Tulipaner er havens forårspryd og det er nu de skal sættes

Af Fanny Møller, tidligere redaktør på Havenyt, Landsforeningen Praktisk Økologi

Tulipanernes har mange beundrere – også gennem tiderne. De har formodentlig deres oprindelse er fra de vilde tulipanarter i den østlige del af Tyrkiet og omkring Kaukasus til det nordlige Pakistan, og de første kom så vidt vides til Europa i 1550’erne.

Disse små tulipaner er tæt på de orginale vilde. Disse er gode til at komme mange år i træk, men gør ikke så meget væsen af sig. Foto: Pixabay

Et symbol på magt
Tulipaner blev symbol på rigdom og magt, de var så sjældne at kun overklassen havde de fantastiske haveplanter. De blev dyrket enkeltvis og ikke som nu hvor vi ynder at have kæmpe bede med skønne farver og forskellige blomstringstider.

Løgene var så meget værd at man i begyndelsen af år 1600 kunne lægge et enkelt løg af en ny variant som medgift til et bryllup. Et enkelt løg blev i Holland i 1624 handlet for 3000 gylden svarende til værdien af »to læs hvede, fire læs rug, fire fede okser, fire svin, 12 får, to fade vin, fire tønder øl, to bøtter smør, 1000 pund ost, en fuldt udstyret seng, et sæt tøj, et sølvkrus med låg samt en stor vogn til at køre det hele væk på« eller omtrent værdien af et hus.

Tulipaner holder ikke altid
Gudskelov er det ikke sådan mere og tulipanen bliver ofte til havens forårsparadis af farver og varianter. Tulipaner er nemme på den måde at de er flittige til at komme op, især det første år. Mange moderne tulipaner bliver hurtigt angrebet af fx svamp og råd og holder op med at producere blomster men nøjes med blade.

De sr helt vilde ud, de mange moderne tulipaner. Men de kan hurtigt blive en dyr fornøjelse hvis du kun har glæde af dem et enkelt år. Foto: Manyunya Igrushki

Derfor skal løgene være af udsøgt kvalitet. Tjek at de ikke er udtørrede eller er bløde eller har lidt mug på sig. Vælg de største – der er mere kraft i dem. Til gengæld giver tulipanløg smukke blomster første gang de lægges i jorden og det er godt for den utålmodige haveejer der trænger til fest og farver i haven efter en lang, og trist vinter.

Lag på lag
Har du et solrigt sted i haven der trænger til forårsfarver, så læg dine nye løg der. Vær opmærksom på at jorden ikke må være for fugtig, eller et sted hvor der om vinteren samler sig vand, det kan løgene ikke tåle og de vil rådne væk allerede første vinter. Der er flere og flere der går over til at sætte løgene i flere lag eller mellem 20–30 løg i grupper eller bare spredt i bedet. Der er sågar nogen der kaster alle løgene over bedet og planter dem der hvor de falder. På den måde kommer blomsterne til at virke mere naturlige og ikke sat. Prøv med forskellige farver der komplimentere hinanden eller tome i tone. Holder du af mange farver, så prøv at holde hvert bed eller hjørne i have i en eller to farver, og et andet bed i andre farver. Så får du ikke bare en »farvelade « ud over det hele.

Sat i grupper virker tulipaner godt også i bede med meget i. Foto: Christiane

Tulipaner med mange blade
Dobbelte tulipaner er kåret til »Årets blomsterløg« i Holland De har masser af ekstra kronblade og det fine er, at de dobbelte tulipaner ikke bare blomstrer tidligt, men også sidst på foråret.

De dobbelte tidlige tulipaner kommer allerede i april og fortsætter ind i maj. Deres stilk er kort og solid, hvilket er rigtig godt for det danske forårsvejr som ofte byder på vind og regn. De senblomstrende tulipaner tager over i maj og de flotte, store blomster står på højere stilke. Disse tulipaner har mange forskellige kronblade så de ligner nærmest pæoner og nogle har duft.

De helt fyldte tulipaner er nærmest kunstværker. En enkelt inde på bordet i stuen er som en hel buket. Foto: Angelina Ho.

Løgene skal sættes med ca. 7 cm mellemrum – det er længere fra hinanden end normale tulipanløg – fordi de store kronbladene åbnes helt når solen skinner på dem, skal der også være plads til dem.

Husk at sætte tulipanløg før jorden fryser for første gang – men det er der jo gudskelov længe til!

Kommentarer

Der er ingen kommentarer til denne tekst. Skriv ny kommentar…

Relaterede sider

Forhandlerguide

Økologiens Have

Frø og blomster, også i haven

Staudestedet

Mange forskellige stauder

Blomstergården

Store samlinger af dagliljer og hosta

Naturplanteskolen

Flerårige spiselige planter til haven

Bjarne’s frø og planter

Eksotiske og specielle er vores liv!

Solsikken

Alt til den økologiske have

FAUSOL A/S

HORNUM – Stort udvalg af blomsterfrø

Staudemarken

Stauder tilltrækker bier, som bestøver.

Her er du: Forsiden > Prydhaven > Blomster > Løg og knolde > Tulipaner er havens forårspryd og det er nu de skal sættes

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider