Forårs- og pibeløg som flerårige

Af Karna Maj, tidligere redaktør for Havenyt.dk, Karnas Køkkenhave

Forårsløg og pibeløg kan dyrkes som en flerårig kultur. De kan dyrkes i køkkenhaven eller som et dekorativt indslag i krydderurtehaven eller staudebedet.

Grønne løgtoppe i foråret

Pibeløg er en flerårig plante, men de færreste er klar over det, og det står ikke altid på posen. Den fås også i en rødlig udgave.

Forårsløg sår man normalt om foråret og bruger dem i løbet af sommeren. Men prøv at så rigeligt eller lad være med at bruge dem alle i løbet af sommeren, så nogle får lov at overvintre. Forårsløg kan faktisk dyrkes, så man kan høste dem om foråret.

Forårsløg og pibeløg udvikler i deres første år kun grøn top. I efteråret visner løgtoppen ned, men i jorden ligger et løg, hvorfra der i det meget tidlige forår skyder nye, grønne blade frem. Både forårsløg og pibeløg er uovertruffne forårsgrønsager, da man allerede i februar kan begynde at nippe de første nye, grønne blade til brug som purløg på æggekagen og spejlæggene.

I marts og april sætter hvert forårsløg et helt bundt af skafteløg, som kan høstes løbende, indtil de begynder at sætte blomst. Hvor lang brugstiden er, afhænger af vejret det enkelte år. De fleste år sker blomstingen først, når forglemmigej står i fuld flor i maj. Men en varm periode kan give tidligere blomstring.

Pibeløg

Pibeløg, Allium fistulosum er en staude, som kan komme mange år i træk med ny frisk grøn løgtop i april. Foto: Karna Maj

Forårsløg som flerårig

Et år havde jeg ret mange forårsløg stående tilbage i tre rækker på et bed. De fik lov til at blomstre, både fordi de var meget smukke, næsten skulpturelle, men også fordi bier og insekter var helt vilde med dem.

Imellem rækkerne blev der sået et par rækker med kinesisk bladgrønt, som skulle afprøves. Jeg ville derfor ikke grave i jorden for at få fjernet løgrækkerne. I stedet kneb jeg de visne blomster af og lod resten stå. De kinesiske bladgrønsager fik dog for meget konkurrence fra løgene, så det kan ikke anbefales.

Men sidst på sommeren begyndte der igen at komme nye forårsløg op mellem de noget gamle og grimme blade. Vi spiste en del forårsløg i efteråret, men der var stadig mange tilbage i rækkerne. Jeg begyndte nu at øjne muligheden for at dyrke dem som flerårige, så jeg begyndte at lade et enkelt »skaft« stå, når jeg høstede et »bundt«.

Bedste sort

De skafteløg, som jeg ikke høstede, visnede delvis ned i vinterens løb, men i det tidlige forår skød der igen forårsløg op, og vi høstede endnu engang, men lod nu omhyggeligt nogle løg stå tilbage, så der var efterladt nogle pæne rækker til fortsættelse af forsøget.

Hvor lang tid, dette kan fortsætte, er uvist, men jeg forsøger nu samme metode med de røde pibeløg. I øvrigt var der 3 sorter på bedet. ‘White Lissabon’ ser bedst ud og kan anbefales, hvis man vil forsøge. Det ser dog ud til, at der er en tendens til tidligere blomstring hos forårsløgene, når de bliver flere, så rækkerne bør nok udskiftes med års mellemrum.

Kan flere løg dyrkes som flerårige?

Kinaløg og purløg dyrker vi allerede som stauder, måske kan endnu flere løg avles som en slags flerårig afgrøde. Det er tilladt at eksperimentere.

Jeg har læst om en mand i USA, som i det samme bed i årevis havde dyrket elephant garlic (store hvidløg – ikke egnet til dyrkning i Danmark) ved at høste de store løg og efterlade de mindre. Han jorddækkede bare hvert år med kompost. Udbyttet var stabilt, og der var ingen dyrkningsproblemer.

Kommentarer

Der er 10 kommentarer til denne tekst. Læs kommentarer…

Relaterede sider

Forhandlerguide

The Plant Explorer

Kæmpe udvalg af græskar- og bønnefrø.

Frøsnapperen

Frø til de mest smagfulde grøntsager

Bjarne’s frø og planter

Alt fra hele verden

Gartneri Toftegaard

Øko planter til den spiselige have

Naturplanteskolen

Flerårige spiselige planter til haven

Hvidløg og Vin

Øko sættehvidløg, 5 efterårssorter

Solsikken

Alt til den økologiske have

Økologiens Have

Frø og udplantningsplanter, samt have

Her er du: Forsiden > Køkkenhaven > Grønsager > Løg og porrer > Forårs- og pibeløg som flerårige

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider