan tåle en kraftig beskæring. Det hele bliver holdt i gang af et kraftigt rodnet, der er både kraftfulde hovedrødder, der når langt ud og dybt ned. Siderødderne er et fint net og ligger tæt under overfladen.

Laurbærkirsebær er giftig, ikke kun de små sorte frugter, men også blade og grene. Lad ikke børn spise bærrene og giv ikke afklip til gnavere eller geder. Planten er noget følsom overfor det kolde vejr vi har i Danmark, men med de milde vinter vi har haft de sidste år, vokser den godt til og fryser næsten ikke tilbage.

Selv om bærrene ser gode ud, skal du ikke spise dem.

Der findes flere forskellige slags laurbærkirsebær, Etna, Novita, Mariblom, Herbergii er de mest almindelige. Ingen af dem er glade for vind, og tåler ikke salt, hverken i luften eller i jorden.

Planten har store og meget blanke blade, den passer ikke ind i alle haver og kan være meget dominerende. De store blade gør også at det er bedst at du lader den elektriske hækkeklipper ligge og bruger en saks så du ikke får skåret de store blade over. Beskær i marts og eventuelt igen i september. Lad dig ikke friste til at springe for mange studsninger over, for pludselig er den meget stor og så kan du lægge saksen og finde saven frem.

Blomsterne er flotte, buskene kan til tider blive lidt forvirrede, og kan godt springe ud i september

Har du en laurbærkirsebær der er blevet for stor, kan du som nævnt tage den kraftigt tilbage. Husk bare at efterlade lidt grene som planten kan skyde fra igen.

De store blade danner en udmærket baggrund for andre planter og noget med farve, en hæk af laurbærkirsebær bliver meget ensartet og har godt af at have noget i forgrunden der giver noget kontrast. Et af de store fordele ved netop denne plante er at den er stedsegrøn, når den får enkelte brunlige blade plukker du dem bare af og du har en flot hæk eller busk hele året.

Grundet de store blade er det ikke smart at bruge en almindelig hækkeklipper.

Kommentarer

Der er 1 kommentar til denne tekst. Læs kommentarer…

Relaterede sider

Forhandlerguide

Rhododendron-Haven

En verden med rhododendron

Bjarne’s frø og planter

ikke bare æbler men også de sjovere ting

Søkjærgård Samsø

Søkjærgård Samsø økologiske Skovlandbrug

Primabolig

Se hvor billigt det kan gøres

Blomstergården

Prydtræer og prydbuske.

Gamlefrugtsorter.dk

Vi opformerer gerne frugttræer.

Spiroggro

Frø og stiklinger af træer og buske

Her er du: Forsiden > Prydhaven > Træer og buske > Laurbærkirsebær

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider