Foto: Inge Havetip
Der er rigtig mange, der spørger mig om, hvilke planter de skal vælge til deres have. Så her er en række af mine bedste tips og ideer til planter i den smukke, nemme og hyggelige have.
Storkonval trives fint i skyggen og kræver et minimum af pasning. Foto: Inge Havetip
Det vigtigste er, at du vælger planter, som kan trives i netop din have. Ellers ender det bare med, at alle de dyre og smukke blomster, som du har investeret både penge og tid i, klarer sig dårligt eller måske går de ligefrem ud.
Jeg ved godt, at alt det der med jordbund, lys, læ, vind, vand, verdenshjørner, næring, sol og skygge virker så kedeligt og måske også lidt svært. Men drømmer du om succes i haven, handler det altså om at vælge planter, hvis vækstkrav matcher de vækstbetingelserne eller vækstforhold, som din have kan tilbyde.
Solhat elsker sol og tiltrækker både bier og sommerfugle, som giver liv og glæde i haven. Foto: Inge Havetip
Lav en lille tabel eller et regneark, hvor du noterer vækstforholdene i din have. Del gerne haven op i mindre områder. På den måde får du overblik over, at forhaven fx er skyggefuld med næringsrig jord og en del vind, mens området omkring terrassen er solrigt med tør jord og masser af læ.
Når du så står i planteskolen eller handler på nettet, skal du kigge grundigt på beskrivelsen af planternes vækstkrav og tjekke, om de nu også matcher forholdene i din have. Det nytter nemlig ikke at plante en hel stribe solhatte på en skyggefuld plads i fugtig jord, eller forvente at den søde engblomme vil stortrives på havens tørreste plet.
Inden du putter alt for mange planter i kurven, bør du dog lige trække vejret dybt og forholde dig realistisk til din hverdag, din energi og hvor meget tid du egentlig vil tilbringe i haven.
Som tommelfingerregel kræver de dyre og sjældne planter samt alle de forædlede hybrider (det er ofte dem, der har lange botaniske navne) mere omsorg og opmærksomhed end de billige og almindelige planter.
Hvorfor købe et dyrt og sjældent træ, når nu et ganske almindeligt æbletræ kan fylde haven med skønhed. Foto: Inge Havetip
Desværre er der status og prestige i at fylde haven med sjældne og vanskelige størrelser, der har brug for specielle jordblandinger, særlige gødninger og en veluddannet gartner for at udvikle sig optimalt. Det er synd og og skam, for det giver alt for mange skuffelser og unødige udgifter.
Hvis du er klog og snusfornuftig, så vælger du de gode og robuste stauder, som dine bedstemødre også dyrkede i deres haver. Fx hosta, bonderoser, dagliljer, akelejer, valmuer, påskeklokker, hvid fredløs, tidselkugle, perlekurv, gyldenris, hjortetrøst, kærmindesøster, lupin, løvefod, sankt hansurt, storkenæb og fingerbøl.
Storkenæb og lodden løvefod er nemme at dyrke og klæder hinanden nydeligt. Foto: Inge Havetip
Nu skal hele haven selvfølgelig ikke fyldes med stauder. Der skal også være træer og buske. Her vil jeg helt klart anbefale frugttræer og bærbuske. Så kan du både glæde dig over dejlig blomstring og lækker sundhed.
Drømmer du om en nem have, så vil du få mest glæde af bunddække-planter. I starten skal der ganske vist luges eller hakkes mellem de enkelte planter, men i løbet af et par sæsoner vil de vokse sammen og danne et tæt tæppe som nyt ukrudt har svært ved at få fodfæste i.
Vinterglans blomstrer fint om foråret. Resten af året står den tæt og grøn og kræver stort set ingen pasning. Foto: Inge Havetip
Når du vælger bunddække-planter skal du selvfølgelig også tage hensyn til havens vækstforhold, men følgende planter er vældig robuste og kan trives på de fleste steder:
Kæmpestenbræk, pileurt, vinca, blodrød storkenæb, kærminde, vinterglans, lærkespore, skovjordbær, biskophat og guldnælde.
Sidstnævnte – guldnælden – er en køn lille sag, men mindst lige så svær at udrydde som skvalderkål, hvis man en dag bliver træt af den. Så brug den med omtanke!
Guldnælden er vældig køn men næsten for effektiv som bunddækkeplante. Foto: Inge Havetip
I stedet for bunddække kan du plante store flader af samme slags stauder. Sådanne flader skaber ro og harmoni, og de er generelt lettere at dyrke end et blandet staudebed, hvor man hele tiden skal passe på, at én staude ikke breder sig på bekostning af andre.
Medmindre du er plantesamler, vil du få størst glæde af få med velvalgte planter. Bare sørg for, at der hele tiden er én eller to slags planter, der blomstrer og/eller står med smukke frugter. Så er der nemlig altid noget, du kan fordybe dig i og nyde i fulde drag.
En frugthave med forårsblomster og halvlangt græs … enkelt, nemt og rendyrket nydelse. Foto: Inge Havetip
Ja, måske er det næsten det allervigtigste, når du skal vælge planter. I stedet for at blusse hele blomsterpragten af i få og nærmest forvirrede perioder, hvor alt kappes om opmærksomheden, handler det om at servere skønheden i små, vidunderlige glimt og bidder fra den første erantis til det sidste ildrøde pigeon-æble.
Søg i forhandlerguiden:
Byg din Terrasse med Eg eller Robinietræ
Trænger haven til en kærlig hånd?
Land Højbede og Plantekasser
Økologisk dyrket og usprøjtet pil.
Dyrk dine egne grøntsager og urter
Nye fliser eller sten til terrassen?
Anlægsgartneren betaler sig
Her er du: Forsiden > Prydhaven > Anlæg og inspiration > Vælg de rigtige planter til din have.
Kommentarer
Der er ingen kommentarer til denne tekst. Skriv ny kommentar…