Hvidløg skal sættes i efteråret

Af Karna Maj, tidligere redaktør for Havenyt.dk, Karnas Køkkenhave

Hvidløg

Der findes flere sorter hvidløg. Nogle har hvid yderskal, andre har violet til brun. Foto: Karna Maj

Man skulle ikke tro det, men hvidløg er en af de nemmeste grønsager at dyrke. Samtidig er hvidløg nok den grønsag, som det bedst kan betale sig at dyrke målt i kroner.

Det er dog vigtigt, at de sættes på det rigtige tidspunkt, hvis de skal udvikle sig til store flotte hvidløg.

Hvidløg er en klon

Hvidløg er en klon, dvs. at arveegenskaberne er de samme i alle fed i et hvidløg. Man kan derfor ikke avle sig til større hvidløg ved at sætte de største fed. Men det er en god ide at sætte store fed hvidløg, da planten så har mere oplagsnæring til at komme i gang med. Vil man have større løg, må man finde en bedre sort. Små hvidløg kan dog også skyldes for sen sætning eller for dårlige dyrkningsbetingelser.

To typer hvidløg

Hvidløgssorter opdeles i to typer. Blødnakketypen har en krans af store fed i løgets yderkreds, medens dets indre består af mange små fed. Som navnet siger, er stænglen blød, og det er den type, man skal dyrke, hvis man vil flette sine hvidløg. Hårdnakketypen har store fed, som ligger i en enkelt krans rundt om en hård stængel, hvor der i toppen eller på stænglen dannes et vekslende antal topløg ligesom på etageløg. Hvis topløgene sættes, kan de i løbet af to år udvikles til store hvidløg.

Sætteløg

Hvis man har dyrket hvidløg, hvor man er tilfreds med størrelse og udbytte, kan man bruge egne sætteløg. Ellers kan man købe forskellige sorter af hvidløg, men man skal være klar over. at hvidløg tilpasser sig jord og klima. F.eks. kan hvide sorter efterhånden få et lilla eller brunt skær, og ofte udvikler købte sorter lidt mindre løg end udgangsmaterialet, da sætteløgene er dyrket i et varmere klima, ofte Frankrig. De hvidløg, som man køber som spiseløg, er ofte dyrket endnu sydligere, ofte i Spanien. Men der er intet i vejen for, at man kan prøve at sætte dem.

Hvis du kan få sætteløg, som stammer fra lokal dyrkning, ved du, hvordan de arter sig i jord og klima.

Sættetidspunkt for hvidløg

Hvidløg

Hvidløgsfed lægges enkeltvis i 5–7 cm dybe riller med 10–12 cm afstand i rillen. Foto: Karna Maj

Hvidløg skal sættes i efteråret. Hvis man har glemt det, kan man dog nå at sætte hvidløg i slutningen af februar eller starten af marts. Men de bliver altid lidt mindre – nogle år meget mindre.

Hvidløg sættes 4–6 uger før første rigtige nattefrost – fra først i oktober til sidst i oktober, alt efter de lokale forhold. Hvis efteråret er lunt, kan man sætte hvidløg helt ind i november. Det er vigtigt, at de kommer så tidligt i jorden, at de kan nå at etablere et godt rodsystem. De vil ved sætning i oktober normalt først sætte grøn top i det meget tidlige forår. Nogle haveejere sætter dog allerede hvidløg fra først i september, og får et godt resultat.

Hvidløgene deles i fed, som sættes i 5–7 cm dybe riller, så der er ca. 4 cm jord over løget. I rækken skal der være 10–12 cm afstand mellem feddene og 25 cm mellem rækkerne.

Man kan også lave længere afstand mellem rækkerne og dyrke en anden afgrøde imellem, da hvidløgene høstes allerede omkring midten af juli. En god kombination er at sætte hvidløg mellem rækkkerne med de nyudplantede jordbærplanter, så pladsen udnyttes her.

Jord og gødning

Hvidløg

Her er der sået striber af honningurt og vintervikke efter kartofler. Vintervikken vil overvintre og samle kvælstof til hvidløgene og de planter, som skal efterfølge vintervikken. Vintervikkens funktion er desuden at skabe et godt mikroklima og beskytte jordstrukturen. Foto: Karna Maj

Hvidløg foretrækker en solrig vokseplads og en porøs jord med en pH-værdi på 7, og at jorden er fugtig i hele vækstperioden. En tørkeperiode uden vanding giver mindre løg.

Hvidløg er, som alle andre løg, ikke særlig næringskrævende, men det er godt at tilføre dyrkningsarealet en gang kompost. Det kan tilføres som grov, kun delvis omsat, kompost, der nedmuldes i overfladen om efteråret inden sætning. Eller man kan nedmulde omsat kompost mellem rækkerne i det helt tidlige forår. Hvidløg vil gerne have ekstra kalium. Det kan tilføres i form af et drys træaske (fra ren træ).

Det er en god ide at lægge et lag jorddække ud over arealet efter lægningen, som kan beskytte jordstrukturen mod vinterens påvirkninger.

Kommentarer

Der er 77 kommentarer til denne tekst. Læs kommentarer…

Relaterede sider

Forhandlerguide

Naturplanteskolen

Flerårige spiselige planter til haven

Frøsnapperen

Frø til de mest smagfulde grøntsager

Solsikken

Alt til den økologiske have

Hvidløg og Vin

Øko sættehvidløg, 5 efterårssorter

Gartneri Toftegaard

Øko planter til den spiselige have

Bjarne’s frø og planter

Alt fra hele verden

Økologiens Have

Frø og udplantningsplanter, samt have

The Plant Explorer

Kæmpe udvalg af græskar- og bønnefrø.

Her er du: Forsiden > Køkkenhaven > Grønsager > Løg og porrer > Hvidløg skal sættes i efteråret

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider