Chilidyrkning – en hot passion

Af Lotte Hovmark Børresen og Per Kring Jensen

Når vi fortæller om vores have, er det ikke alle, som vil høre om, hvordan vi dyrker vores kartofler eller bladbeder.

Men når vi fortæller om chilidyrkning, så bliver selv teenagebørnene interesserede og stiller spørgsmål som: »Hvor stærke er dem, I dyrker?« og »Hvad for nogle dyrker I?« Chili er efterhånden blevet kendt af alle, og det er de færreste, der ikke har set en chilismagning på YouTube.

Vi dyrker mange forskellige peber- og chilisorter med stor variation i farve, smag og styrke. Foto: Lotte Hovmark Børresen og Peter Kring Jensen

Paprikaslægten, Capsicum, er mangfoldig med 27 forskellige arter og et utal af chilisorter. En chili kan være en lille, lilla ufo-formet frugt som ‘Purple Ufo’ eller en knaldrød lang snoet frugt som ‘Thunder Mountain Longhorn’.

Chilifrugter har utrolig mange forskellige former og karaktertræk og en stor æstetisk dimension, der gør det sjovt og spændende at se deres udvikling fra frø til færdige frugter. Vi giver nogle gange en chiliplante fremfor en blomst i værtindegave, og det er altid blevet godt modtaget.

Såning og forspiring

Årets havesæson starter for os, når vi sår de første chilifrø efter nytår. Vi begynder forspiring af chili allerede midt i januar, da chiliplanter har en lang udviklingstid. Vi er frøsamlere og har frø fra sidste års høst. Til forspiring bruger vi vores hjemmeblandede såjord af egne eller sankede materialer, så vi skal altså ikke ud at investere i hverken frø eller jord fra år til år.

Vi bruger pluggboxes til såning. Vi sår 1–3 frø pr hul alt efter frøenes alder. Efter spiring tynder vi ud, så der kun er én plante pr hul. Foto: Lotte Hovmark Børresen og Peter Kring Jensen

Vi forspirer altid chili i såbakker af typen pluggboxes. Der er plads til 49 planter, og de passer perfekt i vindueskarmen, som ellers hurtigt fyldes op af potter. Chilifrøene trykker vi blidt ned i den hjemmeblandede såjord med en spisepind eller blød blyant. De trykkes ca. ½ cm ned i jorden. Derefter dækker vi hullerne med jord og stamper jorden blidt med en finger. På den måde undgår vi, at frøets skal hænger fast i spiren, når den kommer frem.

Inden fremspiring er det vigtigt, at frøet ikke tørrer ud, derfor har vi låg på pluggboxene, indtil de fleste af frøene er spiret. Chilifrø kræver en god varme for at spire. Vi stiller pluggboxene på gulvet ved siden af brændeovnen. Gulvvarmen er indstillet på 21° C, og det giver en god og hurtig fremspiring.

Når de fleste af frøene er spiret, tager vi låget af, så miljøet ikke bliver for fugtigt omkring de små spirer. Vi stiller pluggboxene i vindueskarmen, så de får mest muligt lys og en lavere temperatur. Vindueskarmen ved et sydvendt vindue er optimal til formålet. Vi har bevidst fravalgt vækstlys, da vi forspirer i vores køkken-alrum og ikke ønsker at gå rundt i det violette lys.

Vi lader de små planter stå i pluggboxene, indtil de får de første blivende blade og fylder hullerne ud. Det er i begyndelsen af marts. Her pottes de om i firkantede potter i størrelsen 8 × 8 × 7 cm og flyttes til såbordet i vores orangeri. De firkantede potter giver mindre spildplads end de runde.

Når chiliplanterne er omplantet, flyttes de fra vindueskarmen til orangeriet. Her står de på et såbord med undervarme, så der går ikke mange dage, før væksten starter igen. Foto: Lotte Hovmark Børresen og Peter Kring Jensen

I begyndelsen af marts er der masser af lys i orangeriet, og dagene er lune, hvilket er helt optimalt for de små chiliplanter. Til gengæld er nætterne kolde. Det klarer vi ved at give planterne tilskud af varme om natten, så temperaturen ikke kommer under 12° C.

Vi har indrettet vores såbord med undervarme fra et gulvvarmekabel med termostat og overdækning af bobleplast, så temperaturen kan holdes på det ønskede niveau, uden energiforbruget bliver for stort.

Det er vigtigt at sørge for god udluftning i drivhuset. På varme solrige dage åbner vi derfor døren til orangeriet. Vi fjerner også bobleplasten hver dag, så vi undgår problemer med fugt og skimmel i planterne på såbordet.

De små chiliplanter passes med vand og flydende gødning. Som flydende gødning bruger vi to forskellige typer. Den ene består af urin fortyndet 1 til 10 med vand. Her er vi opmærksomme på, at vi kun bruger urin fra personer som spiser økologisk og ikke tager medicin. Vi sørger for at vande direkte i jorden og ikke på planten.

Den anden type er gødningsvand, hvor vi har lavet et udtræk af brændenælder og kulsukker. Dette fortynder vi også 1 til 10 med vand. Vi gøder kun efter behov ved at se på bladenes farve og plantens vækst generelt. Bliver bladene lysegrønne, eller ser væksten ud til at stoppe, så tilsætter vi gødningsvand af den ene eller anden type. Det betyder, at vi oftest vander med gødningsvand to gange om ugen.

Dyrkning

I slutningen af april er temperaturen i orangeriet så høj om natten, at chiliplanterne kan plantes i deres blivende potter. Vi dyrker alle vores chiliplanter i 7,5 l potter. Det giver planterne plads til at vokse hele sæsonen og lave en god tidlig frugtsætning.

Igennem tiden har vi eksperimenteret med dyrkning af chili direkte i drivhusjorden og i potter af forskellig størrelse. Det er vores erfaring, at dyrkning direkte i jorden i drivhuset og i store potter giver store flotte planter, der sætter senere og færre frugter, der desværre ikke altid når at modne. Planter dyrket i mindre potter bliver lidt mindre, men sætter flere og tidligere frugter.

Når vi planter chiliplanterne ud i de blivende potter, tilsætter vi samtidig gødning i form af hønse- eller lupingødning. På den måde har planterne næring til hele sæsonen, og vi skal kun passe dem med vand.

Langt de fleste af vores chiliplanter vokser i orangeriet hele sommeren. Her trives de rigtig godt, da vi har mulighed for god udluftning ved at åbne de gamle vinduer. Vi dyrker også lidt planter i potter på friland, men da vi bor i en dal, er klimaet lidt hårdt for dem. Derfor er udbyttet af dem på friland langt mindre end fra planterne i orangeriet.

De fleste af vores chilisorter kræver opbinding. Vi har brugt forskellige metoder med en kraftig pind, en forgrenet pind og tre pinde af pil, der står i kanten af potten og er bundet sammen i toppen. Metoden med tre pinde er klart den mest stabile, specielt hvis potterne skal flyttes rundt.

Chilier er generelt sunde og stærke planter, og de fleste år oplever vi ingen problemer med sygdomme. Enkelte gange har vi oplevet, at nogle planter bliver ramt af bladlus eller spindemider. I begge tilfælde flytter vi potten på friland og sprayer planten med hjemmelavet insektsæbe af krystalsæbe, sprit og vand. Når sæben har virket, spuler vi planten ren med vand. Når den er tør, flytter vi den tilbage i drivhuset. Som regel er én behandling nok, men ellers gentages behandlingen efter behov.

I juli måned går høsten så småt i gang og fortsætter med flere og flere modne frugter indtil november, hvor modningen og væksten går i stå. Vi tørrer chili i vores dehydrator ved 55° C. Når de er helt tørre, opbevarer vi dem enten som hele, eller vi laver dem til flager eller pulver.

Frøhøst

I oktober måned, når chilifrugterne er godt modne, høster vi frø, så vi kan dyrke alle vores dejlige sorter året efter. Vi prioriterer altid frøsamling af chili højt. Det er meningsfuldt at følge vores planter fra frø til frø.

Frøavl af chili er let. Først udvælger vi en god del modne, sunde frugter fra hver chilisort. Dem skærer vi op med en kniv og skraber forsigtigt frøene ud på et papir eller i en bakke. Der ligger de og tørrer et tørt lunt sted, hvorefter de kommer i små poser med årstal og navn.

Vi opbevarer vores frø mørkt, tørt og køligt i kasser i et skab i vores soveværelse. Chilifrø bevarer deres spireevne i 5–8 år. Det betyder, at vi ikke behøver at dyrke alle vores sorter hvert år for at bevare vores frøbank.

Chili er selvbestøvende og krydsbestøver sjældent. Derfor dyrker vi alle vores forskellige chilisorter helt tæt på hinanden, og det går næsten altid godt.

Vi har kun få gange oplevet krydsbestøvninger, men det, synes vi, er spændende, specielt hvis krydsningen er sjov, smuk eller har en interessant eller god smag. Hvis krydsningen har nogle af disse kvaliteter, så prøver vi at dyrke den året efter igen for at finde ud af, om den er stabil i sit udtryk i årene fremover. Vi sørger dog altid for at opbevare frø af alle de sorter, vi dyrker, mindst fem år tilbage i tiden. På den måde kan vi altid gå tilbage i vores frøbank og finde den oprindelige sort.

Der er flere grunde til, at vi samler frø. Vi sparer en del penge ved ikke at skulle købe frø hvert år. Derudover sikrer vi os, at vi kan dyrke vores yndlingssorter, selv hvis de går ud af produktion. Sidst men ikke mindst, så tilpasser planter sig langsomt de forhold, de vokser under – altså jorden de vokser i, stedets mikroklima og udfordringer som svampe- eller insekt-angreb, der kan være typiske på stedet. På langt sigt gør det planterne sundere og stærkere.

Vores yndlingssorter

Chilislægtens mangfoldighed er så stor, at det kan være svært at udvælge yndlingssorter. Sidste år dyrkede vi ‘Elephant Chili’, ‘Thunder Mountain Longhorn’, ‘Giant Jalapeño’, ‘Jamaican Hot Red’, ‘NuMex Twilight’, ‘Bubba’, ‘Cyclon Paprika’, ‘Purple Ufo’, ‘Piment d’Espelette’, ‘Early Jalapeño’ og ‘Ethiopian Peppertree’.

Derudover er vi så heldige, at vi har fået frø fra chilisorter af et familiemedlem, der stammer fra Sri Lanka. Chilierne herfra hedder bare chili på sengalesisk, så vi må finde et godt navn til dem, når vi lærer dem bedre at kende.

Det er sjovt at eksperimentere og dyrke nye sorter, men der er dog nogle, som vi dyrker fast hvert år og derfor vil fremhæve som vores yndlingssorter.

‘Piment d’Espelette’ Capsicum Annuum

Er er mild chilisort, som stammer fra Pyrenæerne i den sydlige del af Frankrig, hvor den har en helt speciel status i området. Den er kendt for at have en virkelig fin smag, og vi er helt enige. Planterne bliver høje og kraftige og sætter mange forholdsvis store, røde chilifrugter. Vi tørrer dem til et fint og velsmagende chilipulver.

‘Scotch Bonnet Jamaican Hot Red’ Capsicum Chinense

Er den stærkeste chili, vi dyrker. Planterne bliver store, buskede og sætter mange frugter, der modner fra grøn til rød. Frugterne har en sjov kyseform med en ruflet overflade. Smagen er rigtig fin, men den skal bruges med forsigtighed, så styrken ikke kommer til at overstige smagen. Vi tørrer frugterne og laver dem til fine chiliflager.

‘Thunder Mountain Longhorn’ Capsicum Annuum

Stammer fra dalen omkring Thunder Mountain i Kina. Den bliver en flot, høj plante med en lidt tynd grenstruktur. Den bærer mange frugter, der modner fra grøn til rød. Frugterne er alle lange og tynde og snor sig på alle mulige forskellige måder – nogle bliver til spiraler, og nogle ligner små, snoede horn. Det er flot og sjovt at opleve alle de forskellige former. Frugten og frugtkødet er tyndt, så de er lette at tørre. Det er en middelstærk chili med en ren pebret smag. Vi tørrer dem i dehydratoren og laver dem til chiliflager.

‘Early Jalapeño’ Capsicum Annuum

Er en hurtigt modnende jalapeño, der oprindeligt stammer fra Mexico. Det er en helt klassisk forholdsvis mild og velsmagende jalapeño. Vi dyrker den altid, da den giver et stabilt og godt udbytte fra tidligt til sent på sæsonen. Planterne er sunde og kraftige, men ikke så høje. Frugterne er mellemstørrelse, buttede og modner fra grøn til rød. De modne frugter har en smule korkagtig marmorering. De har et kraftigt og sprødt frugtkød med en god frisk lidt frugtagtig smag. Vi bruger den primært til at sylte – både som grønne og røde.

‘Elephant Chili’ Capsicum Annuum

Stammer oprindeligt fra Kosovo. Planterne bliver høje og har en kraftig grenstruktur. Chiliens navn refererer til frugterne, der er lange, cylinderformede og modner fra grøn til rød. Frugterne har en meget kraftig korkagtig marmorering, hvilket betyder, at de godt kan ligne små elefantsnabler. Det ser sjovt ud og gør den meget anderledes end andre chilier. Planten er udbytterig, og frugterne er ret store og middelstærke med en sød og god smag. Skallen bliver meget sprød ved tørring i dehydratoren, og det gør dem lette at findele til chilipulver.

‘NuMex Twilight’ Capsicum Annuum

Er virkelig flot at dyrke. Planterne er kompakte og fyldt med små 3 cm lange frugter, der modner fra lilla over gul til orange og til rød. En stor del af sæsonen vil alle farverne være til stede på busken, hvilket gør den vildt flot. Planterne er hårdføre og velegnede til at dyrke i potter både inde og ude. Når vi giver chiliplanter i gave i stedet for blomster, er det ofte ‘NuMex Twilight’, da den er så smuk og let at dyrke. Frugterne er stærke med en lidt syrlig smag. De er lette at tørre i dehydratoren, og vi tørrer dem til et godt stærkt chilipulver.

Kommentarer

Der er ingen kommentarer til denne tekst. Skriv ny kommentar…

Relaterede sider

Forhandlerguide

Hvidløg og Vin

Øko sættehvidløg, 5 efterårssorter

Økologiens Have

Frø og udplantningsplanter, samt have

Solsikken

Alt til den økologiske have

Gartneri Toftegaard

Øko planter til den spiselige have

Frøsnapperen

Frø til de mest smagfulde grøntsager

The Plant Explorer

Kæmpe udvalg af græskar- og bønnefrø.

Bjarne’s frø og planter

Alt fra hele verden

Naturplanteskolen

Flerårige spiselige planter til haven

Her er du: Forsiden > Køkkenhaven > Grønsager > Peber og chili > Chilidyrkning – en hot passion

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider