Sød basilikum, Ocimum basilicum, er udgangspunktet for mange af sorterne. Foto: Anemette Olesen
En af de mest populære krydderurter til køkkenbrug er uden tvivl basilikum. Den er en populær krydderurt i Middelhavslandene, i Afrika, det fjerne Østen og Mexico, hvor basilikum findes vildtvoksende og i modsætning til i Danmark er en flerårig busket plante.
Basilikum kan købes som krydderurt fra torve, i butikker og planteskoler. Eller den kan sås fra frø, hvilket skal gøres ca. 6 uger før udplantning i haven. Basilikum tåler overhovedet ikke frost, så man skal være helt sikker på, at nattefrosten er helt ovre. Den kan også sås direkte på selve voksestedet på friland fra sidst i maj, men basilikumfrø er meget følsomme overfor koldt vejr.
Der findes 65 arter af basilikum. Nogle af disse arter har fundet plads i køkkener verden over, men de dyrkes også for deres dekorative effekt i urtehaver. Interessen er med tiden skærpet således, at udvalget af sorter af basilikum er øget. Det store sortsudvalg af basilikum er forædlingsresultater, bl.a. af Ocimum basilicum, som også kaldes for sød basilikum.
Sød Basilikum, Ocimum basilicum. Denne basilikum er den mest almindelig solgte med ovale grønne blade og hvide blomster. Den kan opnå en højde på 30 til 45 cm. og har en kraftig aromatisk smag. Den er udgangspunkt for en stor del af det sortsudvalg, der kan dyrkes i haverne i dag. Den er en af de mest ydedygtige planter, og smagen kan indgå i alle mulige retter.
‘Genovese’, Ocimum basilicum. Denne basilikum stammer fra Genova i Italien og er nok bedst kendt som ingrediens i pesto. Den er også kendt som den parfumerede basilikum, fordi de store og bløde blade har en kraftig aroma.
‘Dark opal’, Ocimum basilicum × forskolei. Denne basilikumsort er en meget dekorativ med markante mørkviolette blade og kraftige rosa blomster. Den flotte violette farve og kraftige smag giver bid i sommersalater. Unge planter viser ofte grønne flækker på bladene. Ved frøformering fremstår også gerne helt grønne planter.
‘Dark Opal’ er både meget dekorativ og velsmagende. Foto: Anemette Olesen
‘Purple Ruffles’, Ocimum basilicum. Den regnes for en af de mere dekorative basilikumsorter med store violette og indskårne blade. Det er en pendant til ‘Green Ruffles’, men med smallere og mindre kødfulde og violette blade. Den er af og til blevet forvekslet med den japanske krydderurt Perilla, der også har frynsede blade og let smag af mynte.
‘Red Rubin’ eller ‘Rubin’, Ocimum basilicum × forskolei. Det er ‘Dark Opal’, der er forælder til denne danske varietet, der får metallisk glinsende og dekorative violette blade. Frøafkom giver ikke så mange grønne afkom som i Dark opal.
‘Green Ruffles’, Ocimum basilicum. Bladene af denne dekorative basilikumsort er tandede med let kruset form. Planten bliver kraftig af vækst, og bladene er også kraftigt smagende.
‘Napolitano’, Ocimum basilicum. Denne basilikumsort kaldes også for salatbladet basilikum, og den opnår også store, let krusede, salatagtige blade. Bladene er glinsende og krusede, og smagen er mild krydret. Blomsterne bliver hvide og ret store sammenlignet med andre basilikumsorter. Dens behagelige smag og bladstørrelse gør den populær i pesto og saucer. Den minder en del om sorten ‘Green ruffles’.
‘Napolitano’ er en storbladet basilikum. Foto: Anemette Olesen
Peruviansk basilikum, Ocimum campechianum, syn. Ocimum micranthum. Denne basilikum er en lille langsomtvoksende basilikum med æblegrønne hjerteformede blade og grønhvide blomster. Smagen er helt speciel, og ved knusning minder duften om kamfer.
‘African Blue’. Denne hybrid er en krydsning mellem Ocimum kilimandscharicum, der også hedder »kamferbasilikum«, og Ocimum basilicum ‘Dark opal’ Dens blade og stilke har lilla bladnerver, og planten opnår en kraftig vækst og en speciel kamferagtig smag. Den bliver hurtigt busket, og kan blive op til 1,2 meter høj. Blomsterne bliver rødviolette. Planten er steril og kan altså ikke dyrkes fra frø, men formeres ved stiklinger fra overvintrende planter. Den første plante, som blev bragt hertil fra Tyskland i 1990 af Gunvor Juel, overvintrede i en vindueskarm på Steno museet og blev derefter bragt til Vitskøl klostergartneri, hvor de i har formeret sorten, som nu kan købes fra flere forhandlere af udplantningsplanter. Den er især værd at bemærke, fordi den har evnen til at overvintre i danske hjem. Dyrket mellem tomaterne i drivhuset i sommerhalvåret yder den godt med duftende blade, der også holder flere insekter på afstand.
‘Green Bouquet’, Ocimum basilicum. Denne basilikum har en kompakt busket vækst med små blade, der sidder tæt på små stængler. Bladene har en kraftig smag. Dens kønne vækstform gør den eftertragtet som kantplante i et køkkenbed eller som krydderurt i potter, f.eks. dyrket på terrassen eller andre iøjnefaldende steder.
Busk basilikum, Ocimum basilicum. Denne sort kaldes også for »græsk basilikum« og får små fine aflange blade og en iøjnefaldende busket vækst. Den er ofte plantet i krukker ved hovedindgangen til græske boliger, hvor dens kraftige duft førhen skulle kunne fordrive onde ånder. Planten får hvide blomster. Smagen er skarp og ikke behagelig for alle smagsløg.
‘Spicy globe’, Ocimum basilicum. Denne basilikum opnår en busket og kompakt vækstform. Bladene kan variere i størrelse og blive mindre op ad stænglen. Dens kraftige smag kan godt minde lidt om kanelbasilikum.
‘Green globe’, Ocimum basilicum × Ocimum americanum. Denne buskede basilikumsort opnår globusrund form med tætvoksende smalle og kraftigt smagende blade. Det er også en meget dekorativ plante, der egner sig fint til potter.
Anis basilikum, Ocimum basilicum ‘Glycyrrhiza’. Den får hjerteformede grønne og lettere anissmagende blade samt lavendelfarvede blomster.
Thai basilikum også kaldet »Horapha«. Denne basilikum er en variant af Ocimum basilicum og er især brugt i asiatisk mad. Den har en stærk lakridsagtig smag. Både blade og stængler er med violet anstrøg, og blomsterstanden er ikke langstrakt som hos andre arter, men fremstår i kompakte klumper. Den er en af de mest dekorative basilikumarter, vi har. Sammenlignet med anisbasilikum i smag, synes Horapha at have mere anissmag. Fra et gartneri i Hirtshals, hvor vietnamesere dyrker deres hjemlands urter, er Horapha langt den foretrukne krydderurt af vietnameserne. En ny sortt ‘Siam Queen’ er en forbedret sort af Thai basilikum.
Hellig basilikum, Ocimum tenuiflorum / Ocimum sanctum. Navnet hellig basilikum henviser til plantens forbindelse med buddistiske templer. I Østen har basilikum længe været anset for en hellig plante, og den plantes ved tempelindgange og anvendes i røgelser. Denne basilikum har let lilla anstrøg i stængler og blomster og en kraftig nellikeagtig aroma. Den viser stor genetisk diversitet. Kaldes også for ‘Tulsi’ eller ‘Sacred B’. Den er mere robust end de andre sorter og kan så sig selv fra år til år.
Red: I følge Fødevarestyrelsen i 2010 er hellig basilikum ikke godkendt som fødevare i EU, da man i dyreforsøg har set forskellige negative påvirkninger af sædkvaliteten og frugtbarheden.
Hellig basilikum. Foto: Karna Maj
Kanelbasilikum, også kaldet Mexicansk basilikum, Ocimum americanum. Denne basilikumsort dufter og smager ligesom kanel og får dekorative blade og rosa blomster. I Mexico siges det, at man plukker blade af denne basilikum og stiller i vaser på spisebordene for at afværge insekter.
Citron basilikum, Ocimum. basilicum var. citriodorum. Denne basilikum stammer fra Indonesien, hvor den kaldes for »Kemangie«. Den får grønne stængler, og bladene dufter kraftigt af citron, så den kan altså også bruges til citronte. Den er nem at tørre, og der kan jævnligt nippes blade af planten. Hvis den klippes til, vil den fremstå som en kompakt og busket plante. Sorten ‘Mrs. Burns Lemon’, der også har kraftig citronduft, bliver større af vækst og mere livskraftig med en stærkere smag af citron. Den er fin at bruge i iste og som pynt på bagværk.
Citron basilikum, Ocimum. basilicum var. citriodorum. Bladene dufter kraftigt af citron Foto: Anemette Olesen
Thomas de Baggio og Susan Belsinge: Basil – A herb lovers guide. Interweave Press, 201 East Fourth Street, Loveland Colorado, USA. ISBN 1–883010–19–5. Bogen kan med lidt heldt fås på www.amazon.com som ny eller brugt.
Basilikum trives fint i krukker, som anbringes på lune steder i haven med god læ. Foto: Karna Maj
Basilikum bliver meget frodig i drivhuset. Her en storbladet sort i Den Økologiske Have. Foto: Karna Maj
‘Red Ruffles’ har nogle meget karakteristiske blade. Foto: Karna Maj
Basilikumsorten ‘African Blue’ kan kun stiklingeformeres. Foto: Anemette Olesen
Busk basilikum, Ocinum minimum Foto: Anemette Olesen
Thai basilikum i blomst – den er kompakt og ikke langstrakt som hos andre basilikumarter. Foto: Anemette Olesen
Kanelbasilikum, Ocimum americanum. Foto: Anemette Olesen
Søg i forhandlerguiden:
Billige solide stauder – Se webshoppen
Ingefær er godt mod bl.a køresyge/kvalme
Søkjærgård Samsø økologiske Skovlandbrug
Mange slags frø til lækre krydderurter
Alt til den økologiske have
Mange spændende krydderurter
Flerårige spiselige planter til haven
Over 200 forskellige sorter krydderurter
Her er du: Forsiden > Køkkenhaven > Krydderurter > Enårige > Mange sorter af basilikum
Kommentarer
Der er 1 kommentar til denne tekst. Læs kommentarer…