De fleste havedyrkere har sikkert erfaringer med, at de flotte forædlede tulipaner – i modsætning til de botaniske – ikke altid kommer igen året efter. Men vi vil jo gerne have disse flotte tulipaner i haven og til at fylde vaser med. Her er opskriften på, hvordan man får dem til at komme igen og med årene også blive til flere.
Der findes nogle enkle grundregler for, hvordan man dyrker de forædlede tulipansorter med succes:
Nye tulipanløg giver flot blomstring. Foto: Karna Maj
Så kort kan det siges som grundreglerne ovenfor. Men jeg vil nu alligevel tilføje et par dyrkningstips.
Al denne graven op og ned er meget nemmere, hvis man benytter sig af de i handelen almindeligt forekommende grønne løgbakker. Anden form for beholder kan selvfølgelig bruges – her er muligheder for genbrugs gør-det-selv-folket. Jeg er ikke tilhænger af at grave plastik og lignende ned alle vegne, men til dette brug er det praktisk. Fordi du får alle løgene med op igen, der ligger ingen småløg tilbage i jorden, som kan smitte, eller gro og forstyrre farvesætningen til næste år.
Vi er nok nogle, der kender det med at have forkøbt sig. Hvor skal de nu stå, når der bare ikke kan findes mere plads i havens bede? Jeg fandt på at sætte dem i en række mellem jordbærrene. Når bærene skal plukkes, er tulipanerne ved at være visnet ned og altså ikke i vejen. Cirka hvert 3. år rydder jeg jordbærplanterne og graver løgene op. Tulipanerne bliver så sat mellem de nye jordbærplanter. Det har vist sig at være en rigtig god måde at opformere løgene på. Og så kan jeg nænne at skære mange buketter i jordbærbedet, hvor jeg er mere nærig i bedene rundt i haven.
Når du har gravet løgene op, er det vigtigt, at du smider alle syge og beskadigede løg væk. Ikke i komposten, men i skraldespanden. Så står du tilbage med nogle store, fine løg og en mængde af de mindre. De mindre sætter du i en række mellem jordbærrene eller andet steds, hvor du nemt kan grave dem op igen. Efter 2 år er de blevet store og vil nu kunne bidrage med et fint blomsterflor ude i havens bede.
Et flot tulipanbed i maj. Foto: Karna Maj
Der er stor forskel på, hvor hårdføre og sunde de forskellige sorter af tulipaner er. Her kan du se mine favoritter, men prøv dig frem. Fordi de er gode her i min have, er det slet ikke sikkert, at de er i din.
Tulipa ‘Appeldoorn’ (rød)
Tulipa ‘Couleur Cardinal’(dyb rød)
Tulipa ‘Georgette’ (gul med rødt, flere blomster på hver stilk)
Tulipa ‘Golden Appeldoorn’(gul)
Tulipa ‘Purissima’ (hvid)
Tulipa ‘Queen of Bartigon’ (rosa, sen)
Tulipa ‘Queen of Night’ (aubergine)
Tulipa ‘Spring Green’ (flødefarvet med grønne striber, tegner godt, men ny i haven)
Tulipa ‘White Triumphator’ (hvid, liljeblomstrende)
Ovenstående gælder for de forædlede tulipaner. De botaniske arter er meget nemmere at håndtere. Giv dem de rette betingelser, så tæt på de oprindelige som muligt, og de gror bare. De fleste bliver hurtigt til flere, fordi de også sår sig selv.
Flotte lilla tulipaner, som desværre forsvinder i løbet af få år, hvis de ikke tages op efter afblomstring. Foto: Karna Maj
De tørrede tulipanløg lægges igen i september–oktober måned. Foto: Karna Maj
Tulipaner kan også dyrkes i potter – her sammen med forglemmigej. Her er det let at tage løgene op og tørre dem, når de er visnet ned. Foto: Karna Maj
Smuk hvid tulipan med et svag lysllila anstrøg. Foto: Karna Maj
Der findes mange smukke tulipaner, og de helt mørke, næsten sorte, er smukke mod det lysegrønne løv. Foto: Karna Maj
Søg i forhandlerguiden:
Mange forskellige stauder
Eksotiske og specielle er vores liv!
Frø og blomster, også i haven
HORNUM – Stort udvalg af blomsterfrø
Alt til den økologiske have
Stauder tilltrækker bier, som bestøver.
Flerårige spiselige planter til haven
Store samlinger af dagliljer og hosta
Her er du: Forsiden > Prydhaven > Blomster > Løg og knolde > Tulipaner skal tages op hvert år
Kommentarer
Der er 7 kommentarer til denne tekst. Læs kommentarer…