Tjørnen lyser op i det nye sommerlandskab. De står i hegn, som gamle træer, som tætte buske, som forvildede de underligste steder – der er masser af tjørn.
Kommer man tættere på, er hver enkelt blomst klar og fin med sine 5 hvide kronblade og lyslilla støvdragere. Og så er der duften – som kan være fra den stramme sildelage til den sødt sensuelle.
Hvidtjørn blomstrer i juni. Foto: Jens Thejsen
Der findes mange tjørn, og to vil vi efterhånden kalde hjemmehørende: Alm. hvidtjørn, Crataegus laevigata, og engriflet hvidtjørn, Crataegus monogyna, som egentlig er forvildet fra kultur.
Der findes et hav af andre arter, bl.a. hanesporetjørn, Crataegus crus-galli, som er flot blomstrende og med store torne og mest brugt som alletræ. Der findes koraltjørn, Crataegus rhipidophylla, med store blomster og frugter, den er ikke er så almindelig, men muligvis er den hjemmehørende i Danmark, bl.a. enkelte steder på Midtsjælland og på Djursland. Der findes mange flotte og gode, bl.a. den orientalske Crataegus orientalis med grå blade og lækre store orange frugter, og der findes flere krydsninger, bl.a. rødtjørn.
Tjørn er en stor god planteslægt, hvor alle arter er gode for fugle og insekter, og den bruges meget til mange have–, park– og landskabsformål.
Rødtjørn i blomst i juni Foto: Karna Maj
Men den kan noget mere, meget på tjørn kan spises. De træagtige grene skal man nok lade dyrene om, men stort set alt andet kan spises.
Helt nye blade kan snittes fint og er et fint tidligt grønt drys. Senere kan de tørres og bruges i theer. De har gennem tiderne bl.a. været brugt til at styrke hjertet.
De fine blomster kan også spises. Særligt kronbladene er gode og flotte i salater og til kagepynt.
Frugterne er som modne meget anvendelige. Grønne frugter kan som rå godt give lidt mavepine, så vil man bruge dem, skal de syltes eller behandles på anden måde. Men de modne frugter kan spises rå, eller de kan laves til marmelade, saft, vin osv. Der er jo frø i, så de kan være lidt besværlige at gøre klar, men man kan sagtens tage en god håndfuld med kerner og putte ind i vildt eller en kylling – det giver straks en spændende smag.
Tjørn er altså meget mere end en hækplante.
De modne frugter på hvidtjørn er spiselige. Foto: Karna Maj
Søg i forhandlerguiden:
Prydtræer og prydbuske.
Vi opformerer gerne frugttræer.
ikke bare æbler men også de sjovere ting
Søkjærgård Samsø økologiske Skovlandbrug
En verden med rhododendron
Se hvor billigt det kan gøres
Frø og stiklinger af træer og buske
Her er du: Forsiden > Prydhaven > Træer og buske > Tjørn kan også spises
Kommentarer
Der er ingen kommentarer til denne tekst. Skriv ny kommentar…