Kender du en aktiv haveejer … eller er du selv en af slagsen? Du ved, sådan en der altid har travlt med at plante om, plante rundt og plante nyt.
Af og til spekulerer jeg på, om aktive havefolk er udstyret med et særligt gen og en helt speciel drivkraft, der får dem til hele tiden at foretage ændringer i haven. Min far ville nok have kaldt dem for rastløse sjæle, for i hans have var drømmesengen mere slidt end hakkejernet, men jeg tror nu snarere, at der bor en dyb lyst til forandringer, fornyelser og konstant udvikling i den aktive haveejers sind og krop.
Her bliver aldrig hakket eller plantet om. Kun håndluget et par gange om året Foto: Inge A. Futtrup
Nå, jeg er jo hverken psykolog eller hjerneforsker, så jeg må hellere holde mig til det, jeg har forstand på: Nemlig haven og planterne. Og her må jeg – sikkert til almindelig undren og måske en smule panderynken – konstatere, at den aktive haveejer ikke gør nær så megen gavn i haven, som vedkommende ofte tror.
Resterne af en gammel trærod. Træers rodnet kan have en diameter, der er dobbelt så stor som træets højde Foto: Inge A. Futtrup
En have har ikke godt af alt for megen uro. Hver gang du flytter en plante, ødelægger du lidt af dens rodnet – og som regel også af naboplanternes. Vore grønne venner har jo ikke kun rødder lodret ned i jorden men også ud til alle sider. Ja, selv gulerødder og mælkebøtter, der ellers er kendt for deres lange pælerødder, sætter også en hel masse små bitte fimre-rødder vandret ud i jorden. Og uden disse fine, tynde og næsten usynlige rødder er de ikke i stand til at optage al det vand og den næring, som de har brug for.
Her vokser stauderne frodigt ud og ind mellem hinanden, som de har lyst Foto: Inge A. Futtrup
Når vi kigger på planter, tænker vi som regel kun på den del, der er over jorden, og som vi umiddelbart kan se. Men rodnettet på en plante kan være op til fem gange så stort som den synlige del af planten! Og alle disse rødder ligger ikke i en pæn klump lige under planten, men forgrener sig rundt i jorden. Tilsammen udgør plante-rødderne i en have et mægtigt og totalt sammenflettet netværk.
Planterne bruger ikke kun rødderne til at optage vand og næring. De opmagasinerer også en masse energi i form af stivelse i rødderne. Så når du graver en plante op og derved kapper forbindelsen til en del af dens rødder, så svarer det altså til, at du rydder godt og grundigt ud i dit eget køleskab, fryser og køkkenskabe.
Det er problematisk for planten. Den kan jo ikke bare lige smutte ned til købmanden eller på storindkøb i Bilka. Den er derimod nødt til at bruge energidepoterne i de tilbageblevne rødder på at opbygge et nyt rodnet, som den så langsomt kan fylde med næring og energi.
Rhododendron foretrækker også at vokse i fred og ro Foto: Inge A. Futtrup
Nu ved jeg udmærket, at det ifølge erfarne gartnere og tykke fagbøger er god latin at plante stauder om med jævne mellemrum.
Der er da også en del stauder, der har for vane at vokse udad, så de ender med at danne en cirkel med hul i midten. Det ser ikke så fikst ud, så derfor vælger gartneren, ordensmennesket og den aktive haveejer at grave stauden op, dele den og plante den på nye steder, så den ser pæn og kultiveret ud.
Men set med plantens øjne er det hårdt at blive delt og flyttet. Den er skabt til at brede sig i ringe, og hvis du vil være rigtig flink ved den, så lader du den danne en stadig større vaniljekrans og sår blot nogle nye stauder inde i midten af hullet. På den måde ødelægger du ikke rodnettet og sparer desuden dig selv for en masse besvær og gravearbejde. Man kan også sige, at du samarbejder med naturen og lader stauderne udvikle sig på egne præmisser. Det resulterer næsten altid i øget frodighed.
Som regel skaber det ro og harmoni i haven, når du samarbejder med naturen. Nede ved jorden findes nemlig et fint og meget sårbart mikroklima, og det bliver forrykket og påvirket, hver gang du går i gang med planteske, spade eller sav. Det stresser planterne lige så meget, som det stresser os andre, når naboerne flytter ud og ind eller kollegerne bliver skiftet ud.
I perioder med megen forandring, trives vi jo heller ikke særlig godt.
Så hvis du har planer om at lægge hele haven om i løbet af efteråret, så tag lige et ekstra kig på stauder, buske og træer. Måske står de ganske glimrende lige præcis dér, hvor de står. Måske skal de bare have lidt fred og ro for at gro :-)
Søg i forhandlerguiden:
Økologisk dyrket og usprøjtet pil.
Dyrk dine egne grøntsager og urter
Nye fliser eller sten til terrassen?
Byg din Terrasse med Eg eller Robinietræ
Anlægsgartneren betaler sig
Land Højbede og Plantekasser
Trænger haven til en kærlig hånd?
Her er du: Forsiden > Prydhaven > Anlæg og inspiration > Tag den lidt med ro – og lad planterne gro
Kommentarer
Der er 1 kommentar til denne tekst. Læs kommentarer…