Duehoved er en rigtig efterårsblomst. På trods af regn og blæst holder den sig oppe og kan stå og blomstre helt hen til november.
Det er en stivstilket staude, som kan blive op til 75 -80 cm høj. Den er klyngedannende uden dog at være rigtig aggressiv. Den har mørkegrønne lancetformede savtakkede blade som sidder korsvis modsatte i etager. Det giver planten en speciel struktur.
Som regel begynder den blomstringen i august og kan have en lang blomstringsperiode. Selve blomsten er mørkrosa og lidt speciel. Når man ser den tæt på, ligner den en blanding af et dueungehoved og et slangehoved. Men som regel ser man den ikke helt tæt på, da blomsterne sidder i tætte aks. Den starter nedefra med blomstringen.
Dens botaniske navn er Chelone obliqua, og den er i maskeblomstfamilien, samme familie som fingerbøl, kongelys, torskemund og ærenpris.
Duehoved kommer oprindelig fra det nordlige Amerika, hvor den har et stort udbredelsesområde og vokser i flere forskellige plantesamfund. Den vokser ofte, hvor skoven grænser op til enge eller i lysåbne krat på prærien. Fælles for stederne er, at jorden er fugtighedsbevarende, og at den står i sol med vandrende skygge.
Duehoved er klyngedannende, men kan fint dyrkes i en lille gruppe. Den er som her også meget flot brugt i en stor gruppe. Foto: Jens Thejsen
Duehoved kan i danske haver klare sig mange steder i lerjord eller en god muldjord. Den kan ikke lide at tørre ud og bliver sjældent flot i en sur våd jord. Hvis den står i en meget næringsrig jord, kan den blive høj og ikke så stabil som normalt. Ellers er det en taknemmelig staude, som altså er flot over en lang periode.
Om foråret er der ikke meget at se, og på dette tidspunkt kan det være en god ide at sætte løgplanter som påskeliljer og pinseliljer og klokkeskilla, hvis jorden ikke er alt for fed.
Planten kan sagtens holdes som en lille gruppe, men kan også være flot i en stor gruppe. Det er en glimrende snitblomt, og den er oplagt i enhver skærehave.
Duehoved er let at formere ved deling, der kan forgå både forår og efterår. Hvis man ønsker at begrænse planten, kan det fint ske i denne forbindelse.
Der findes andre arter af duehoved bl.a. Chelone lyonii som er rødblomstrende, og Chelone glabra med hvide blomster.
Der er bl.a. sorterne: Chelone obliqua ‘Alba, Chelone obliqua ’Pink sensation‘ og Chelone obliqua ’Praecox Nana’.
De mørkrosa blomster sidder i tætte aks, som starter nedefra med blomstringen. Foto: Jens Thejsen
Søg i forhandlerguiden:
Eksotiske og specielle er vores liv!
Stauder tilltrækker bier, som bestøver.
Flerårige spiselige planter til haven
Mange forskellige stauder
Alt til den økologiske have
Frø og blomster, også i haven
HORNUM – Stort udvalg af blomsterfrø
Store samlinger af dagliljer og hosta
Kommentarer
Der er 2 kommentarer til denne tekst. Læs kommentarer…