Svalerod

Af Jens Thejsen, konsulent, underviser og forfatter, www.jensthejsen.dk

Svalerod er ikke en almindelig plante i Danmark, men man kan se den enkelte steder på Bornholm, på Nexelø og på Sejerø. Der hvor vinden blæser, hvor der kun er grus og sand, og hvor selv græsset har problemer med rigtigt at komme i gang, der kan vi møde svalerod. Midt i alt det barske står små grupper af frem­medartede, grønne busklignede planter.

Svalerod har det lange naturvidenskabelige navn Vincetoxicum hirundinaria, så det er lettere at holde sig til det danske, som der er lidt forskellige forklaringer på. Om navnet henviser til, at det er dens åbne modne bælgkapsler, som ligner svalevinger, eller om det er de parvise knopper under jorden, der med lidt god vilje kan ligne et par vinger, er ikke afgørende. Det, der er vigtigt, er, at det er en fin og god plante, som både gør sig i den vilde natur og i de knap så vilde haver.

Svalerod, Vincetoxicum hirundinaria

Svalerod, Vincetoxicum hirundinaria, fotograferet på Sejerø. Foto: Jens Thejsen

En strandstaude

I landskabet kan det se ud som om, man har strøet store grønne kugler ud over stranden. Men svalerod er en opret stau­­de med mange stængler tæt besat med blade, som danner fine harmoniske tuer. Svalerod bliver omkring 60 cm høj. De grønne blade er lidt læderagtige og hjerteformede, de sidder korsvis modsatte på stænglen og giver derved planten en fin struktur.

I juni – juli blomstrer den med et hav af fine små, cremefarvede blomster, som er samlet i mange kvaste. Blomsterne udsender en sødlig, lidt ram duft, som virker fin og behagelig i have eller landskab, men hvis man snuser for voldsomt til, og hvis man kommer for tæt på, bliver duften lidt for overvældende.

Svalerod i haven

At bruge svalerod i haverne er ikke almindeligt, og det kan bestemt undre, da den har mange fine havekvaliteter. Med sin runde vækstform og sin grønne farve er svalerod med til at skabe ro i haven, hvor der ofte er et mylder af vækster og et stressende farveflimmer. Selv når svaleroden blomstrer med de små duftende blomster, virker den ikke dominerende og kan fint passe sammen med mange andre planter. I den sandede, stenede og grusede have er det en oplagt plante, den trives godt i steppebedet eller strandbedet.

Men det er ikke nok med, at svalerod skaber ro i haven, den tiltrækker også både bier og svirrefluer og er altså med til at sætte liv i haven. Om efteråret har planten en ekstra kvalitet, idet den får de fineste gule høstfarver. Det skal dog nævnes, at svalerod er giftig.

Svalerod er en glemt eller undervurderet staude, der fortjener at blive brugt meget mere, og en naturnær have fortjener at have en svalerod eller et par stykker stående.

Formering fra frø og stiklinger

Det kan være vanskeligt at skaffe svalerod. Nogle havecentre har enkelte planter stående, men kan man ikke skaffe den, må man frøformere, og er man heldig, kan man måske opdrive et par stiklinger. Den er i hvert fald let at få rod på. Hvis man stiklingeformerer om for­året, kan man stikke direkte på det kommende voksested. Man skal dog huske, at der skal et par knopper med i jorden, hvis planten skal brede sig og få en god form.

Kommentarer

Der er 6 kommentarer til denne tekst. Læs kommentarer…

Forhandlerguide

Solsikken

Alt til den økologiske have

Naturplanteskolen

Flerårige spiselige planter til haven

Landsforeningen Praktisk Økologi

Dyrk med naturen og ikke mod

Her er du: Forsiden > Prydhaven > Den naturlige have > Svalerod

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider