Timian er meget smuk, når den blomstrer – her oreganotimian midt i maj. Foto: Karna Maj
Timian er en af de ældste krydderurter, vi kender til, og den omtales af de gamle sumerere år 5.000 f. Kr. Timian vokser vildt i hele Sydeuropa, hvor man kan finde den helt op i 1.000 meters højde, og i Danmark er der to vildtvoksende arter. Det græske ord Thymus, som er blevet til det danske ord »timian«, betyder »kraft«.
I dag er timian en kendt og skattet krydderurt over hele verden. Planten kan købes året rundt i fødevarebutikker, og de tørrede blade af planten forhandles som krydderi. Hvis man har en have, er det let selv at dyrke timian til frisk forbrug året rundt, og man har mulighed for at dyrke mange arter og sorter med forskellig smag. Desuden er timian en flot plante til stenhaven, som krukkeplante, bunddække eller som en timianplæne med lavtvoksende arter.
Almindelig timian, Thymus officinalis, bliver op til 30 cm høj, og regnes for en halvbusk med firkantede stængler, der bliver træagtige. Bladene er elipseformede, stærkt grønne og prikkede af kirtelhår. Timian får mørklilla, hvide eller rosa små læbeblomster, der sidder tæt sammen i klaser og bærer to slags blomster, hvoraf de tvekønnede blomster er større end de hunlige. Timian har en særlig behagelig duft, der tiltrækker bier.
Timian formeres let i maj med stiklinger. Foto: Karna Maj
Der fås kun få arter og sorter af timian som frø, men man kan købe mange forskellige arter og sorter som planter.
Timianfrø er kun spiredygtige i ca. 3 år og udsås i begyndelsen af april i små flamingokasser iblandet fin muld med sand. De fine små frø skal kun trykkes let ned i jorden, og ved en temperatur på 18 til 20° C vil frøene spire i løbet af en uges tid. Timian prikles ud et par uger senere og plantes ud i mindre potter. Først i slutningen af maj, når faren for nattefrost er ovre, kan de nye planter udplantes på voksestedet.
Timian kan godt stå det samme sted i haven i 3 til 4 år. Om foråret kan den klippes tilbage, så planten ikke forvedder og bliver ranglet. Når man skærer ned, er det vigtigt at skære til noget grønt og ikke skære ned i det træagtige. Hvis man skærer i bund, er der stor risiko for, at planten ikke kommer. Gamle planter kan med held deles om foråret og plantes ud. Det sker også, at timian sår sig selv, og disse småplanter kan graves op og plantes andre steder i haven. De unge timianplanter er de mest livskraftige, så derfor er det godt at forny sin timian hvert andet år.
Man kan også forny og opformere timian ved stiklinger, og det er metoden, når det er sorter, der skal laves nye planter af. Man klipper først i maj stiklinger af nyvæksten af gamle planter og stikker dem f.eks. i potter under hvidt plastdække i drivhuset. I løbet af ca. en måned har de slået rod og kan plantes ud.Toppen knibes af. så de busker sig.
Timian bør plantes ud på en solrig plads i haven, især hvis den skal bruges til madlavning, da plantens aromatiske stoffer bliver kraftigere i solskin.
Det er vigtigt, at jorden er let. Hvis den er tung og leret, bør den blandes op med sand/grus og spagnum.
En særlig hård vinter kan gøre det af med timian i haven, så derfor vil det være en god ide at dække den til med granris. Timian i potter kan sættes i drivhus til overvintring.
Timian i potter importeres i det tidlige forår fra Italien. Vær opmærksom på, at disse planter ikke altid tåler at blive plantet ud i haven, før faren for nattefrost er ovre.
Krybtimian og andre lave arter/sorter egner sig fint til at plante på gangarealer. Foto: Anemette Olesen
Timian er en nøjsom og forholdsvis hårdfør plante, der kan tåle at blive trådt på. Den egner sig derfor til at plante mellem fliserne på havegangen eller terrassen, hvor den hurtigt vil brede sig som et duftende tæppe.
Nogle timianarter har krybende vækst, og disse er gode bunddækkeplanter, der kan hindre udtørring af jorden og holde ukrudtet nede. Da timian er tørketålende, kan den plantes ud på havens solrige skråninger, hvor den vil sørge for et grønt look. I England er det populært at plante flere arter af timian sammen i en plæne. Det bliver hurtigt til et sammenflettet tæppe, der blomstrer, dufter og tiltrækker mange bier. Etablering af timian som bunddække eller plæne bør kun ske på arealer helt fri for flerårigt ukrudt.
I havens stenbedsparti er timian god, f.eks. sat sammen med pudenellike og fjeldløvefod.
Timian egner sig som udplantningsplante i havens potter og kummer, hvor den kan stå året rundt med stedsegrønne blade.
Den krydrede duft gør timian til en eftertragtet krydderurt med mange anvendelsesmuligheder. De friske blade kan bruges som krydderi i kødretter, til fisk, fjerkræ og i supper. Timian giver en velsmagende te og er et fint syltekrydderi, f.eks. til rødbeder, løg eller i pickles. Den gamle danske ret gule ærter ville ikke smage ligeså godt uden timian.
Timian høstes løbende året rundt til frisk forbrug, eller stilkene kan skæres af planten og bundtes til tørring, hvorefter de kommes på små brune papirsposer.
Ægypterne brugte timianolie til balsamering, og grækerne brugte urten i bade og som røgelse i templer. Romerne rensede luften i stuerne med timianolie, og det var sikkert dem, der udbredte planten til det øvrige Europa på deres togter. De nordiske guder skulle også have spist mad med timian. I middelalderen var planten anset for at være særlig kraftfuld. Ved at bære en buket timian på kroppen kunne man undgå pest.
Den flygtige olie »thymol«, der giver den dejlige duft, virker bakteriedræbende og blev førhen brugt til at desinficere hospitalsredskaber med. I folkemedicinen har planten været brugt mod menstruationssmerter, diarré, hoste og hovedpine. Idag anbefales den stadig som te, når halsen driller, og desuden mod tømmermænd. I medicinalindustrien udvindes thymol, der anvendes i tandpasta, til mundvand, som middel mod tandpine og som ingrediens i visse desinfektionsmidler. Olien indgår desuden som ingrediens i kighostemedicin. Timian beholder farve og duft særlig godt efter tørring, og kan også bruges til at give smag på snaps eller i potpourrier. Udtræk af timian kan desuden holde møl borte.
Timian trives godt i krukker – her Thymus serphyllum i en rød og hvid sort. Foto: Karna Maj
Der findes mange timianarter og sorter – se artiklen Timianarter og sorter. De er forskellige i højde, blad- og blomsterfarve samt duft og smag.
De mere sjældne arter og sorter kan kun købes som planter. Du kan finde forhandlere af de mere sjældne krydderurter i Forhandlerguiden under Udplantningsplanter.
En flot måde at lave et krydderurtebed på, hvor man har styr på arter og sorter. Foto: Anemette Olesen
Bakketimian som bunddække. Foto: Anemette Olesen
Søg i forhandlerguiden:
Billige solide stauder – Se webshoppen
Flerårige spiselige planter til haven
Alt til den økologiske have
Over 200 forskellige sorter krydderurter
Mange slags frø til lækre krydderurter
Søkjærgård Samsø økologiske Skovlandbrug
Ingefær er godt mod bl.a køresyge/kvalme
Mange spændende krydderurter
Her er du: Forsiden > Køkkenhaven > Krydderurter > To- og flerårige > Timian som krydderurt og prydplante
Kommentarer
Der er 1 kommentar til denne tekst. Læs kommentarer…