Frisk dild er en af sommerens dejlig krydderurter, som oven i købet er let at dyrke, hvis den får vand nok. Det er dog tit lidt svært at få en jævn forsyning, da den ret hurtigt går i blomst og derfor skal sås med 3–4 ugers mellemrum hele sommeren. Ofte er der enten for lidt eller der står en hæk af dild, som man slet ikke kan nå at bruge.
Men dild kan gemmes til mørke vinterdage, hvor smagen af dild kan bringe sommerminderne frem. Dild kan nemlig fryses med et udmærket resultat, både hvad angår farve og smag. Det giver et bedre resultat at fryse end at tørre dild.
Den første dild i foråret og den sidste dild i efteråret er som regel de mest velsmagende og de såninger, som giver det største udbytte. Og så er det tilmed her, at man kan så dild som henholdsvis forafgrøde før f.eks. bønner sået først i juni eller efterafgrøde efter f.eks. kartofler, ærter eller løg. Dild kan også sås som mellemafgrøde mellem majsrækker, da dilden høstes, inden majsen bliver stor. Det giver med andre ord mulighed for at så mange rækker dild til at fryse ned, uden at det optager plads i køkkenhaven.
Man skal lige være opmærksom på, at dild ikke tåler frost, når først den er ude over småplantestadiet. I efteråret skal man derfor sørge for at få høstet dilden inden første nattefrost.
Det er både let og hurtigt at komme dild i fryseren, så man behøver ikke store portioner ad gangen, men kan løbende sommeren igennem fylde overfloden i fryseren.
Den plukkede dild skyldes grundigt og lægges til afdrypning på f.eks. en bage- eller bradepanderist. Foto: Karna Maj
Efter nogle timer er dilden nogenlunde afdryppet og man kan gå i gang med at ribbe bladene af. Foto: Karna Maj
Det er vigtigt kun at nedfryse bladene. Hvis man ikke fjerner stilkene, vil de brække i mindre stykker, når man håndterer den frosne dild. Og det tager rigtig lang tid at fjerne de små stykker stilke inden brug Foto: Karna Maj
Dildbladene kommes i en stor frysepose i et tyndt lag, så de hurtigt fryses ned. Foto: Karna Maj
Efter nogle timer er dilden frossen, og bare man næsten rører poserne, brækker dilden i småstykker. Man kan inden brug nulre den frosne dild til en passende finhed. Nu fylder dilden kun ca. en fjerdedel. Det er en god ide at komme posen ned i anden frostpose – både for bevaring af aroma og for det tilfældes skyld, at der går hul på posen nede i fryseren. Foto: Karna Maj
Dild som efterafgrøde sidst i august. Foto: Karna Maj
Søg i forhandlerguiden:
Mange spændende krydderurter
Flerårige spiselige planter til haven
Ingefær er godt mod bl.a køresyge/kvalme
Søkjærgård Samsø økologiske Skovlandbrug
Billige solide stauder – Se webshoppen
Over 200 forskellige sorter krydderurter
Alt til den økologiske have
Mange slags frø til lækre krydderurter
Her er du: Forsiden > Køkkenhaven > Krydderurter > Enårige > Dild i fryseren til vinterbrug
Kommentarer
Der er ingen kommentarer til denne tekst. Skriv ny kommentar…