Bibernelle har nogle smukke blade og særprægede blomster. Foto: Anemette Olesen
Bibernelle, Sanguisorba minor, stammer fra Sydeuropa, og kom hertil i 1600- tallet som lægeplante i klosterhaver.
Bibernellen er en krydderurt med stedsegrønt, bregneagtigt løv, og den opnår en højde af 40 cm. De grovtandede blade sidder i flade rosetter. Blomsterne er uden randblomster, og den øverste del er rødlig, mens den nederste del er grøngul. Planten blomstrer fra maj og til september.
Bibernelle trives fint i en tør og let jord, der helst bør være kalkrig.
Planten formeres fra frø, der udsås i havens jord i maj, eller forsås inden døre i potter. Planten er flerårig og sætter fine nye blade i foråret.
Hvis man vil bruge den i salat sommeren igennem, er det en god ide at så nye planter, for det er de unge blade, der smager bedst.
Fjern blomsterstanden før udvikling, så der levnes energi til nye bladskud. Lad evt. et par blomster sidde tilbage, hvis man skal høste frø til videre såning.
Bladenes smag er let agurkeagtig, ligesom hjulkrone, men den kan også have en let nøddeagtig smag. Blade kan høstes løbende fra forår og til juli. Roden kan opgraves om efteråret og bruges i supper og te.
I Tyskland finthakkes en forårssalat med kørvel, bibernelle og hjulkrone. Urterne kan også finthakkes til urtesmør. De dekorative blade kan pynte på smørrebrød og i sommerdrinks eller ved garnering af supper og sovse.
Bibernelle er lidt ustyrlig i et bed under blomstring. Af hensyn til ny bladdannelse, bør blomsterne afskæres, inden de danner frø. Foto: Anemette Olesen
Søg i forhandlerguiden:
Flerårige spiselige planter til haven
Ingefær er godt mod bl.a køresyge/kvalme
Søkjærgård Samsø økologiske Skovlandbrug
Billige solide stauder – Se webshoppen
Over 200 forskellige sorter krydderurter
Mange slags frø til lækre krydderurter
Mange spændende krydderurter
Alt til den økologiske have
Her er du: Forsiden > Køkkenhaven > Krydderurter > To- og flerårige > Bibernelle
Kommentarer
Der er ingen kommentarer til denne tekst. Skriv ny kommentar…