Taks er flotte året rundt. Om sommeren danner de en rolig baggrund for blomstrende planter, mens de om vinteren står som grønne skulpturelle elementer, der gør haven interessant på den kolde årstid.
Taks kan anvendes i næsten alle typer haver. Uanset om haven skal være romantisk, minimalistisk, klassisk, naturpræget, japansk inspireret eller noget helt andet.
Almindelig taks, Taxus baccata, i flere udgaver. Som klippet figur, og bagved som hæk, samt oppe ved borgen som flere klippede figurer. Powis Castle, England. Foto: Lene Palmer
Taks er en stedsegrøn plante med nåle. Hver plante er enten hanlig eller hunlig. De hunlige planter sætter frugter, hvis blomsterne er blevet bestøvet. Frugterne ligner bær. »Bærret« består af et stort frø, delvist omgivet af en frøkappe. Frøkappen er først grøn, men får efterhånden en iøjnefaldende rød farve. Fugle er meget glade for at spise frugterne, så hvis man vil have en fuglevenlig have, er taks selvskrevne. Både nålene og frøene er dog giftige, i særdeleshed for heste og kvæg. Selve frøkappen er ikke giftig. Nogle sorter af taks er kun hanlige, og sætter altså ikke frugter.
De fleste taks er det meste af året mørkegrønne, men i maj er de i en kort periode gulgrønne, når de sætter nye skud. Svungne takshække i staudehaven ved Odense Slot. Foto: Karna Maj
Fritvoksende almindelig taks, Taxus baccata i midten af et skyggefuldt bed med hortensier, bregner og stauder. Wallenstein Garden, Prag, Tjekkiet. Foto: Lene Palmer
Taks tåler meget skygge og tørke. De er også tolerante over for jordbundsforholdene og ret vindføre. De tåler klipning og hård beskæring. Andre nåletræer må ikke skæres hårdere tilbage, end at der stadig er lidt grønt tilbage. Men taks er i stand til at sætte nye skud, selv om man har skåret dem hårdt tilbage til bare grene. Derfor er de særdeles velegnet til hække og til diverse formklippede figurer.
Taks kan klippes på mange forskellige måder. Her ses et udsnit af verdens ældste have med formklippede figurer; en såkaldt topiary garden fra 1694. Levens Hall, England. Foto: Lene Palmer
Når jeg designer haver, forsøger jeg altid at bevare eksisterende taks. Netop fordi de kan beskæres kraftigt, kan de ofte indgå i haven på nye måder. De kan f.eks. klippes til kugler eller kasser, eller de kan vokse frit, evt. efter en tilbagebeskæring.
De to kugleformede taks eksisterede inden rosenhaven med historiske roser blev anlagt. Men de kunne fint indgå i designet. Taksen i hjørnet blev klippet lidt ekstra ind, for at give plads til pergolaen, og de roser der skal klatre op ad den. Men taksen skal nok blive fin og tæt igen. Foto: Lene Palmer
Rosenhaven i sne. Taksene, pergolaen og bænken gør rosenhaven flot at se på om vinteren. Foto: Lene Palmer
Hvis taksene er store, kan de i stedet stammes op. Man fjerner de nedre sidegrene, så taksene bliver til mindre træer. Under takstræer kan der gro skyggetålende skovbundsstauder, såsom kæmpestenbræk, Bergenia cordifolia og bølgekronet storkenæb, Geranium phaeum, eller der kan gro et ensartet stedsegrønt bunddække af efeu, Hedera.
En opstammet taks med bunddække af efeu, Hedera. Frederiksberg Have, København. Foto: Karna Maj
Taxus baccata, almindelig taks
Kasser af Taxus baccata med prydgræs. Park ved floden Spree, Berlin. Foto: Lene Palmer
Arten er meget variabel. Den har typisk en bred pyramideformet vækst, men den kan også være kugleformet, søjleformet, omvendt pyramideformet, eller have en lav bred vækst. Hvis den har en opret vækst, kan den med tiden blive til et omkring 10 m højt og 6 m bredt træ. Væksten er typisk tæt, men den kan også være mere åben.
Arten kan anvendes til mange formål: Som solitærbusk/træ, til busketter, klippede hække og formklippede figurer. Vælg planter, der har en vækstform, der passer til det, de skal bruges til.
Taxus baccata ‘Melfardii’, søjletaks
Har en tæt søjleformet vækst. Alternativ: Taxus baccata ‘Fastigiata’, men den er ikke lige så robust og vokser langsommere. Den bliver med tiden noget bred.
Sorten anvendes som solitærbusk.
Taxus baccata ‘Repandens’, krybende taks
Taxus baccata ‘Repandens’ i midten af rosenhaven. Skal med tiden klippes til en lav kasse. Foto: Lene Palmer
Nedliggende, meget bred, og stort set flad vækst. Bliver ca. 0,5–0,8 m høj.
Sorten anvendes som bunddække eller formklippes til en lav kasse eller lignende.
Taxus baccata ‘Summergold’, gul taks
Gulgrønne nåle. Ret lav med bred udbredt vækst. Ca. 3 gange bredere end høj. Der findes andre taks med gulgrønne nåle, men denne er den mest sunde og hårdføre.
Sorten anvendes som solitærbusk, bunddække eller formklippes til noget ret lavt.
Taxus × media ‘Farmen’
Lav bred hæk af Taxus × media ‘Farmen’. Laubjergs Rosenhave ved Ringkøbing. Foto: Lene Palmer
Tæt uregelmæssig mellemhøj vækst. Bliver lidt bredere end høj.
Sorten anvendes som lav bred hæk, til formklippede figurer, til busketter og solitært.
Taxus × media ‘Hicksii’
Bred søjleformet til omvendt pyramideformet vækst. Ældre planter er noget åbne i toppen. Mange frugter.
Sorten anvendes som solitærbusk, hvor man ønsker en taks med frugter.
Taxus × media ‘Hillii’
Høj smal hæk af Taxus × media ‘Hillii’. Clausholm slot, Voldum. Foto: Lene Palmer
Bred søjleformet vækst. Ca. 2 gange højere end bred. Ingen frugter.
Sorten anvendes til smalle klippede hække, samt til uklippede hække. Sorten anvendes også solitært, især hvor man ønsker at undgå frugter.
Hvem siger at en hæk behøver at være lige? Her en hæk med »husgavl« i almindelig taks. Skorstenen sidder på et hus i baggrunden. Hidcote Manor Garden, England. Foto: Lene Palmer
Frodig beplantning af skyggestauder foran hækken. Hidcote Manor Garden, England. Foto: Lene Palmer
Gammel skov af taks. Botanisk have, København. Foto: Lene Palmer
Der er mange fugle, som er glade for taksens røde bær. Bærrene er giftige for dyr og mennesker. Foto: Karna Maj
Gammel søjleformet taks. Powis Castle, England. Foto: Lene Palmer
En lidt »langhåret« fugl i taks. Hidcote Manor Garden, England. Foto: Lene Palmer
Gulgrønne taks giver god kontrast til de almindelige mørkegrønne taks. Levens Hall, England. Foto: Lene Palmer
En snoet taks. Levens Hall, England. Foto: Lene Palmer
En dansk udgave af et japansk sky-træ. Foto: Bolette Crossland
En taks i etager. Levens Hall, England. Foto: Lene Palmer
Søg i forhandlerguiden:
En verden med rhododendron
Prydtræer og prydbuske.
Vi opformerer gerne frugttræer.
Søkjærgård Samsø økologiske Skovlandbrug
Frø og stiklinger af træer og buske
Se hvor billigt det kan gøres
ikke bare æbler men også de sjovere ting
Her er du: Forsiden > Prydhaven > Træer og buske > Flotte taks
Kommentarer
Der er ingen kommentarer til denne tekst. Skriv ny kommentar…