Sprød og saftig hjemmeavlet agurk. Foto: Karna Maj
Når man høster en frisk agurk i sit drivhus, får man den ultimative agurk: Sprød, saftspændt og med mere smag end dem, man køber. Det er derfor en god ide at have 1–2 agurkplanter i sit drivhus. Også selvom agurkdyrkningen ikke altid er helt uden problemer.
Det er selvfølgelig lettest at købe planterne, og hvis man kun skal have to stk, så koster de ikke meget mere, end en pose frø med de typisk 4 agurkefrø, som der er heri. Det skal så lige siges, at agurkfrø holder spireevnen i flere år, så hvis ellers de spirer, så er det lidt billigere at så sine egne.
Hvis man skal købe agurkplanter, så er det vigtigt at købe et sted, hvor man tager godt vare på planterne og ikke på et forblæst eller koldt gadehjørne. Agurkplanter skal stå et varmt sted med god læ, helst i et drivhus, og må ikke være udtørrede i potterne. Når man forkultiverer sine egne planter, kan man sikre sig at de ikke udsættes for unødig stress som kulde og vandmangel.
Men der er en helt anden grund til at så sine egne agurkplanter, nemlig at det nedsætter risikoen for at få sygdomme og skadedyr med hjem til drivhuset.
Det er mange sorter at vælge imellem. Ældre sorter samt nogle asiatiske sorter har hanblomster, som skal knibes af, så agurkerne ikke bestøves og udvikler med en masse kerner. Læs mere herom i artiklen Agurker med hanblomster. De nyere sorter har kun hunblomster – enkelte hanblomster kan dog forekomme.
De fleste agurksorter er enten den almindelige lange slanke salatagurk på 25–35 cm længde, eller en kortere udgave, kaldet miniagurk eller skoleagurk. Den 10–15 cm lange miniagurk passer netop fint ned i en madkasse, og den smager bedst høstet som knapt udvokset. Der findes også en citronagurk og en kinesisk slangeagurk.
Det vigtigste er dog at købe en sort, som er meldugsresistent, da man ellers risikerer, at planten ødelægges af meldug allerede i juli eller først i august.
Der findes endnu ingen sorter, som er resistent mod agurkskimmel, som er en ret ny sygdom, der kan ødelægge en agurkplante i løbet af nogle uger.
Agurkplante med 3 blade har en ideel størrelse til udplantning. Foto: Karna Maj
Agurkplanter kan de fleste år først plantes ud i drivhuset efter midten af maj. Hvis planterne er for store ved udplantning, er de sværere at få i gang.
Den optimale størrelse er 3 store veludviklede blade. Det bedste resultat fås ved at så på det rigtige tidspunkt og ikke tidligst muligt. Det rigtige tidspunkt er lige midt i april. Men der er selvfølgelig intet i vejen for at forkultiver planter til senere udplantning.
Hvis man vil forsøge at få meget tidlige agurker, er det en god ide at så reserveplanter midt i april, hvis den tidlige ikke overlever udplantningen.
Frøene sås enkeltvis i 8–10 cm potter i såjord. Så en til to ekstra, hvis der er en, som ikke spirer eller går til undervejs. Agurker spirer ved 22–25° C. Er det for koldt, risikerer man, at frøene rådner. Spiringen tager ca. 3 døgn, og den overdækkede hvide plast skal fjernes, så snart kimplanterne er på vej op. Det går hurtigt, så check mindst to gange i døgnet.
Agurkerne skal stå et lunt sted med masser af sol under opvæksten. De kan godt sættes på dagophold i drivhuset midt på dagen, hvis man er sikker på, at det bliver en lun dag i drivhuset.
Hvis man dyrker i plantesække, er det en god ide at købe en god kvalitet, og man kan faktisk få plantesække gødet med organisk gødning. I de første uger behøver man ikke at gøde planterne, og her vander man bare med rent vand. Men der er slet ikke plantenæringsstoffer nok til hele plantens liv, så der skal gødes løbende resten af sæsonen med en flydende gødning. Man kan også her få en i organisk kvalitet. Man kan også opløse tørret gødning i vandet, men det er vigtigt, at man har styr på både vand- og gødningstilførslen, når der er så begrænset en mængde jord til så stor en plante.
Hvis man vælger at dyrke i drivhusjorden, så er vandtilførslen ikke nær så kritisk, og man kan gøde jorden med sin egen kompost, eller med en købt gødning, f.eks. tørret fjerkrægødning eller lupingødning. Det er en god ide i løbet af sommeren at lægge et nyt lag kompost ud oven på jorden, da agurkplanternes rødder tilsidst kan ligge helt oppe i jordoverfladen.
Udplantningen er et kritisk tidspunkt i en agurkplantes liv, og den bør først ske, når jorden er 18° varm og faren for nattefrost er ovre. Det er en god ide at stille planterne i potte på stedet nogle dag, så de vænner sig til lyset, inden de plantes ud.
De store blade skal bruge meget vand til fordampningen, og kommer planten direkte inde fra et stuevindue, bliver den udsat for meget mere lys, end den er vant til, og kan blive solskoldet. Den skal også bruge mere vand til fordampningen i drivhuset, end rødderne er »opdraget« til under forkultiveringen.
Løsningen er ikke rigelig vanding, så rodzonen står og sopper i vand. Agurk slet ikke kan lide en meget våd jord, og slet ikke omkring selve rodhalsen. Det giver grobund for forskellige svampeangreb, som helt kan ødelægge planten. Den bliver slap, får gullige blade og dejser til sidst omkuld.
Rodhalsen, som er det sted, hvor roden bliver til stængel, beskytter man mod for meget vand ved at plante agurken, så vandet løber væk fra rodhalsen. Hvis man dyrker i drivhusjorden, kan man plante agurkplanterne på toppen af en 10–15 cm høj jordvold.
Efter plantning vandes jorden selvfølgelig til og de første dage holdes rodklumpen fugtig – det er jo her rødderne er og kan hente vand. Men sunde agurkrødder vokser hurtigt – og hen mod steder, hvor der er vand. Efter nogle dage kan man begynde at vande i en cirkel rundt om rodklumpen og dermed vænne agurkplanten til, at den skal søge vand udad. Rodklumpen skal selvfølgelig stadig have vand, men mindre inde omkring stænglen.
Løsningen er ikke altså ikke at give mere vand end nødvendigt, hvis planten begynder at hænge med bladene, men derimod at skygge lidt for planterne de første par dage efter udplantning. Jo større planter og mindre rodnet i forhold til plantens størrelse, jo mere behov er der herfor. Skyg forebyggende, og ikke når bladene først er blevet slappe af vandmangel. Fiberdug kan sættes op mod f.eks. syd, så middagssolen ikke steger lige ned på de nyudplantede planter.
Hænger planten helt, så check først om jorden er fugtig. Mangler den vand, så vand. Hvis jorden er fugtig, så skyg og pak om nødvendigt planten ind i f.eks. fiberdug, som holdes let fugtigt resten af dagen.
Hvis ikke et par agurkplanter skal overvokse hele drivhuset med masser af lange ranker, så er man nødt til at knibe planterne. Knibningen har desuden den funktion, at man får en mere jævn forsyning med agurker.
Du kan læse mere om opbinding og beskæring i disse to artikler:
Som allerede nævnt er agurkplanten udsat for mange trusler lige fra svampeinfektion i stængel og rod, bla. Fusarium, til meldug, agurkskimmel og ikke mindst væksthusspindemider. Agurker kan også angribes af væksthusmellus, trips, gråskimmel, bladlus og flere andre.
Læs mere om skadegørere på agurker i databasen Skadedyr og sygdomme.
Der er sjældent flere end 4 frø i en pose frø. Foto: Karna Maj
Midt på sommeren er der mange agurker i drivhuset. Foto: Karna Maj
Søg i forhandlerguiden:
Øko planter til den spiselige have
Flerårige spiselige planter til haven
Alt fra hele verden
Kæmpe udvalg af græskar- og bønnefrø.
Øko sættehvidløg, 5 efterårssorter
Alt til den økologiske have
Frø og udplantningsplanter, samt have
Frø til de mest smagfulde grøntsager
Her er du: Forsiden > Køkkenhaven > Grønsager > Agurk, græskar og squash > Agurker til drivhus
Kommentarer
Der er 3 kommentarer til denne tekst. Læs kommentarer…