Sværdatlant

Af Jens Thejsen, konsulent, underviser og forfatter, www.jensthejsen.dk

Sommerskyerne dækker himlen, forgæves kigges efter solen, men et sted i haven lyser hundrede små sole op. Det er den fine lille staude sværdalant med strålende gule kurvblomster. Sværdalant, Inula ensifolia, er i astersfamilien som mælkebøtte, solsikke, solhat, morgenfruer og asters og er i samme slægt som den store prægtige lægealant.

En steppeplante

Inula ensifolia

Sværdalant bliver ca. 30 cm høj og har en opret vækst. De smalle grønne blade sidder korsvis op ad stænglen, og det giver en helt speciel og fin struktur. Foto: Jens Thejsen

Sværdalant vokser vildt på de tørre stepper i Kaukasus og Mellemeuropa, og den findes enkelte steder på Öland og Gotland i Sverige. Det er en staude, som naturligt vokser i en let og kalkholdig jord og i næsten fuld sol. I haven stortrives den på en lun plet med masser af sol, gerne ved en sydvendt mur eller skråning, og altså meget gerne i en porøs jord. Den stiller dog ikke store krav, bare der ikke er skygge og en våd, kold sur jord.

Det er en forholdsvis lav staude, som ikke bliver mere end ca. 30 cm høj. Den danner efterhånden en fin afgrænset pude, som egner sig fint til forgrunden i et staudebed, men den kan også bruges til bunddække. Sværdalant har en opret vækst, og de smalle grønne blade sidder korsvis op ad stænglen, og det giver en helt speciel og fin struktur. Den er rigt blomstrende fra juli til august. De gule blomster er flotte både lige inden de folder sig ud, og når de står som små sole.

God insektplante

Planten er velbesøgt af bier og andre insekter, og når den begynder at visne om efteråret, kommer der småfugle og henter lidt frø.

En nem staude til haven

Det er en staude, som er meget let at have i haven, og er den placeret optimalt, kan den stå adskillige år uden at danne huller og uden at skulle omplantes. Den kræver altså stort set ingen pleje. I løbet af sæsonen lysner den lidt, og der kan derfor åbnes, så andre planter kan etablere sig i den. Det kan være en charme, men synes man ikke om det, er det let at fjerne uvedkommende planter. Sværdalant er meget let at formere, man kan dele planten om efteråret eller om foråret.

Gode naboplanter

I haven går den godt med mange steppeplanter som: steppesalvie, Salvia nemorosa, lammeøre, Stachys byzantina, hestehalegræs, Stipa tenuissima og strandplanter som: blodrød storkenæb, Geranium sanguineum og svalerod, Vincetoxicum hirundinaria.

En steppeplante

Sværdatlant er en steppeplante og trives godt sammen med andre tørketålende stauder. Her ses bl.a. blodrød storkenæb. som er ved at være afblomstret. Foto: Jens Thejsen

Kommentarer

Der er ingen kommentarer til denne tekst. Skriv ny kommentar…

Forhandlerguide

Solsikken

Alt til den økologiske have

Staudestedet

Mange forskellige stauder

Blomstergården

Store samlinger af dagliljer og hosta

Bjarne’s frø og planter

Eksotiske og specielle er vores liv!

Naturplanteskolen

Flerårige spiselige planter til haven

Staudemarken

Stauder tilltrækker bier, som bestøver.

Økologiens Have

Frø og blomster, også i haven

FAUSOL A/S

HORNUM – Stort udvalg af blomsterfrø

Her er du: Forsiden > Prydhaven > Blomster > Stauder > Sværdatlant

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider